Bakanlık mahkemenin iptal kararına ve itirazlara rağmen otel yapmakta ısrarlı

Kültür ve Turizm Bakanlığı mahkemenin iptal kararına ve halkın itirazlarına rağmen Manavgat’ın kalbi olarak nitelendirilen 3 bin dönümlük alana otel ve golf alanı yapmakta ısrarlı. Bakanlığın dayatmasına karşı tek yürek olan Manavgat halkı oluşturdukları platformla projenin durdurulması için mücadele ediyor.

28/03/2023 16:53
Bakanlık mahkemenin iptal kararına ve itirazlara rağmen otel yapmakta ısrarlı

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Antalya Manavgat’ın kalbi olarak nitelendirilen 3 bin dönümlük Ulualan Bölgesinde otel ve golf sahası yapma planı, Antalya 3. İdare Mahkemesi'nce geçtiğimiz Nisan ayında iptal edilmişti.

Bakanlığın yeni planı askıya çıkarılacak

Bakanlık mahkemenin iptal kararına rağmen projeden vazgeçmiyor. Bakanlık 3’ü 750’şer dönüm konaklamalı, 1’ide 550 dönüm konaklamasız olmak üzere toplam 3 bin dönümlük 4 parsel araziyi golf tesisi ve tesisleri yapmak için yeni plan hazırladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da onaylanan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın golf alanı projesi Manavgat Belediyesi tarafından askıya çıkarılacak. STK’lar projeye 30 gün içinde itiraz edebilecek.

Ulualan'ı savunan platform yeniden kuruldu

Bakanlığın bu girişimi üzerine mahkemenin iptal kararı vermesinden sonra dağılan ‘Ulualan’ı Koruma Platformu’ yeniden kuruldu. Yürütme kurulu başkanlığına da Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Seydi Tahsin Güngör getirildi.

Güngör: Manavgat'ın kalbine bu proje yapılamaz, bölgenin 100 yıllık geleceğini ortak akılla tasarlayalım

Ulualan’ı Koruma Platformu Başkanı Seydi Tahsin Güngör Turizm Ajansı'na değerlendirmelerde bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2018 yılında Ulualan bölgesinde denize sıfır noktada Bakanlık ve devlet hazinesine ait yerler ile ve meralık alanları kapsayan 3 bin dönümlük alanda bir çalışma yaptığını belirten Güngör " Bakanlık 3’ü 750’şer dönüm konaklamalı, 1’ide 550 dönüm konaklamasız olmak üzere toplam 3 bin dönümlük 4 parsel araziyi golf tesisi ve tesisleri tahsisini yapmak için plan hazırladı. Biz MATSO olarak bu planı duyduk. Bizim Manavgat'ın kalbi sayılabilecek bu alanda yat limanı, marina gibi Manavgat ekonomisinin 50-100 yıllık geleceğine katkı sunacak projemiz vardı. Hatta bu planı Bakanlığa sunmuştuk ve olumlu yanıt vermişlerdi. Ama kendilerinin hazırladıkları planla 2009'dan beri üzerinde çalıştığımız ve kendilerinin de olumlu baktığı projemizi iptal ettiler" dedi.

Burası Manavgat'ın denizle buluştuğu tek nokta

Bakanlığın mahkemenin iptal kararına rağmen 3 bin dönümlük araziyle ilgili tekrar revize plan hazırladığını belirten Güngör şöyle konuştu: "Plan geçen hafta itibariyle belediyede askıya çıktı. Bizde bunu görünce yeniden harekete geçtik. Bizim savunduğumuz nokta şu: Burası Manavgat'ın denizle buluştuğu tek nokta. Buranın planlamasında Manavgat'ın ortak akıl ve bütüncül bir durumla değerlendirilmesi gerekiyor. Bu alanın cazibe merkezlerinin, bir çok otelin, fuar alanının, kongre merkezlerinin olabileceği Manavgat'ın 50-100 yıla taşıyabilecek projelerle planlanması gerektiğini söylüyoruz. Bakanlık golf alanlarını Manavgat'ın herhangi bir yerinde yapabilir. Örneğin Oymapınar bölgesi golf alanları için uygun. Ama Ulualan gibi son derece önemli bir bölgeyi kentin iktisadi, ekonomik hayatına geleceğine miras bırakabileceğimiz bir projeyle değerlendirelim. Şu anda Manavgat'ta 8 ay turizm yapılabiliyor. Ulualan'a yapılacak yat limanı, marina gibi kapsamlı bir kompleks bölgeyi 12 ay turizme taşıyabilir."

Bakan'a itirazımızı ilettik ama maalesef yeni dayatma planı getirdiler

Devlet arazilerinin yanı sıra kıyıdan geride şahıs arazilerinin de bulunduğu bölgenin büyüklüğünün 10 bin dönüme ulaştığını belirten Güngör, " Şu anda burada hiçbir şekilde burada yapılaşma yok. Burayı öyle bir kurgulamalıyız ki şehri 100 yıla taşısın. Biz bunu Bakan'a ifade ettik ama maalesef dayatma ikinci plan getirdiler" dedi.

'Adrese teslim' mi?

Bakanlığın birinci planını bölge mahkemesinin kamu yararı olmadığı için iptal ettiğini belirten Güngör, " Şimdi Bakanlık planı tekrar revize etti. Kıyı kenar çizgisinin olduğu yerde 2 kilometrelik alanı halkın günlük kullanabileceği bir yer tahsis edecekler. Ama plan notuna eklemişler. Burayı tahsisli alan yatırımcı aşağıdaki günübirlik yerleri de alabilir. Halk arasında 'Adrese teslim' denilir ya. 4 yatırımcıya 3 bin dönüm yer verilecek görünüyor. Biz bunun karşısındayız. Burası Manavgat'ın denizle buluştuğu tek nokta. Binlerce kişinin istihdam edilebileceği yeni bir Manavgat olabilir." dedi.

Bütün Manavgat tek yürek olduk, yeni plana da itirazımızı yapacağız

Bakanlığın bölgede tahsisini yapmak istediği otel ve golf alanıyla ilgili yeni plana karşı da tüm Manavgat olarak birlik olduklarını belirten Güngör, " Yasal olarak ne yapılması gerekiyorsa yapıyoruz. Tüm siyasi partileri ziyaret ettik, bu planın sakıncalarını anlattık. Manavgat'ın tüm Sivil Toplum Kuruluşlarıyla birlikte hareket ediyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Ulualan bölgemizde, bölgesel tüm ihtiyaçlar ve halkımızın talepleri gözetilmeden, mahkeme kararları dikkate alınmadan, 4 ayrı parça halinde sadece ‘Golf Alanı’ kullanımlarına tahsis edilecek şekilde resen yeniden bir planlama yapılması üzerine kentimizdeki tüm STK’lar bir araya gelerek yeniden Manavgat Ulualan’ı Koruma Platformu oluşturulmuştur. Platformumuzun yürütme kurulu üyeleri, dayatılan plana itiraz etmek, Ulualan’ımızın geleceğini korumak amacıyla izlenecek yol haritasını belirlemek üzere toplanmıştır. Manavgat kamuoyu, çalışmalarımızla ilgili olarak süreç içerisinde bilgilendirilecektir" dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.