Bayrama ‘Gezi’ dopingi...

Ramazan bayramının yaklaşmasıyla tatilciler hazırlıklara başladı. Geçen yılın aynı dönemine göre turizm satışlarında ortalama yüzde 25’lik artış yaşanırken, erken rezervasyon da geçen yıla göre talepler ortalama yüzde 30 yükseldi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Bayrama ‘Gezi’ dopingi...

Ramazan bayramı tatili için yurt içinde en çok güney sahilleri tercih edildi. Yurtdışında ise ilk sıralarda Dubai ve İtalya yer aldı. ‘Gezi Parkı’ eylemleri sonrası bekletilen rezervasyonlar da Ramazan Bayramı tatili ile birleşince yüzde 40’lara varan artış yaşandı. Turizmciler otellerin dolmak üzere olduğunu belirtirken, geç kalanlara istedikleri yerleri bulamayacakları uyarısında bulunuyor.

Ramazan Bayramı’nda en çok rağbet gören 5 destinasyonun yurtiçinde, Kemer, Lara, Side, Fethiye, Bodrum, Çeşme, Kuşadası olduğunu ifade eden Etstur Yurt içi Turlar Müdürü Selim Suat Özbek yurtdışında ise Dubai turunun ucuz fiyatıyla en çok talep edilen destinasyon olduğunu söyledi. İtalya, Orta Avrupa, Benelüks ve Paris turlarının da tercih edilen bölgeler olduğunu belirten Özbek,  “Yurt içinde gecelik kişi başı en düşük 100 liradan, en yüksek 750 liradan başlayan fiyatlarla alternatifler bulunabiliyor.
 
Erken Rezervasyon kampanyalarında Ramazan dönemi zaten diğer dönemlere nazaran indirimli rakamlar üzerinden fiyatlandı. Misafir zaten bu tarihlerdeki rezervasyonlarını erken rezervasyon fiyatlarıyla daha uygun almış oldu. Bu dönemde ayrıca otellerin yaptığı son dakika fırsatları olabilir” dedi.

 

150 BİN KİŞİ TATİLE

Son dakika fırsatları hakkında bilgi veren Özbek, “Tatil yapılacak otelin boşluğu ile alakalı bir durum. 2-3 günlük ya da sadece haftasonu gibi kısa konaklamalarda yüzde 25 ile yüzde 30 arasında fiyat avantajı yakalanabilir. Ancak bunu uzun konaklamalarda yakalamak mümkün değil. Misafirlerin bu son dakika fırsatları erken rezervasyon ile karşılaştırmamaları gerekiyor.

Çünkü son dakika fırsatları otellerin boşluk doldurmak için yaptıkları aksiyonlara bağlı olduğu için şans faktörü devreye giriyor. Gerçek anlamda bir yaz tatili olarak değerlendirmemek gerekiyor” ifadesini kullandı. Yurtiçi-yurtiçi Etstur ile seyahat edecek toplam yolcu sayısının 50 bin civarında olduğunu belirten Özbek, diğer acentelerle beraber Ramazan Bayramı’nda 150 bine yakın Türk misafirin  seyahat etmesinin beklendiğini söyledi.
 
700 BİN YOLCU HEDEFİ
 
Gezi olayları sırasında yavaşlayan taleplerin, durumun sakinleşmesiyle normal seyrine döndüğünü belirten Özbek, “O dönemde bekletilen rezervasyonlar yaklaşan bayram periyodu ile birleşince yüzde 40’lara varan artışlar yaşandı” dedi. Bu yıl 260 bin kişinin erken rezervasyondan yararlandığını ifade eden Özbek, 2013 yıl sonu toplam hedeflerinin ise  700 bin yolcuyu seyahat ettirmek olduğunu belirtti.
 
EGE BÖLGESİ HAREKETLENİYOR
 
Bayramla birlikte tatil bölgelerinin daha da hareketleneceğini ifade eden Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, okulların açılmasına kadar olan 1.5 aylık dönemde ramazan ayı olması sebebiyle tatil yapmayanların bu dönemi değerlendireceğini dile getirdi. Yerli müşterilerin yoğun olarak takip ettiği bölgeler olduğunu söyleyen Ayık, “Ege bölgesinde tekrar bir hareketlenme gözleniyor. Fethiye, Marmaris, Bodrum bu senede en çok tercih edilen tatil beldeleri arasında. Bunun dışında her bütçeye uygun tesislerin oluşması da tatilen çıkan kişi sayısını arttırıyor” diye konuştu. Refah seviyesi ve alım gücünün artmasıyla son yıllarda yut dışı tatillerinden arttığına dikkat çeken Ayık, son dönemde Dubai’inin çokça tercih edildiğini belirtti.
 
TATİL SONRASI YÜZDE 30 İNDİRİM VAR
 
Ramazan bayramı için yurtiçi otel taleplerini Kasım ayında başlayan erken rezervasyon kampanyası ile beraber almaya başladıklarını söyleyen Setur Yurtiçi Operasyon Müdürü Serhat Günay, “Haziran ayına geldiğimizde bayramı kapsayan tarihler için satılabilir oldukça az sayıda oda kalmıştı. Oteller satılabilir oda sayıları azaldıkça fiyatları yüksettiler. Buna rağmen özellikle yüksek fiyatlı popüler oteller bugün itibariyle tamamıyla dolular" dedi.
 
Tatilin 4 gün olmasına rağmen birçok tatilcinin ramazanın son günleri için de izin alarak 7 gecelik rezervasyon yaptırdıklarını ifade eden Günay, “7, 8, 10 ve 11 Ağustos tarihlerinde uçakların çok önceden dolması, kalan koltukların da oldukça yüksek fiyattan satılması 4, 5, 6-9 ve 12 Ağustos tarihlerindeki uçuşları da canlandırdı. Tatilcilerin yurt içindeki ilk tercihleri Bodrum oldu. Bodrum‘u sırasıyla Çeşme, Marmaris ve Fethiye takip etti. Bu hafta ile beraber Antalya ve Kıbrıs taleplerinin hızlanmasını bekliyoruz.
 
Bayram için henüz program yapmayan tatilcilerin bu hafta sonuna kadar mutlaka programlarını yapmalarını taviye ederiz zira önümüzdeki hafta otellerde yer bulmak daha da zorlaşacaktır. Bayram sonrasında ise otel ve uçak fiyatları yüzde 25 ile yüzde 30 arasında ucuzluyor, bu durumu fırsat olarak değerlendirebilirler” diye konuştu.
 
4 GÜNDE 6 BİN KİŞİ
 
Bayram tatilini yurtdışı turlar açısından değerlendiren Pronto Tour Genel Müdür Yardımcısı Sarp Özkar, Temmuz ayının ilk haftası itibariyle tur paketlerinin yüzde 95’inin satıldığını söyledi. Şu an birkaç paket turda son yerlerin kaldığı bilgisini veren Özkar, “Ramazan bayramında yurtdışı turuna gitmek isteyenler bu haftadan sonra yer bulmaları pek mümkün olmayacak, bu nedenle kararlı olanlar ellerini çabuk tutmalılar” dedi. Tatilcilerin her yıl iki bayramdan birini tercih ettiğine vurgu yapan Özkar, “Bu yıl yaz tatilini kısa zamanda yapanlar asıl olarak Ekim ayındaki Kurban Bayramını tercih ediyor.
 
Bunun sebebi Ağustos’ta hem uçak fiyatlarının pahalılığı nedeniyle tur fiyatlarının Kurban bayramına göre biraz daha pahalı oluşu, bir diğer nedeni de kısa zaman önce tatil yapılması diyebilirim. Türk tatilciler artık yaz tatilini benimsemiş ve her yıl yaz tatiline çıkmak üzere plan yapıyor. Bu nedenle Ramazan Bayramında toplam 6 bin kişilik bir kontenjan ayırmışken, Kurban Bayramı hedefimizi tatilin de 10 gün olduğunu göz önüne alarak 14 bin kişi olarak planladık” dedi.
 
RAMAZANLA PLANLAR DEĞİŞTİ
 
Ramazan Bayramı tatilinde satışların planladıkları gibi gittiğini söyleyen Özkar, “Ramazan ayı yurtdışı tur satışlarında ise geçen yıla göre yüzde 32 artış yaşandı. Zira bayramın yaz dönemine denk gelmesi nedeniyle, yazın seyahat edecekleri diğer dönemlere de seyahatlerini planlamalarına sebep oluyor. Ramazan ayı içerisindeki artışın sebebi de bu. Bu yıl tahminen 20 bin kişi paket turlarla Ramazan bayramında yurtdışı seyahati yapacaktır. Bu rakam Kurban bayramında 40 bin seviyelerine çıkacaktır” dedi. 
 
SANATÇILI ORGANİZASYONLARA YOĞUN TALEP
 
Gezi parkı olaylarının son bulması ve ortamın sakinleşmesiyle tatil yapmak isteyenlerin sayısında çok ciddi bir artış yaşandığını ifaden Mikatur Genel Müdür Yardımcısı Onur Otruş, geçen seneye göre rakamlarda yüzde 40 artış yaşandığını ifade etti. Yurt içi ve yurt dışı turlarına taleplerin aynı oradan arttığına dikkat çeken Otruş, “Bazı otellerde artık yer kalmadı. Tatilcilerin elini çabuk tutması gerekiyor. Yoksa yer bulamayabilirler” dedi. Antalya ve Bodrum  çevresinin en çok tercih edilen yerler arasında olduğunu söyleyen Otruş, “Bunların dışında Kıbrıs’ta sanatçılı organizasyonlara büyük talep var. Yurt dışında da İtalya, Yunanistan ve İspanya tercih ediliyor. Yaz tatillerini bayram tatili ile birleştirenler de Uzak Doğu’da tatil yapıyor” dedi. (Bura Coşan)

 

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.