Balili bulaşıkçı, Endonezyalı garson... Turizmde çalışan açığına yabancı çözümü
Pandemide tecrübeli çalışanlarını başka sektörlere kaptıran turizm sektöründe kalifiye personel sorunu her geçen yıl büyüyor. Kur ve enflasyon baskısıyla zorlanan sektör, kalifiye çalışan bulamayınca çözümü yurt dışından eleman getirmekte buldu.

Pandemide tecrübeli çalışanlarını başka sektörlere kaptıran turizm sektöründe kalifiye personel sorunu her geçen yıl büyüyor. Turizmin gözde şehirlerindeki otellerde yabancı çalışan sayısında artış dikkat çekerken, Türki Cumhuriyetleri yanı sıra Endonezya ve Bali’den de personel ithal edildi.
Nefes'ten Songül Dalgıç Bilgili'nin haberine göre, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Saatçioğlu, yabancı çalışan sayısının her geçen dönem arttığına işaret ederek, “En büyük sıkıntı personel bulamıyoruz. Pandemi sonrasında liyakatli personel başka sektörlere kaydı. Onları tekrar turizme getirmekte zorlanıyoruz” diye konuştu.
"Eğitime tabi tutuyoruz"
Otel doluluklarındaki artışla ek eleman ihtiyacının da arttığını aktaran Saatçioğlu, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan’ın ardından Endonezya ve Bali’den personel getirilmeye başlandığını açıkladı. Saatçioğlu, “Eğitim departmanlarında eğitime tabi tutuyoruz. Rusça bilen Kırgız personelden Rus turistler açısından faydalanıyoruz. Bali ve Endonezya’dan gelenler servis, bulaşıkhanede ve oda temizliğinde çalışıyor” diye konuştu.
Bodrum Otelciler Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Dengiz de, “İş gücünde maliyetlerden ötürü değişiklik oldu. Daha önce bizler 6 ay iş veriyorduk. Aldıkları maaşla yılın diğer 6 ayına da yetiyordu. Ancak şimdi geçinemiyor, haklı olarak 12 ay iş istiyorlar. O nedenle yurt dışında eleman temini sağlanmak zorunda kaldık. Filipinler, Türkmenistan, Kırgızistan, Azerbaycan ve Bangladeş’ten çalışan getiriliyor. Hayalimiz bu değil. İstihdamda devlet teşviklerine ihtiyacımız var” dedi.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: