Bir okyanus, yüzlerce ada, binlerce mutluluk: Maldivler

Hayat bir yolculuk ve bu yolculukta karşılaşacağınız süprizler bazen sizin hayal bile edebileceklerinizin çok ötesine geçebiliyor.

Nermin Yurtoğlu Nermin Yurtoğlu 26/11/2019 15:52
Bir okyanus, yüzlerce ada, binlerce mutluluk: Maldivler

Bu kez hayatın bana sunduğu en güzel süprizlerden biri, dünya'nın en özel tatil destinasyonlarından biri olan Maldiv adalarına ve yine dünya'nın en iyilerinden olan Anantara otellerine gerçekleştirdiğim rüya seyahat oldu ve bu seyahati bir solo tatilci, bir otel profesyoneli ve de bir seyahat yazarı gözüyle aktaracağım.

Safir mavisi deniz, pudra beyazı kum adacıkları

Hem de alabildiğine…

Sanırım uçakla süzülürken gözlerimin gördüğünü en iyi bu şekilde tanımlayabilirim;

Yani Maldiv adalarını.

Maldivler, resmî adıyla Maldiv Cumhuriyeti, Hint okyanusunda 26 farklı atoll'de (mercan kayalıkları kum adacıkları topluluğu) yer alan 1.192 adadan oluşan bir devlet. Hindistan'ın güneyinde ve Sri Lanka'nın yaklaşık 750 kilometre güneybatısında yer alıyor.

Maldiv adalarının çoğunluğunun volkanik patlamalar tarafından oluştuğu varsayılıyor.

Eğer Maldivleri henüz görmediyseniz elinizi çabuk tutmanızda fayda var çünkü yakın gelecekte adaların sular altında kalarak yok olacağı söyleniyor.

Bununda en büyük nedenlerinden biri olarak iklim değişikliği gösteriliyor nitekim iklimin ısınması adanın temel jeolojik yapısını oluturan mercan dokusu için en büyük tehlike.

Müslüman olan ada halkının geçim kaynağı balıkçılık. Ada halkı oldukça sıcak kanlı ve yardımsever. Ada'nın resmi dili Dhiveli olarak belirtilsede ağırlıklı olarak ingilizce konuşuluyor.

Maldivlerde adalar ikiye ayrılıyor. Yerel halkın yaşadığı adalar ve resort adalar… Dhagathi ve Himmafushi balıkçı adaları diğerlerinde ise yaşam turistik resortlar olarak kurgulanmış. Resort adalar, etrafını en fazla yarım saatte gezebileceğiniz büyüklükteki kara parçaları. Her adanın üzerinde bir resort otel olduğunu düşünebilirsiniz.

Bu şekilde yüz civarında ada var Maldiv'de. Üzerinde hiç hayat olmayan adalarda var ancak bu adalar yine resortlar tarafından piknik gibi etkinlikler için kullanılıyor

Maldiv'lerde hava sıcaklığı tüm yıl stabil olsada tropik bir iklime ve Hindistan'a olan yakınlığından dolayı muson yağmurlarından etkilendiğini göz önünde bulundurarak seyahat etmek isteyenler için için en iyi dönemin Kasım dan Nisan ayına kadar olan aylar olduğunu belirteyim…

Maldivler, Türk vatandaşlarına vize uygulamıyor pasaportunuzun olması yeterli. Vize almanın ne kadar sıkıcı ve pahalı bir süreç olduğunu düşünürsek bu tek başına bile gitmek için iyi bir neden. Maldivler ile aramızda 2 saat fark var. Türkiye 2 saat geride.

Ulaşımda konfor önemli

Maldivlere ulaşım için belli başlı havayolları mevcut. Benim tercihim geniş koltuk avantajı, servisi ile çok kez yılın ödüllü havayolu seçilen Qatar Havayolları ile oldu.

 

Qatar Havayolları Maldivler destinasyonunda çok güçlü ve ekibide muhteşem. Biletimin rezervasyon aşamasından itibaren Qatar havayolları ofis ekibinden uçağın içindeki ekibe kadar herkes inanılmaz derecede hızlı ve güzleryüzlü. Çok iyi bir hizmet aldığımı belirtmeliyim.

Qatar Havayolları ile uçarken uçağın içinde Süper Wi-Fi hizmeti olmasıda Qatar markasını diğer havayolu şirketlerinin bir adım önüne taşımış çok yerinde bir hizmet olmuş öyleki yolculuk nasıl geçti anlamadım. İnterenet bağlandım mesajlarıma baktım instagrama fotoğraf yükledim. Qatar Havayollarını bu hizmeti için özellikle tebrik ediyorum. sUçak içinde sunulan menüler lezzet ve çeşitlilik bakımından diğer uluslararası havayolu firmalarında göremeyeceğiniz kadar iyi.

Ayrıca Qatar Havayollarının uçuş saatleri ve Sabiha Gökçen 'den uçuşun bulunması nedeniyle de avantajlı. sQatar Havayolları 4 saatlik Istanbul-Doha uçuşu ardından 1 saat 20 dakikalık kısa bir beklemenin ardından 4 saat 30 dakikalık Doha - Male uçuşu ile Maldivlere ulaşmanızı sağlıyor.

CENNETE VARIŞ

Male havaalanına indiğiniz anda hangi mevsimden hangi ülkeden gelirseniz gelenin o tropik tatil havası sizi hemen kucaklıyor. Yorgunluk diye birşeyiniz kalmıyor heyecanınız artıyor ve yüzünüzde kocaman bir gülümseme beliriyor. bLüks, konfor ve sadeliğin buluştuğu müthiş bir marka ; Anantara Hotels, Resorts& Spas...

5 gece sürecek olan Maldiv seyahatimde, dünyanın en iyi otel zinciri olarak kabul edilen bol ödüllü Anantara zincirine bağlı lüks otellerde konaklayacağım.

ilk durağım Naladhu Private Island olacak. Naladhu'da konaklarken zincirin diğer 2 oteli olan Anantara Dhigu ve Anantara Veli'yi de görebileceğim. bSonrasında ise deniz uçağı ile Anantara Khiavah'a geçeceğim.

Male havalimanında valizlerimi aldıktan sonra çıkışta Naladhu Private Island 'tan beni karşılayacak birini arıyorum ve karşımda elinde ismim yazılı bir karılama panosu ve sıcacık bir gülümseme ile 'Maldivlere ve Anantara Naladhu Private Island 'a hoşgeldiniz diye bekleyen bir görevli belirleniyor. Birlikte havalanı içinde otel misafirleri için özel olarak ayrılan özel bir lounge'una alınıyorum. Burada otel ile ilgili bilgilendirme alıyorum, wi-fi şifresinden bundan sonraki süreçte neler yapacağımızla ilgili ne gerekiyorsa herşeyin cevabını burada alıyor otele gitmek için yola koyuluyoruz.

Benimle birlikte lounge ta bekleyen farklı misafirlerde var. 10-15 dakika sonra hep birlikte havaalanından çıkıyoruz. Ve otelimize transferimizi sağlayacak yine otele ait tekneye geçiyoruz.

Oldukça lüks bir sürat teknesinde yine sıcacık ve huzur dolu bir hoşgeldiniz beraberinde serinlemek için sunulan ıslak havlu ve su ile karşılanıyoruz.  Tekne ile Male den ayrılılıp otele doğru yola çıkıyoruz.  Ancak tekne o kadar hızlı ki ayakta ve güvertede durabilmek mümkün değil ve bu sırada ilginç bir şey oluyor, yağmur başlıyor. Şaka değil Maldiv'lere geldiğim ilk gün yağmur yağıyor! Gülsem mi ağlasam mı bilemiyorum ama yine de üzerinde fazla düşünmeden her haliyle seyahatimin ilk günün keyfini çıkartmak istiyorum. Tekne ile en fazla yarım saat süren bir yolculukla otelimiziniskelesine ulaşıyoruz.

Burada her bir misafire özel yapılan müthiş bir karşılama ritüeli söz konusu. Resort Müdürü ve tüm ekip yöresel müzik ve alkışlarla sizi karşılıyorlar, ve odanıza kadar kadar yollarınıza güller döküyorlar!

En güzel ada: NALADHU PRIVATE ISLAND

Cennetin ortasında özel bir yer burası. Adım attığınız ilk andan itibaren isminin anlamının neden ' güzel küçük ada' demek olduğunu da anlıyorsunuz. Güney Male Atoll bölgesinde bulunuyor. Avrupalı lüks segment turistin ilgi gösteriği bir bölgede. Burası 'adult only' bir otel…

Dünya'nın en iyi oteller zincirlerinden olan Anantara grubuna bağlı 6 yıldızlı Naladhu Private Island'da koloni stiliyle dekore edilmiş sadece 19 özel havuzlu villa (villalar Beach ve Ocean olarak ayrılıyor) bulunuyor. 24 saat House Master yani buttler hizmeti, özel yemek ve kişiye özel spa hizmeti, cooking class, yoga ve meditasyon ilk göze çarpan ayrıcalıklarından.

Tabiki muhteşem villanızdan çıkmak isterseniz. House Master'ım Aslaam konaklayacağım villa'ya kadar eşlik ederek villa hakkında kısa bir bilgilendirme yapıyor. Otelde resepsiyon ve C/In işlemi gibi prosedürler yok. Konakladığım sürece hemen her konuda bana yardımcı olmak üzere House Master Aslaam'a ulaşabilmem için bir cep telefonum var.

Ocean view villa hem sade hem konforlu hem de doğaya uyumlu. Etrafta gözünüzü rahatsız edecek hiçbir şey yok gözünüzü yoracak şatafatta. Ashaam dinlenmem için odadan ayrılıyor ve bende kendimi villamdaki sonsuzluk havuzuna atarak atıyorum. Karşıda okyanus var. Müthiş bir duygu.

Maldivlere gelmişken elbette o akvaryum gibi turkuaz denize girmeden olmaz. Villanın bir tarafı okyanusa bakıyor. Diğer tarafta ise kısa bir path way le yine villaya özel sahil, şezlonglar ve özel kabin bulunuyor.

Naladhu Private Island'ta konaklayan 'seçkin' misafirler diledikleri zaman yine Anantara grubuna bağlı Anantara Dhigu ve Anantara Veli resortlarına geçip oradaki aktivitelerden de faydalanabiliyorlar. Ancak bu diğer adalarda konaklayan misafirler için geçerli değil sadece Naladhu'nun seçkin misafirlerine sağlanan bir ayrıcalık.

Ben iş amaçlı bir ziyaret gerçekleştiriyorum ve bu nedenle kısa sürede bu özel oteli ve gruba bağlı diğer 2 kardeş oteli görebilmem ve aynı zamanda sunulan özel hizmetlerden de faydalanabilmem için müthiş bir program hazırlanmış.

Geldiğim gün odamın keyfini çıkartmam ve birazda dinlenebilmem için akşama kadar müsaitliğim var ancak akşam itibariyle müthiş program başlıyor.

Akşam Sea. Fire. Salt  restoranda yemeğe davet ediliyorum. Sea. Fire. Salt  Anantara Dhigu 'de bulunuyor. Trip Advisor gibi yorum siteelrinde bölgenin en iyi restoranı olarak 1. sırada yer alıyor. Otele ait tekne ile 3 -4 dakikada restoranın bulunduğu yere geçiyoruz.

Ortam menü, servis gerçekten müthiş!

Naladhu Private Island, 3 yıldır Hint Okyanusundaki en iyi resort'u ünvanına sahip aynı zamanda lüks seyahat mecrası Conde Nast okuyucuları tarafından 2019 yılında dünyanın en iyi 10 resort'undan biri seçiliyor.

Anantara Dhigu Maldives, Balayı adası olarak bilinen Maldivlerde ailelerinde unutulmaz bir tatil geçirebileceklerini gösteren harika bir yer. Oldukça da büyük zaten 110 beach villanın konumlanması ve oldukça uzun bir bir resort olması nedeniyle Dhigu adını almış. Lüks villalar ve bozulmamış doğa safir renkte bir denizin yanısıra aileler, arkadaş grupları için müthiş olanaklar sunuyor.

Surf okulu, aquafanatic su sporları merkezi, elbette dalış merkezi inanılmaz. Maldivlerin zararsız köpekbalıklarını gözlemleyebileceğiniz şnorkel dalış imkanı harika. Çocuklar için babysitting hizmeti çocuk kulübü, villalarınızın önünde sizi bekleyen bisikletlerinize kadar herşey düşünülmüş. Anantara Dhigu'da 9 farklı restoran bulunuyor.

Anantara Veli Maldives, Balayı ve özel kutlamalar için gelecek olan çiftleri bekleyen yine 'adult only' bir resort. 67 adet 'Over Water' ve de ' Beachfront ' Bungalow bulunuyor.

Açık hava sinemasından, Coral adoption (Mercan sahiplenme) programına, yine Anantara markasına ait 18 metrelik yat kiralayarak çevreyi gezme aktivistesinden, Yoga meditasyona, Sundari ayurvedik spa 'ya kadar çok özel hizmetler sunan bir yer burası.

Maldiv'lerde gün batımında FISHING, 

Anantara 'da konaklamanız süresince özel hazırlanan pek çok aktivitelerede katılma ve deneyimleme şansınız oluyor. Bunlardan biride fishing, Otele ait tekneyle birlikte açılıp profesyonel balıkçılarla Hint Okyanusunda oltalarla balık avlayabiliyorsunuz.

Sadece fishing değil okyanusa açılırken gördüğünüz müthiş doğa, gün batımı, ve elbette tutkunlarının çok iyi bildiği oltanın belık beklerken verdiği huzur stresten uzaklaşma o kadar güzel tecrübeler ki..

Tekne de benimle birlikte otelde konaklayan misafirlerde vardı. Herkes günün sonunda birşeyler yakaladı ben de öyle ancak bunun sadece eğlence olarak kalmasını istediğimden yakaladığım balıkları anında okyanusa yani yuvalarına geri gönderdim.

Doğum günü kutlamaları başlasın!

Anantara seyahatimi benim için unutulmaz kılan unsurlardan biri de doğum günüm olan 12 Kasım'da bu cennet gibi adada olmak oldu.

Haliyle burası en iyi hizmeti sunan misafirleri merkeze alarak onların mutlu olması için herşeyi her türlü ayrıntısına kadar düşünen bir hizmet anlayışı söz konusu olunca yapılan süprizler, kutlamalar benim için yeni yaşıma harika bir giriş yapmama neden oldu. İlk kutlama Anantara Naladhu Private Island'da bembeyaz kumların üzerinde hazırlanan oldukça romantik bir masada yapılan kutlamaydı. Odaya girdiğimdeki süpriz ise oldukça ince düşünülmüştü. 

ANANTARA KHIAVAH

Anantara Naladhu Private Island'ta rüya gibi geçen 2 gecenin ardından, Baa Atoll'da yer alan Anantara Khiavah'a geçiyorum.

Anantara Khiavah

Deniz uçağına yıllar önce Bali adasından Mojo adasına geçerken binmiştim. Korkunç olduğunu düşünen var mı bilemiyorum ancak ben tecrübeli olduğum için heyecanla bekliyorum çünkü bence deniz uçağı harika bir deneyim. Ancak buradaki kadar özel bir hizmet alacağımı gerçekten bilmiyordum.

Maldive airlines'a ait deniz uçağı için Male'den özel bir araçla uçağın kalkış yapacağı alana geliyoruz. Burada yine Anantara Khiavah'a ait özel VIP launch'ta beklemeye alınıyoruz. Uçağımız geliyor ve müthiş bir manzara eşliğinde uçağın penceresine yapışmı olarak sürenin ne kadar hızlı geçtiğini anlamadan yaklaşık 45 dakika süren bir yolculukla bu çok özel resort adanın yakınına iniyoruz. Uçak tesise tam olarak yaklaşmıyor. Buradan yine tekne ile adaya ulaşıyoruz. Anantara Khiavah'a gelişte yine müthiş bir karşılama bizleri bekliyor.

Anantara Khiavah, UNESCO tarafından koruma altına alınan Biyosfer rezerve üzerinde bulunuyor. Yani konumu ve doğası itibariyle oldukça önemli bir yerde bulunuyor. Adaya ulaştıktan sonra konaklayacağım villaya bugyy ile Home Master'ım ile birlikte gidiyoruz. Bu arada bana çevre ve resort ile ilgili kısa bilgiler veriyor.

Villa'ya geldiğimizde yine beni harika bir süpriz bekliyor. Doğum günüm olduğundan odadaki herşey bana özel hazırlanmış! Mutluluğum devam ederken, House Master'ım ile konaklayacağım 3 gün boyunca bana özel hazırlanan programın üzerinden geçiyoruz. Program harika görünüyor.

Biraz dinleniyorum ve akşam otel ekibiyle konaklayan misafirlere özel verilen davete katılmak için hazırlanıyorum.

Davet Sky Bar da veriliyor.

Manzara ve ikramlar müthiş. Mekan gerek mimarisi, konumu ile müthiş. Bu müthiş 'karşılama' sonrası, cennetten gökyüzüne açılıyor, programımda gördüğüm andan itibaren çılgınca merak ettiğim 'stargazing with the SkyGuru at the overwater observatory ' bölümüne geçiyoruz.

Siz de ilk okuduğunuzda benim kadar şaşırdığınıza eminim! Evet, Anantara Khivah ta Maldivlerin ilk su üstü rasathanesi (over water observatory) var ve bölgenin en güçlü teleskopu ile gökyüzünü gözlemleyebiliyorsunuz.

Tamda dolunay'ın olduğu bu akşam Sky Guru ' bize galaksimiz, diğer galaksiler evrendeki durumumuz ışık yılı, derken müthiş bir sohbet ile birlikte teleskop'un olduğu odaya davet ediyor. Öncelikle Dolunay'ı ve yıldızları gözlemliyoruz. Bu deneyim Maldiv'lerde başka hiç bir resort adada yaşayabileceğiniz birey değil. Müthiş! Hepimiz merakla saatlerce sorular soruyor gökyüzünü keşfe koyuluyoruz. En son ne zaman bu kadar heyencanlanmıştım hatırlamıyorum! Anantara'da olamaz diye birşey yok herşey mümkün!

Bu büyüleyici deneyimin ardından özel olarak verilen yemek daveti için FIRE restorana  geçiyorum. Ertesi sabah hafif ve sağlıklı bir kahvaltı sonrası, Anantara zincirinin yine bolca ödüllü Wellness markası 'Balance' a tabiri caiz ise kendimi bırakıyorum.

 

Burayı 'Balance' ismi kadar iyi tanımlayacak başka birşey bulamıyorum; Beden ve zihin uyumunun sağlanması için yapılan bakımlar, masajlar, rüya gibi bir ortam ve güzleryüzlü bir o kadarda profesyonel hizmet.. Burası ayurvedik ritüeller ile birlikte sizi şehir hayatının günlük stresi, sıkıntıları bedeniniz kadar zihninizin de arınması için bir yolculuğa çıkartıyor.

Masajların yanısıra 3 günlük, 5 günlük, veya haftalık Detox ve Longevity programları sunuyor. Masaj ve programların yanısıra Wellness in ayrılmaz bir parçası olan Yoga için çok farklı programlar sunuluyor. Örneğin Maldivlerin ilk ve tek Aerial Overwater Yoga deneyimi Anantara Kihavah 'ta bulunuyor.

Bu seyahatim oldukça kısa süreceği için bu kez maalesef çok istememe rağmen bu programları alamıyorum ancak Bunca ödülün sebeplerinden biri olan ' Kihavah SignatureHealing Masaj'  ile kendimi tam anlamıyla şımartıyorum.

Ve Rüya gibi bir seyahatin sonuna geliyoruz..

Ertesi sabah uçağım çok erken saatte olduğundan sabah saat 05:00 'te yine House Master'ım tarafından uyandırılıyorum. Bir gece önceden sabah kahvaltıda ne almak istediğim sorulmuştu, istediklerimin hazır olduğu belirtiliyor ve müsaitsem odaya kahvaltımın servis edilmek üzere gönderebileceğini iletiyor.

10 dakika sonra kahvaltım geliyor villanın bahçesinde hiçbir gürültü yapılmadan hazırlanıyor. Kahvaltımı yerken ömür boyu bu şekilde burada yaşayabilirim diye aklımdan geçiriyorum. ve bir kez daha anlıyorum ki dünya'nın en iyi otellerinden biri olmak hiç mi hiç kolay birşey değil lüks segmente hizmet verecek ve en iyi marka olacaksanız mutlaka yapmanız gerekenleri kısaca not aldım;

1) Misafir odaklı olacaksınız. Kişiye özel programlar oluşturmak artık şart.

2) Ekibinizi çok iyi olmalı ve sürekli olarak eğitilmeli.

3) Ekibinizinde en az ağırladığınız seçkin konuklar kadar trendleri takip etmeli, temizlik ve hijyene önem vermeli (çalışan hiçbir kadın personelin saçı açık değildi. Görev sırasında saçlar sıkı topuz), düzgün hitap etmeyi, dinlemeyi çok iyi bilmeli,iyi yemekten ve içkiden anlaması şart. Hizmet verdiği ürünü anlayabilmesi için otelde en az birkaç gün misafir gibi konaklaması şart ki empati kurabilsin. ve de mutlaka gülümsemeliler. Yüksek ses ile konuşmamalılar. Hele kendi aralarında kendi lisanlarıyla asla!

4) Mimari çok önemli. Otelinizin her köşesi mutlaka şatafattan uzak, ergonomik, sade ve şık olmalı. Kaliteli malzeme kullanmalı teknolojiyi ise iyi kullanmalısınız.

5) Lokasyon çok önemli, Oteliniz lokasyona uygun olmalı ve tabiki kullandığınız tüm malzeme çevreye duyarlı olmalı. Plastikten tamamen uzaklama söz konusu

6) Kütüphane önemli. Oyunun misafirin konakladığı alana taşınması gerekiyor.

8) C/In ve C/out hizmetleri resepsiyon mantığı tamamen kaldırılmalı.

9) Lüks ve Butik otelcilikte artık House Master veya Guest Assistant var

10) Dünyadaki en son trend ne ise o olmalı.

11) Guest Amenities çok önemli.

12) Wellness, Spa, Yoga, Meditasyon, Healing theraphy, lüks segment oteller için olmazsa olmazlardan.

13) Doğa'ya saygı şart. Doğa'yı koruyacak ve konaklayan misafirlerinizi bu duyarlılığa dahil edeceksiniz.

14) Farklılık yaratacak aktiviteler düzenlemeniz şart.

15) Misafir karşılama ve uğurlama şekliniz çok öenmli. Misafirler karşılandıkları ve uğurlandıkları anı unutmuyorlar.

16) Mutfağınız çok özel olmalı. Farklı dünya mutfaklarının en iyilerini sunmalısınız.

17) Restauranttan Spa'ya en iyilerle çalışmalısınız. Örneğin Anantara bu konuda çok iyi . 18) Misafirinize çok özel olduğunu hissettirmelisiniz.

19)Misafirlerinizin eş zamanlı yorumlarını dinlemeli ve bu yorumlara göre gerekirse herşeyi yeniden programlamalısınız.

20) Misafirinize asla 'hayır' cevabı vermemelisiniz. Dinlemeli ve yardımcı olmalısınız.

Bütün bunların dışında, Otel sektörünün insan odaklı bir hizmet sektörü olduğunu unutmamalısınız. İşi bu sektörün profesyonellerine bırakmalı ve de alçakgönüllü olmayı öğrenmelisiniz. 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.