Basın Bayramı, Marmara Kıraathanesi’nde kutlanacak...

2010 yılından bu yana “Bab-ı Ali Yaşıyor, Bayramını Kutluyor” sloganıyla geleneksel hale gelen 24 Temmuz Basın Bayramı kutlamaları, bu yıl da Marmara Kıraathanesi’nde gerçekleştirilecek.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Basın Bayramı, Marmara Kıraathanesi’nde kutlanacak...

Bab-ı Ali gazeteciliği döneminin efsane mekanı, İstanbul Erkek Lisesi bahçesinde yeniden canlanıyor.

Bab-ı Ali’nin ustaları, “Marmara”da buluşacak...

İftar öncesinde Marmara Kıraathanesi’nde gerçekleşecek “Dünden Bugüne Bab-ı Ali” adlı panelde birçok usta isim, anıları, sohbetleri ve yorumlarıyla Bab-ı Ali ruhunu yeniden yaşatacak.

Bakanlarımızın, duayen gazetecilerimizin, siyaset ve sanat camiasının seçkin isimlerinin katılacağı Basın Bayramı 2013 programı, iftar sonrasında nostaljik müzik, edebi sohbetler ve anılarla sahura kadar devam edecek.

Basın camiamız, bu bayram da yazıya ve habere kısa bir ara verip, efsane mekan Marmara Kıraathanesi’nde, nam-ı diğer Küllük’te buluşacak. 

Küllük...

Cumhuriyet döneminin en ünlü gazeteci, yazar ve fikir mekanıdır. Galip Erdem’in, o günlerden bahsettiği yazısında “Geç vakit, meşhur Küllük’e uğradım.” ifadesinden, mekanın 1955 yıllarında da açık olduğu anlaşılmaktadır. Küllük müdavimleri ve kıraathanenin ön bölümünde oturanlar arasında; Ahmet Hamdi Tanpınar, Rıfat Ilgaz, Abidin Dino, Neyzen Tevfik, İlhan Berk, Oktay Akbal, Orhan Veli Kanık, Cahit Sıtkı Tarancı, Reşat Nuri, Yahya Kemal, Abdülbaki Gölpınarlı, Necip Fazıl Kısakürek, Tarık Buğra, Faruk Nafiz Çamlıbel ve daha birçok Türk Edebiyatının çınarı yer almaktadır. Küllük Kıraathanesi; Beyazıt Camisi’nin Marmara Denizi’ne ve Aksaray’a bakan köşesindedir.
 
Marmara Kıraathanesi...
 
Küllük’ün kapanışının ardından; bir başka efsane mekanın adı öne çıkar: Marmara Kıraathanesi. 1958 yılında kurulan Marmara Kıraathanesi, Küllük ve yeni edindiği müdavimlerini ağırlamaya başlar. Günümüzde halen yaşayan birçok yazar ve gazeteci, dönem itibariyle Marmara Kıraathanesi’ni daha çok anımsar. 1984 yılına kadar açık kalan Marmara Kıraathanesi, “namı diğer Küllük” diye de anılırdı.
 
Aralarında gazetecilerin, akademisyenlerin, yazarların bulunduğu, Küllük’te uzun yıllar sohbet halkalarına dahil olmuş pek çok isim, Küllük’ten sonra Marmara Kıraathanesi’nde buluşmaya başlamıştır. Bugün birçoğu aramızda olan ve Basın Bayramı’nda da bizlerle birlikte olacak olan Marmara Kıraathanesi müdavimlerini saymak için uzun sayfalara ihtiyaç var.
 
24 Temmuz Basın Bayramı...
 
24 Temmuz 1908 günü İstanbul'da gazeteciler kendi aralarında karar aldı: O gece sansür memurlarını gazetelere sokmayacaklardı. Gazeteler basıldı. Gazeteciler sabaha kadar bürolarda, matbaalarda kaldı. Gelen sansür memurları "Meşrutiyet ilan edildi. Artık matbuat hürdür" diye kapıdan geri çevrildi. Ve ertesi gün gazeteler ilk kez sayfalarında beyaz sütunlar ol­maksızın, sansürsüz olarak çıktı. O günden beri, 2. Meşrutiyet'in ilan edildiği 24 Temmuz, "Basın Bayramı" olarak kutlanıyor.

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.