Bakan Ersoy: Tur operatörleri bu yıl ön ödeme yapamayacak

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy Antalya’da düzenlenen, ‘10. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nde yaptığı konuşmada, küresel turizmde yüze 80 daralma olduğunu, bu yılın 15 milyon turist 11 milyar dolar turizm geliriyle kapatılacağını söyledi.

26/11/2020 11:42
Bakan Ersoy: Tur operatörleri bu yıl ön ödeme yapamayacak

2020'nin değerlendirmesi ve 2021 yılına ilişkin beklentiler hakkında açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, dünya ve Türkiye turizminin çok zor bir dönemden geçtiğini kaydetti. Bu yıl uluslararası turizmin yüzde 80'lik bir daralmayla kapatılacağının göründüğünü belirten Bakan Ersoy, "Bizim rakip pazar olarak gördüğümüz Akdeniz çanağındaki Yunanistan yüzde 78-80 bandında, İspanya 80 bandında bir daralmayla kapatacak gözüküyor. Biz de Türkiye olarak yüzde 70 bir daralmayla yıl sonunu kapatacağız gibi gözüküyor. 15 milyondan biraz daha fazla yolcu ve 11 milyar dolardan biraz fazla bir gelirle bu seneyi tamamlayacağız gibi görünüyor" dedi.

DÜNYADAKİ EN İYİ ÖRNEK

Rakiplere ve dünya ortalamasına göre Türkiye'deki daralmanın daha küçük olma sebebinin kamu ve özel sektörün birlikte yaptığı başarılı uygulamalar ve iş birliği olduğunu kaydeden Bakan Ersoy, bu bağlamda Güvenli Turizm Sertifikası'nın en büyük örneklerden biri olduğunu söyledi. Dünyada en iyi şekilde uygulanan çok geniş kriterleri kapsayan ve dünyadaki birçok kuruluş tarafından da örnek gösterilen bir sertifika programı olduğunu belirten Bakan Ersoy, programın disiplinli bir şekilde uygulandığını da açıkladı.

Şu an 50 oda ve üzeri konaklama tesislerine mecburi tutulan sertifikanın yılbaşından itibaren 30 oda ve üzerine mecburi olacağını söyleyen Ersoy, "Biz bunu özverili ve disiplinli bir şekilde hep beraber sarılarak uyguladığımız için dünyada örnek gösterilen programların başında yer aldı. Avrupa'da ilk ve tek olma özelliğine sahip. Diğer ülkeler de toparlamaya çalışıyor ama bizim kriterlerimize hala ulaşamıyorlar, o disiplini hala elde edebilmiş değiller" dedi.

2021 HEDEFİ MİNİMUM YÜZDE 100 BÜYÜME

2021 yılı için minimum hedefin yüzde100 büyüme olması gerektiğini belirten Bakan Ersoy, "Yani 15 milyonun üzerine yüzde 100 hedef koyarsanız 30-31 milyonluk bir yolcu sayısı olmalıdır. Bakıldığı zaman 2020'den çok daha iyi, 2019'un sayı olarak hala gerisinde bir planlamayla 2021 yazını atlatırız diye umuyorum. Tabi buraya nasıl geleceğiz, tekrar pandemi pik yapmaya başladı. Sayılar tüm dünya ve Avrupa'da, bize pazar oluşturan ülkelerde hızla artmaya başladı" diye konuştu.

ARALIKTA AŞI BAŞLIYOR

Özellikle aşı konusunda iyi gelişmeler olduğundan bahseden Mehmet Nuri Ersoy, "Son zamanlarda Sağlık Bakanımızla çok sık görüşüyorum. Bakanlığımız yakında açıklamaya başlayacak ve çok büyük bir aşılama programını devreye alıyoruz. Aralık ayı itibariyle Sağlık Bakanlığımız bu aşılama operasyonuna başlayacak ve Türkiye genelinde yaygın bir şekilde başlayacak. Artırılarak da devam edecek. Bizim öngörümüz bu hızlı aşılamayla toplum bağışıklığını birkaç ay içinde sağlayacağımızı düşünüyorum. Mutlu olun. Aşı ile birlikte birkaç ay içinde pandemide ve vaka sayılarında çok hızlı bir düşüşü yakalayacağız" dedi.

ŞUBAT AYINDA TANITIM BAŞLIYOR

Aşıyla birlikte ocak ayından sonra aşılama kampanyasının PR'ının yapılması gerektiğini anlatan Ersoy, "Şubat ayı itibarıyla çok yoğun bir tanıtım kampanyasına hem turizm hem sertifikasyon hem de bu aşılamayı tanıtmamız gerekiyor. Bununla ilgili hazırlıklarımız da tamam. Çok profesyonel kadrolarla hızlı ve etkili bütçelerle de devreye giriyoruz. 2021 içinde ihtiyaç olan bütün kaynakları Hazine ve Bakanlık olarak sağlayacağız" diye konuştu.

DESTEKLER SÜRECEK

Turizme yönelik desteklerin önümüzdeki süreçte devam edeceğini de anlatan Bakan Ersoy, 10 milyar TL olan KGF'nin henüz 3,5 milyarının kullanıldığı, kullanma limit ve şekillerinin de genişletildiği ve gerektiğinde 20 milyar TL'ye çıkarılacağını da açıkladı. Kısa çalışma ödeneğinin devam edeceğini belirten Ersoy, yüzde 8'den 1'e inen KDV'nin haziran ayına kadar uzatılacağını da söyledi.

Ersoy, “Vergisel anlamda ve finansal açıdan devlet desteklerimiz devam ediyor. İhtiyaç doğrultusunda pandemi yeni destek paketlerini hayata geçireceğiz. 2021 için umutlu olalım. İnşallah koyduğumuz hedeflerin de üstünde bir performansla Türkiye bu krizi aşacak" dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.