BENDEN UYARMASI...

Prof. Dr. Volkan Altıntaş Prof. Dr. Volkan Altıntaş 31/12/2019 23:40

Elimde Almanya’nın güneyinde yayın yapan “Frankenpost” adında bir gazetede Antalya ve Türk turizmi ile ilgili 11 Haziran 2011 tarihli bir haber var. Bir Alman dostumun bu haberi benimle paylaşması üzerine ben de sizlerle paylaşma ihtiyacı hissettim. Haber Antalya’daki yunuslar üzerine… Balina ve Yunusları Korumaya yönelik bir organizasyon olan WDSF ’yi kaynak gösteren bu haberde Antalya’daki şu anda mevcut dokuz Yunus gösteri merkezinin yunuslara karşı ortaya koydukları kötü muamele nedeniyle hala kapatılmamış olması eleştiriliyor. Habere göre yunusların çok dar alanlarda, beton ve klorlu su içinde bırakıldıkları, yaralı şekilde şova çıkmalarına izin verildiği, aşırı sıcaklar olmasına rağmen gölgede bırakılmamaları hayvan haklarına karşı bir davranış olarak görülüyor. 2010 yılında dört yunus balığının Antalya’daki mevcut gösteri merkezlerinde öldükleri ve yunus balıkları dışında kalan fok balığı gibi diğer hayvanların da şov amaçlı kullanımında hayvanlara büyük eziyetler yapıldığı bu haberin ana konusu olmuş durumda. İşin en ilginç tarafı ise hayvan hakları savunucularının turistleri Türkiye’yi boykot etmeye çağırmaları ve bu sese başta TUI olmak üzere Thomas Cook, Rewe Touristik, FTI Touristik ve Alltours ‘un 2011 yaz programlarından yunus gösteri programlarını çıkarmaları ile bir bakıma karşılık vermeleri idi.

 

Olay oldukça net. Bir uluslararası kuruluş hayvan hakları adına bir rapor yayınlıyor. Ortaya çıkan ölümler, yaralanmalar ve kötü muameleyi esas alarak dünyaya boykot çağrısında bulunabiliyor. Tartışmaya da çok büyük tur operatörleri karşılık vererek süreci farklı bir boyuta taşıyor.

 

Tek sormak istediğim şu: Acaba olay uluslararası arenaya taşınmadan ilgili yetkili kurum ya da kuruluşlar nerede idi? Bu sürecin bu şekliyle Avrupa basınına taşınmış olması beni rahatsız etti. Turizm birçoğumuz için maddi karşılıklarla, rakamlarla ve rekorlara tartışıladursun birileri, bazıları ya da dünyanın duyarlı bir tarafı için insan hakları yanında hayvan haklarının da varlığı bilinmelidir. Antalya, eğer şov altında yapılan bu işkenceye bir an önce dikkat çekmezse, yarın çok daha farklı yaklaşımlara, bakış açılarına hazır olmalıdır. Benden uyarması…

 

Sevgilerimle,

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.