Belediye-otel 'Pazar Harçlığı' kavgası büyüyor...

Belediye, turizm belgeli otel, restoran, kafe gibi işletmelerden 'Pazar günü çalışma harcı' istiyor. Büyük işletmeler, 'Bakanlığa bağlıyız, ödemeyiz' diyor, belediye "Ödeyeceksiniz" diye bastırıyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Belediye-otel 'Pazar Harçlığı' kavgası büyüyor...

Tartışmalara karışan ATİD Başkanı Seçim Aydın, Çankaya Belediyesi'nin, ilçe sınırlan içindeki Turizm İşletme Belgeli 68'i otel, 212 işletmeden hafta sonu çalışma harcı istemesine tepki gösterdi. Aydın, Turizm İşletme Belgesi olan yerlerin sadece bakanlığa hesap vermesi gerektiğini söyledi.

Uygulama aralarında beş yıldızlı otellerin, restoranların ve eğlence kulüplerinin de bulunduğu işletmecilerin tepkisine neden oldu. Habertürk Gazetesi'nde yayınlanan habere göre; Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu 2. Başkanı Seçim Aydın, Turizm İşletme Belgesi olan yerlerin sadece Bakanlığa hesap vermesi gerektiğini söyleyerek, "Belediye işletmelerin her ünitesinden ayrı ayrı harç istiyor, nasıl oluyor da Belediye, Bakanlığın önüne geçiyor? Bakanlık belge verdiği işletmeyi korumak zorunda" dedi.

Aydın, işletmeler içindeki her birimden ayrı ayrı harç alınacağını belirterek şöyle dedi: "Büyük bir otelde çok sayıda toplantı salonu, restoranlar, sauna, spor salonu ve buna benzer mekanlar var. Çankaya Belediyesi, bunların hepsi için ayrı ayrı harç istiyor. Bu da yüklü bir maliyet."

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Turizm Belgeli İşletmelerin çalışma sürelerini belirleyen Ertuğrul Günay imzalı genelgeye ve Turizm Teşvik Kanunu'na aykırı hareket edildiğini savunan Aydın, şunları söyledi: "Turizm İşletme Belgesi olan oteller ya da yeme-içme yerleri Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlıdır. Çankaya Belediyesi'nin bahsettiği 394 sayılı Hafta Tatili Hakkında Kanun 2 Ocak 1924 tarihli. Bu kanun 'belediye alanı içerisinde yer alan tüm işletmeler hafta sonunda çalıştıklar için harç yatırmalıdır' diyor.

Ancak sonradan çıkarılan Turizm Teşvik Kanunu'nun 20 maddesinde, belgeli tesislerin tatil günleri açık olmak mecburiyetinde olduğu söyleniyor. Bu hüküm bir seçenek değil emredici olarak konulmuş. Eğer Bakanlık böyle bir maddeyi koymamış olsaydı 394'e tabi olacaktık. Bu maddeyi koyma nedeni turizm belgeli işletmelerin belediyelerden ruhsat almasını, onlara harç yatırmasını engellemek."

Aydın, bakanlığın da kendilerinin de belediyeye yazı yazdığını, ancak belediyeden gelen yazıda "Turizm Teşvik Kanunu'nda tatil günlerinde çalışma ruhsat harcı ödemeyeceklerine ilişkin bir düzenlemenin olmadığı" yönünde yanıt aldıklarım söyledi. Konuya ilişkin 22 Nisan 2009 tarihiyle Ertuğrul Günay imzalı bir genelge olduğunu hatırlatan Aydın, işletmeler içindeki her birimden ayrı ayrı harç alınacağım söyledi ve şunları kaydetti: "Büyük bir otelin bünyesinde çok sayıda toplantı salonu, restoranlar, sauna, spor salonu ve buna benzer mekanlar var. Çankaya Belediyesi, bunların hepsi için ayrı ayrı harç ödeme zorunluluğu getiriyor. Bu da yüklü bir maliyet demek. Küçük işletmeler ise zaten zar zor ayakta kalıyor. Yapılan sadece hak gaspı anlamını taşıyor. Biz hakkımızın elimizden alınmasına tepki gösteriyoruz."


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.