'Başıboş Zamanlar' için Tasarlanmış Mimari Projeler

VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi’nin Turizm ve Rekreasyon Yapıları adlı 2. kitabı yayımlandı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
'Başıboş Zamanlar' için Tasarlanmış Mimari Projeler
 Tatil, eğlence ve dinlenme alışkanlıklarımızın nasıl değiştiğini de gözler önüne seren kitap, Doç. Dr. Zafer Yenal’ın tabiriyle, “tatil” mekanları ve “başıboş zamanlar” için tasarlanmış mimari projelerin son zamanlarda dikkat çeken örneklerini bir araya getiriyor.

Kitapta, Türkiye’de 2000 yılı sonrasında inşa edilen otel, tatil köyü, pansiyon, restoran, kafe, bar, misafirhane, eğlence merkezi, kamp, yol üstü tesisleri gibi turizme yönelik yapılardan oluşan 50 projelik bir seçki yer alıyor.


Yabancı mimarların Türkiye’de yaptıkları uygulamaların yanı sıra, Türk mimarların yurtdışı uygulamaları da bulunuyor.

Antalya, İstanbul, İzmir ve Muğla’daki yapıların başı çektiği kitapta; Ankara, Bolu, Bursa, Çanakkale, Kars, Kırklareli, Kocaeli, Mardin, Mersin, Nevşehir ve Ordu’dan yapılar da sunuluyor.

Mardin’deki Kasr-ı Nehroz’dan Ankara’daki Mogan Doğa Parkı’na, W Hotel ve Esma Sultan Yalısı’ndan JW Marriot Ankara ve Adam&Eve’e, Kaş Marina’dan Burç Beach’e, Alaçatı Yel Değirmenleri Parkı’ndan Bursa’daki Tike Restaurant’a, kitapta yer alan projelerin en önemli ortak özelliği, iş dışında kalan zamanlardaki tüketim pratiklerine ev sahipliği yapmaları...

Konaklama ve rekreasyon yapıları olarak 2 ana kategoride hazırlanan kitap, tatil, eğlence ve dinlenme alışkanlıklarımızın nasıl değiştiği konusunda da önemli ipuçları veriyor.

Kitaptaki projelerin seçilme kriterleri: Her binanın farklı bir plan şemasına, farklı hizmet ve işlevlere yönelmesi; farklı konumda olması ve bulunduğu çevreyle kurduğu ilişkide farklılık yaratması; malzeme, tasarım ve strüktürel açıdan yenilikçi bir yaklaşıma sahip olması.

Projeler seçilirken, mimarlık ofislerinin çeşitliliğine ve yapı üretiminin yaklaşık profilini çıkaracak bir coğrafi dağılımın sağlanmasına da çalışıldı.

Editörlüğünü Banu Binat ve Neslihan Şık’ın yaptığı kitabın tasarımı, Zekiye Nazlı’ya ait.

Sosyolog Doç. Dr. Zafer Yenal, Türkiye’deki turizm yapılarının hikayesinin baş kahramanı olan Mimar Tuncay Çavdar, turizm yatırımlarını anlatan Tavit Köletavitoğlu ve konuyu akademik olarak inceleyen Dr. Sedef Doğaner kendi uzman bakışlarını kitaba aktarıyor.

Aynı anda Türkiye’de ve yurtdışında satışa çıkan kitap, VitraCagdasMimarlikDizisi.com adresinden e-kitap formatında da temin edilebiliyor.

Binaların künyesinde yer alan QR kodları aracılığıyla, binanın harita üzerindeki yerine ve pek çok farklı görsele internet sitesine bağlanarak ulaşılabiliyor. İnternet sitesinde, kitaba başvuran ve kriterleri sağlayan tüm projeler görülebiliyor.

 Kitap, tasarımı gereği pek çok farklı okuma şekline imkan veriyor:

Baştan sona Türkçe ve İngilizce olarak kesintisiz her iki dilde de okunabiliyor.
Turizm ve rekreasyon yapıları, kendi kategorileri içinde incelenip karşılaştırılabiliyor.
Projelerin künye bilgileri ve fotoğrafları aracılığıyla, hızlı bir görsel okuma yapılabiliyor.
Yapılar, kendi mimarının yorumu ve Deniz Güner’in değerlendirme yazıları üzerinden okunabiliyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.