Baraner: Kemer’de herkes herkese karşı

Kemer esnaf platformu üyeleri dünyanın en önemli ve en büyük tur operatörlerinden birisi olan TUI AG’nin Türkiye Temsilcisi Hüseyin Baraner ile bir araya geldiler.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
 Baraner: Kemer’de herkes herkese karşı
Halil ÖNCÜ

Hüseyin Baraner’in zaman ayırıp kendilerini dinlemesinden dolayı teşekkürlerini sunan Platform Sözcüsü Abdullah Çilengir, mücadelelerini sürdüreceklerini ve savundukları görüşleri yetkililere sunmaya devam edeceklerini söyledi.

Çilengir, “Çarşılarımız artık cazibe merkezi olmaktan çıktı”
Çilengir, Baraner ile görüşmesinde acentelerin çok karalayıcı söylemlerle turistlerin çarşıya çıkmasına engel olduklarını belirterek, “Acenteler müşterini otellerden alıp alış veriş merkezine taşıyorlar ve bu da Kemer’de esnaf olarak ciddi sorun yaşamamızı sağlıyor. Çarşılarımız artık cazibe merkezi olmaktan çıktı. Tüm Kemer bölgesi yaklaşık 3 bin esnaf ve 500 taksici esnafı zor durumdayız. Sizlerden turizmimizin yeniden yapılanması, planlanması ve değerlendirilmesini talep ediyoruz. Bu arada Herşey dahil turizmi de bizleri çok etkilemektedir. Bu sistem adeta bir köle turizmidir” dedi.

Baraner, “Bana dünyada turizme yatkın üç isim söyle deseler, birisini Kemer olarak söylerim”

Hüseyin Baraner görüşmede yaptığı açıklamasında, Kemer’in dünü ve bugününü kıyaslayarak, Kemer’in turizmde kan kaybettiğini söyledi. Kemer’de birlik ve beraberliğin olmadığına dikkat çeken Baraner, sürtüşmelerin Ker turizmi,ne zarar verdiğini ve her kesiminde bundan olumsuz etkilendiğini söyledi. Baraner, “ Kemer sadece Türkiye’nin değil dünyanın turizme en yatkın en güzel üç yerinden bir tanesi. Bana dünyada üç isim söyle deseler, birisini  Kemer olarak söylerim. Böyle bir malzemeyi Kemer maalesef kullanamıyor. Niye kullanmıyor? Bunu şahsım adıma şöyle açıklayabilirim. Ben 30 yıldır söylüyorum. Turistten randıman alabilmeniz için turiste önce bir yatırım yapmanız gerekiyor. Bu yatırım sadece otel değildir, bu sadece yol da, elektirik de değildir. Burada gelen turiste Kültür vereceksin, insanlığı, dostluğu ve dürüstlüğü vereceksin.

Ondan sonra gelen turistler de bunlar oluşunca bağlanıp kalıyorlar. Kemer bunu istenildiği kadar veremedi. Kemer çok hızlı para kazanma sevdasına kapıldı. Tabii bunun içinde istisnalar var. Çok iyi otelciler var, çok iyi esnaflar var. Kemer maalesef kendi özelliğini kaybetti. Her iş yerinde güzeldir. Bakınız Kemer’e geliyorum, adam yolun ortasında hiçbir hijyenik ortam olmadan çiğ köfte satıyor. Bu Kemer değildir. Ben çiğ köfteye karşı değilim. Ama bunu Kemer’e ters görüyorum. Kemer bir Ege Akdeniz ruhunu yansıtan bir yer. Kemer’in aslında bütün sokaklarının balık kokması lazım ve Kemer’de Akdeniz havası yaşanması lazım.  Bunlar belki zor işler ama bunları başaramazsanız, biz bunları 50 yıl daha anlatırız” dedi.

Baraner, “ Kemer gibi bir malzemeden bu fakir fukaralığı yaratmak bence çok acı bir şey”

Kemer’e çok ciddi tarihi kültürel etkinliklerin gelmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Baraner, “  Nasıl bir otele 15-20 milyon dolar yatırım yapılıyorsa bir gösteriye de bu yatırım yapılmalıdır. Kemer’de çok büyük bir iyi niyet ve uğraşı var ama olmayan bir şey var ki o da, birliktelik hiç yok. Kemer’de herkes herkese karşı. Maalesef bir aklı ve zeka konmuyor ortaya. Bugün Kemer gibi bir malzemeden bu fakir fukaralığı yaratmak bence çok acı bir şey. Bunun için ilgili kişilerin bu işe çözüm getirmesi gerekiyor. Ben bu konuda ilgilide, yetkili değilim ama sizlere çok büyük bir destek verebilirim ve vermeye de çalışırım. Ama bir yerde karşı tarafında bu işlerin üzerine gitmesi ve destek vermesi gerekiyor. Turistte artık bıktı ve ne alacağını şaşırdı. Her yer dükkana dönüştü.

Her yer mal, her yer malzeme. Ve bu malzeme satılan eşyaların parçaların hepsi aynı kalitede. Bazen çok daha iyi kalitede Avrupa sokaklarında da satılıyor. Artık internet satışları var. Otantik havayı yaratmamız lazım. Mesela 30 yıl önce Antalya’ya gelen turist deriden çizme yapan bir rahmetli bir abimiz vardı, sırf ondan alışveriş yapmak isteyen Almanlar bir hafta çizmeler oluncaya kadar Talya Otelde bir hafta konaklarlardı. Bu konuda bin tane örnek verebiliriz” dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.