Bitlis Turizm Forumu, İstanbul'da gerçekleşti...

Bitlis turizminin tanıtılması ve turizm açısından yol haritasının belirlenmesi için BİKAV tarafından organize edilen; turizm meslek örgütlerinin, Bitlis’in önde gelen işadamlarının ve akademisyenlerin katıldığı Bitlis Turizm Forumu3 Nisanda Bahçeşehir Üniversitesinde yapıldı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Bitlis Turizm Forumu, İstanbul'da gerçekleşti...
BİKAV Bitlis turizmini masaya yatırdı. Bitlis Kalkınma Vakfı turizm konusundaki ön çalışmalarını Turizmin duayenlerinden oluşan bir konuşmacı katılımıyla kamu oyu önünde forumla tartışmaya açtı.
Doğu Anadolu’nun önemli kültür ve turizm merkezlerinden biri olmaya aday Bitlis kenti Bahçeşehir Üniversitesindeki Bitlis Turizm Forumu ile turizm çalışmalarının yol haritasını oluşturacak olan önemli bir toplantı yaptı.



3 Nisan 2011 tarihinde İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampusunda yapılan foruma, TYD Başkanı Turgut Gür, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, TÜROFED Başkan Yardımcısı Seçim Aydın, Bitlis İl Turizm Müdürü, Bitlis Milletvekili Cemal Taşar, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, Polisan Holding Yönetim Kurulu Bayşkanı Necmettin Bitlis, Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren katıldı. Forumun moderatörlüğünü ise Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Anabilim dalı Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı yaptı.
Toplantı Bitlis Kalkınma Vakfı Başkanı Abdülbeşir Ceylan’ın açılış konuşmasıyla başladı. Beşir Ceylan, BİKAV olarak Bitlis için birbiri ardına sosyal ve kalkınma ağırlıklı projeler ürettiklerini ve bu konuda inançlarını Bitlisli hemşerilerinden aldığını belirtti. Bitlis’in kış turizminden deniz turizmine inanç turizminden eko turizme kadar değişik birçok ürünle öne çıkması gerektiğine dikkati çeken Ceylan, konaklama ve turizm alt yapısı için devlet ve özel sektör işbirliğinin gerektiğine dikkati çekti.



“Bitlis misafirperverliğini amatörlükten profesyonelliğe ancak eğitim ve yatırımla taşıyabilir. Biz bu konuda Eren Holding ve Polisan Holding gibi önemli destekçilerimizin yanı sıra Turizmin önemli karar vericilerinin de bize rehberlik etmesini istedik. Biz Bitlis kalkınma Vakfı olarak dersimizi iyi çalıştık ve turizmin Bitlis ekonomisine ve sosyal hayatına getireceği ivmenin hem bölge hem de ülkemiz açısından çok önemli olacağını biliyoruz. Biz turizmi öğrenmek ve onunla yaşamak istiyoruz. Biz turizmi öğrenmek, bölgenin algını yükseltmek için tarımda, sanayide ve sosyal duyarlılık projelerinde olduğu gibi içten ve enerjik davranıyoruz. Üstümüze düşenleri, bize verilen sorumluluk ve ödevleri öğrenmeye geldik bu foruma.”

Bitlis Milletvekili Cemal Taşar konuşmasında, Bitlis şehrinin coğrafi konumunun kente kattığı kültürel zenginliğe dikkati çekerek bu turizm forumunun önemli bir adım olduğunu ve bu gibi Bitlis’i ileriye götürecek çalışmaların çoğalması gerektiğini vurguladı.

Daha sonra forum Nilüfer Narlı tarafından açıldı. Forumda ilk konuşmayı TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy yaptı. Başaran Ulusoy turizmin artık deniz kum güneş üçlemesinin ötesine geçtiğini ve bu anlamda kültür turizminin artık amiral gemisi olarak öne çıkmasını gerektiğini söyledi.. Bir ülkedeki zenginliklerin ancak turizm ile değer kazanabileceğini ve konaklama tesislerini yapılması gerektiğini ve bu meselenin yatırımcıların işi olduğunu belirten Ulusoy konuşmasını şöyle sürdürdü.
“Türkiye bütün ülkelerin merak ettiği ve gelmek için can attığı bir ülke. Biz turizm ürünü olarak, coğrafi konum olarak ve kültür olarak muhteşem bir ülkeyiz. Ancak Türkiye maalesef dünya turizminde hala hak ettiği, hedeflediği yerde değil. Biz daha ürünlerimizin %10 ile pazarda rekabete katılıyoruz. Bitlis gibi birçok şehrimiz kültür turizmi, inanç turizmi, kış turizmi ile pazara dahil olmalıdır. Bitlis tüm folklorik ürünlerini, yemeklerini ve ekolojik-coğrafi avantajlarını öne çıkarmalıdır. Dünyada bugün herkes her yere gidebilecek durumdadır. Ulaşım artık Türkiye için bir sorun olmaktan çıktı. Ben bu alanda yapılanlar konusunda hükümeti de kutluyorum. Şimdi turizmi ülke sathına yayma zamanıdır. Bunun için devlet ve yatırımcılar konaklama tesislerini yapmalılar. Biz Acentelerin pazarlama görevi vardı. Biz sonuna kadar bu pazarlama görevimizin gereklerini yaparız.”  


Bitlis Turizm Forumu’nda daha sonra söz alan TYD Başkanı Dr. Turgut Gür, Bitlis için hazırladığı sunum eşliğinde Türkiye Turizmi özetinden başlayarak, Doğu Anadolu turizminin rakamsal kaynakları ve Türkiye Turizminin 2023 hedefleri üzerinde durdu. Turizmin ülkeye gelen turist sayısından çok ülkeye giren döviz miktarının artması ile öne çıkması gerektiğine gönderme yapan Turgut Gür, turizmin bir sosyal bilinçlenme kadar ekonomik yatırım anlayışı ile de önemli kalkınma etkisinin olduğuna dikkati çekti.
“Bitlis içinde Turizm Bölgesi olarak ilan edilmiş yerler bulunmakta. Bu alanlar için otel, marina gibi özel yatırımlar düşünülmüş. Ancak özel sektörün yatırımına uygunluktan önce doğal ve kültürel alanların korunması gibi bir duyarlılığın da bölge için önemli olduğuna inanıyorum. Van gölü korunmalı arıtma tesisleri yapılara bölgenin önemli bir turizm ürünü olan göl çevresel etkilerden uzak tutulmalıdır. Bitlis tanıtımı da önemlidir. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığımıza çok iş düşmektedir. Medya ile iletişim önemlidir. Bu konuda hızlı ama programlı bir tanıtım çalışması yapılmalıdır. Biz yatırımcılar olarak Bitlis’e 14 Mayıs’ta gideceğiz ve orada turizmi ve yatırım koşullarını bir kez de yerinde inceleme fırsatı bulacağız.”

Seçim Aydın ise konuşmasına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Bitlis ve Doğu Anadolu’ya otel yapımı ile ilgili sözleri ile başladı. Otel yatırım ve işletmecileri Federasyonu olarak, Türkiye’nin her bölgesinden yatırımcıları ve işletmecileri bünyelerinde bulundurduklarını belirten Seçim Aydın, Bitlis’in de bu yatırım alan kentlere katılmasının en çok kendilerini sevindireceğini belirtti.

Seçim Aydın’dan sonra söz alan Polisan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis, konuşmasında turizmin önemine ve Bitlis şehrinin tarihi ve kültürel önemine vurgu yaptı. Turizmin sorumluluk ve özveri isteyen bir çalışma istediğini ve bu tür çalışmaların hep arkasında ve destekçisi olduklarını söyledi.

Necmettin Bitlis’ten sonra kürsüye gelen Eren Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Mahmut Doğru, Bir kentin kendi üniversitesi ile hızlı bir kalkınma adımı atacağının altını çizdi. Bitlis için turizm alanında bir müze benzetmesi yapan Doğru, yapılan çalışmaların eğitim alalında kendilerinin de sorumluluğunu arttırdığını belirtti. Mayıs ayı ortasında açılacak olan Üniversite binasının Bitlis Turizm Forumundan sonra ikinci bir kültürel adım olmasının inancını taşıdıklarını söyleyen Doğru tüm konukları açılışlarına davet etti.
Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren ise Bitlis turizmi için harcanan emeklerin önemine dikkati çekti. Bitlis Turizm Forumu için çalışan Bitlislileri kutlayan Eren, en çok övgüyü ise Bitlisli olmayan ama Bitlis için düşünen üreten ve Bitlis turizmi için çalışanların hak ettiğini söyledi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.