Bakan Günay'dan, turizm acentelerine müjdeli haber...

Yurtdışı turlarını TL yerine döviz üzerinden sattığı ve bu şekilde ilan verdikleri gerekçesiyle Reklam Kurulu tarafından ceza kesilen turizm acentelerinin sorununa, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay el koydu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Bakan Günay'dan, turizm acentelerine müjdeli haber...

Yeni Asır'da yayınlanan haberden sonra Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bir yazı yazan Bakan Günay, acentelerin ceza almasına neden olan "Etiket, Tarife ve Fiyat Listeleri Yönetmeliği"nin değiştirilmesini istedi. Şimdi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün onay vermesi halinde 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca yürürlüğe konulan "Etiket, Tarife ve Fiyat Listeleri Yönetmeliği"nde yapılacak değişiklikle seyahat acenteleri de Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli diğer turizm işletmeleri gibi fiyatlarını ve yurtdışı pazarlama çalışmalarını döviz üzerinden belirleyerek, ilan edebilecek.

 

Bu durum ayrıca ceza alan kuruluşların bunun iptali için açtığı davada ellerini güçlendirecek önemli bir gelişme olacak. İzmir'de 100'ün üzerinde, Türkiye genelinde ise binden fazla acenteyi yüksek para cezaları ile karşı karşıya getiren yönetmelik, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli turizm işletmelerine fiyatlarını döviz olarak belirleme ve ilan etme hakkı verirken, aynı hedef kitleye hitap eden seyahat acentelerini kapsam dışında bırakıyor.

 

Oysa seyahat acenteleri tıpkı konaklama tesisleri gibi bakanlıktan belgeli işletmeler kapsamında yer alıyor. Bakan Günay tarafından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na gönderilen yazıda turizm sektöründe haksız rekabete neden olan yönetmeliğin 2'nci maddesinin "2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu ve 1618 sayılı Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu uyarınca Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli işletmeler dışında kalan" şeklinde değiştirilmesinin uygun olacağı görüşüne yer verildi.

 

Yönetmelik nedeniyle Reklam Kurulu tarafından yüksek para cezalarına çarptırılan İzmirli acenteler geçtiğimiz günlerde Yeni Asır'ı ziyaret etmiş ve uygulamanın değiştirilmemesi durumunda kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacakları uyarısında bulunmuşlardı.

 

Sorunun giderilmesi için bakanlığın, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na acentelerin de döviz üzerinden satış yapabileceğini içeren bir görüş bildirmesinin yeterli olacağını vurgulayan İzmirli acentelerin bu talebi Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından uygun bulundu. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın gerekli incelmeyi tamamlamasının ardından yönetmeliği değiştirmesi ve acentelere kesilen para cezalarının iptal edilmesi bekleniyor.

 

"Davada elimiz kuvvetlendi"

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın seyahat acentelerini yüklü para cezaları ile karşı karşıya gelmekten kurtaracak yönetmelik değişikliği girişimi, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanlığı (TÜRSAB) tarafından da olumlu karşılandı.

Yönetmelik mağduru firmalarının taleplerini Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Ocak ayı içinde ilettiklerini belirten TÜRSAB Hukuk Başmüşaviri Şükran Tezel, "Şimdi, yönetmelik değişirse daha önce kesilen para cezaları ilk etapta ortadan kalkmaz. Ancak hem devam mahkemelerde, hem de bundan sonra açılacak mahkemelerde elimizin kuvvetleneceğini söyleyebilirim" dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.