Bankalara geçen otellere ne olacak?

Otelciliğin kanayan yarasıdır, büyük hayaller ve iddialı vaatlerle açılıp hüsranlarla kapanan otel yatırımları. Sonuç itibari ile son durumlarında ya ipoteği olan bankalara geçer ya da çürümeye yüz tutar bu otel yatırımları.

13/10/2018 20:37
Bankalara geçen otellere ne olacak?

İnternethaber'den Alper Tekbaş, büyük hayaller ve iddialı vaatlerle açılıp, sonu hüsran olan otel yatırımlarının bankalara geçme sebeplerini anlatan bir yazı kaleme aldı.

Tekbaş'ın yazısı şöyle:

Otelciliğin kanayan yarasıdır, büyük hayaller ve iddialı vaatlerle açılıp hüsranlarla kapanan otel yatırımları. Sonuç itibari ile son durumlarında ya ipoteği olan bankalara geçer ya da çürümeye yüz tutar bu otel yatırımları. Atıl, boş ve günden güne anlamsızlaşan kapısına kilit vurulmuş bir şekilde yeni süreçlerini beklerler.

Kulislerde en çok konuşulan, merak edilenlerdendir dedikoduları hiç bitmez. Halbuki açılışlarından ne ünlüler gelip geçer. En çok okunan, paylaşılan haberlerin konu başlıkları olurlar. Sonrasında bu şaşalı günler biter suskunluklar, iflas haberleri başlar. Boş otel odalarını ise sessizlik kaplar.  İşte tam bu noktada özellikle ülkemizin Ege-Akdeniz sahillerinde konumlanmış ünlü resort otellerinin merak edilen son durumlarını sizlerle paylaşmak istedim.

Bu hazin son neden yaşanıyor?

Yanlış anlaşılmaya mahal vermemek için öncelikle şunu ifade etmeliyim ki bu otel yatırımlarının, işletme anlayışlarının otel yönetim şekillerinin doğru yapılamadığı yanlış hesaplardan ve kurgulardan kaynaklı işletim sistemlerinden dolayı bu çöküşleri ve hazin sonları yaşadıklarını gözlemlemekteyim.

2018 turizm sezonuna baktığımızda Türkiye’nin turizmde en parlak dönemini yaşadığı, otel doluluklarının yüzde yüzlerde geçtiği bir sezon finalindeyiz. Ancak işletilemeyen bu yatırımlar da turizm çalışanlarına ve sektöre zararlar vermektedir. Bu olumsuz örnekleri gelecekte hatalardan ders çıkararak Türk turizmi adına artıya çevirmek ve bu yaşanmış tecrübelerden ders çıkarmak hem ülkemiz ekonomisi için hem de turizm sektörü için önem arz etmektedir.

İşte bankalara geçen o oteller:

Mardan Palace - Halkbankası

Vera Mare - Fibabank

Club Phaselis - İşbankası

Dionysos Hotel - Şekerbank

Vera Stone - ingbank

Blue Dreams - Denizbank

Bunlardan bazıları ve bunlara kısa sürede eklenecek hukuki işlemleri süren oteller var. Aynı zamanda Ankara ve İstanbul’da da bir çok şehir otelli de maalesef  bu durumda.  Bu otellerden bazıları bakımsız, kapalı ve talan edilmiş durumda.  Bu otellerin ortalama çalışan sayısı 1800 ve rakamsal olarak da 500 milyon dolar değerinde.

Yılda ortalama 60 milyon dolar ciro yapabilecek olan bu otel yatırımları turizm çalışanlarına aileleriyle birlikte 6 bin 300 kişiye ekmek, tedarikçi firmalara ise 50 milyon dolar gelir kazandıracak bir ekonomiyi sağlıyor.

Bu oteller bankalara olan ipoteklerine karşılık icradan alınıp kime ve kimlere  satılacak?

Üstlerindeki karabulutları dertleri bitmeyen bu ünlü oteller iflaslar, ceza davalarıyla dikkatleri çekiyor. Bir de halen kamuya ait olan Manavgat’taki tesis işletilmeye devam ediyor ama 120 milyon Euro borcu batık, iflas erteleme sürecinde davası devam eden 20 milyon Euro’a yakın devlet kurumlarına borcu olan, geçmiş personel alacakları sebebiyle yüzlerce otel personelini mağdur eden, tahsis belgesi iptali davası olan, Maliye Bakanlığı tarafından hasılat payı, yatak katkı ve benzeri gibi resmi borçlarını ödemeyen ve iki hissedarının mahkemelerin aldığı kararla iki ayrı davadan hapis ve para cezası alan bu otel ve diğerleri bankalara olan ipoteklerine karşılık icradan alınıp kime ve kimlere  satılacak merak konusu.

Ama burada önemli olan bu turizm yatırımlarının yeni süreçlerinde hak ettikleri, layık oldukları değerleriyle işletilerek turizm sektörüne ve ülkemiz ekonomisine en doğru şekilde kazandırılması olacaktır.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.