Baltık Ülkeleri Turizm Gezileri -2- Riga - Tallinn

Yakup Demir Yakup Demir 31/12/2019 23:40

Litvanya sonrası yaklaşık 2 hafta sonra Tallinn turizm fuarı için yine Baltık yollarındaydım.

14-17 şubat tarihlerinde bu kez Tallinn turizm fuarına katılma şansım oldu. Yine Antalya-İstanbul ve İstanbul-Riga uçuşları başarıyla gerçekleştirildi. Klasik pasaport kontrolü ve Riga havalimanına giriş.

 

Ancak Tallinn uçuşu için epey zamanım vardı ve fırsat bu fırsattır deyip soluğu Oldtown denilen Riga şehir merkezinde aldım. Bar ve restoranların iç içe olduğu, insanların genellikle gülümsediği, soğuğa rağmen sokakların canlı olduğu ve mimari açısından gerçekten çok güzel yapıların olduğu bir başkentten bahsediyorum.

 


Riga’dan kısa kısa..

 

* İnsanlar İngilizce den çok Rusça konuşuyorlar.

* Euro kullanılabiliyor ve her yerde geçerli ancak Letonya para birimi (lat) euro’dan daha değerli!

* Alışveriş merkezlerindeki tuvaletler tek kişilik ve kapıya madeni lat atmadan içeriye giremiyorsunuz!

* Troyleybus denen sistem çok yaygın ve eş zamanlı olarak farklı yönlere giden 3-4 farklı troyleybus görme şansınız olabiliyor.

* Havalimanı şehre yakın ve ortalama 30 dakika da otobüs ile havalimanına –benim gibi- küçük bütçelerle gidebilirsiniz.

* İnsanlar kar ile yaşamayı bir şekilde öğrenmişler ve sorunsuz olarak yaşamlarına devam ediyorlar.

 


Riga gezisi sonrası havalimanına döndüm ve devamında Tallinn uçağı için beklemeye başladım. Uyuklayarak geçirilen kısa bir uçuş sonrası Tallinn topraklarına indim. Yine soğuk bir şehir karşıladı beni. Güzel bir otelde güzel bir uyku ve öncekine göre daha zengin bir kahvaltı ve fuar alanına gidiş. Soğuktan buz tutmuş Baltık denizinin hemen karşısında yer alan fuar alanı Vilnius fuarına kıyasla daha hareketli ve renkliydi. Daha fazla sayıda tur operatörü, acenteci, havayolu şirketi ve tatilci vardı. “Sıcak satış” tavan yaptırılarak satış diyalogları hararetli bir şekilde gerçekleştiriliyordu.

 

Salon sayısı fazla idi ve fuara giriş ücreti 5 euro gibi düşük miktarda tutularak daha fazla katılımcının gelmesi sağlanmıştı. Yine çalıştığım gruba ait otellerimizde kalan memnun misafirler, grubumu tanıyan acentelerle diyaloglar fuarı keyifli hale getiriyordu. Turizme olan farkındalık Baltık fuarlarını canlı birer satış merkezi haline getiriyor! Erken rezervasyon oranlarını birebir etkilediği düşünülürse bu fuarların turizm hedeflerini birebir etkilediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

Fuar sonrası karanlıkta olsa Tallinn Oldtown denilen şehir merkezini dolaşma şansım oldu.

 

”Bir şehri tanımanın en güzel yolu bana göre o şehrin sokaklarında yönünüzü kaybetmek ve kendi başınıza tekrar yönünüzü bulmaktır.”

 

Havanın çok soğuk olması ve şehir merkezi gibi ışıklarında oldukça eski ve yetersiz olması sebebiyle klasik keşif yöntemimi pek gerçekleştiremedim bu kez!

 

Tallinn’ den kısa kısa..

 

* Euro geçerli bir para birimi.

* Restaurantlar ve barlar iç içe. Bazılarında canlı müzikte yapılıyor! İnsanlar tüm soğuğa rağmen gülümsüyorlar. Havanın tüm kasvetine rağmen hayattan tat alabildiklerini gözlemledim.

* İnsanlar bir şekilde dışarıda yemek yeme kültürünü benimsemişler ve şehir merkezinin her yanı irili ufaklı birbirinden farklı temalı restoranlardan oluşuyordu.

* Tuvalet kültürleri kesinlikle farklı! Dışarı açılan kapılar, birkaç kişinin eş zamanlı kullanacağı pisuarlar…

* Havalimanında ücretsiz kablosuz internet bağlantısı sayesinde internete ulaşmanız çok kolay

 

Havayolları konusunda birkaç konuda dikkat çekmek isterim. Seyahatlerimde kullandığım birçok hava yoluna nazaran Baltic bölgesindeki bir havayolu şirketi biraz daha katı kuralları olan bir şirketti. Biletin türüne göre bagajınızı ücretli taşıyorlar, online check in yapmazsanız extra ödeme istiyorlar ve güleryüzlerini pek göstermiyorlar… Yaşadığım her sıkıntıdan sonra yaptığım gibi yine eleştiri maili attım ama yine klasik “ilgili departmanlar uyarılacaktır” şeklinde cevap geldi. Olası bir seyahatinizi planlarken ulaşımı da iyi hesaplamak gerekiyor.

 

Son 10 günümü Avrupa’daki iki ülkeyi gezerek geçirdim. İlginç tespitlerim var! Kısa süre sonra sizlerle olacaklar.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.