Bakan Ersoy: 2028 hedefimiz 100 Milyar Dolar turizm geliri

13'üncü Resort Kongresi'nin açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Türkiye olarak turizmde artık dünyanın süper ligindeyiz. Bu işi en üst seviyede yapan ülkeleri rakip olarak görüyor ve hedeflerimize uygun bir şekilde ilerliyoruz. 2028’de ise, hedefimiz çok daha büyük. Turizm gelirinde çıtayı 100 Milyar Dolar seviyesine çıkaracağız" dedi.

24/11/2023 12:45
Bakan Ersoy: 2028 hedefimiz 100 Milyar Dolar turizm geliri

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) tarafından 13.’sü gerçekleştirilen Uluslararası Resort Turizm Kongresi'nde bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 13’üncü Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nin tüm turizm sektörü için hayırlı sonuçlar vermesini, yeni iş birliklerine vesile olmasını ve paydaşlar arasındaki iletişimi daha da güçlendirmesini temenni ederek, kongrenin gerçekleşmesinde başta Kaan Kavaloğlu ve AKTOB olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

Konuşmasında güncel turizm verilerine de değinen Bakan Ersoy, "Turizmde dolu dolu bir yılın daha sonuna geliyoruz. Bildiğiniz üzere, 2023 yılında OVP hedefi olarak 55,6 Milyar Dolar turizm geliri ilan etmiştik. Şubat ayı başında yaşadığımız asrın deprem felaketi, ardından seçim süreci ve şimdi İsrail’in Gazze saldırılarının uluslararası etkilerine rağmen, hedeflerimize çok yakınız.

Turizm gelirlerinde ise, 2023 Ocak-Eylül döneminde 42 Milyar Dolara ulaşmış durumdayız. Geçen yılın aynı döneminde ulaştığımız 35 Milyar Dolarlık gelirle kıyaslandığında, %20 oranında bir artış elde ettiğimizi memnuniyetle görüyoruz. Bir başka başarıyı da kişi başı gecelik harcama rakamlarında elde etmiş durumdayız. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, bizim için önemli olan kişi başı harcamadan ziyade kişi başı gecelik harcamadır.

"2017'de 65 Dolar olan kişi başı harcamayı, bu yıl 100 Dolar olarak hedefliyoruz"

2017 yılını Türkiye 65 Dolarla kapatmıştı. Hayata geçirmiş olduğumuz başarılı politikalar sonucu 2022 sonunda bu rakamı 89 Dolara kadar taşımıştık. Bu yıl ise 100 Dolar olarak tamamlamayı hedefliyoruz. Öte yandan 2002’de yaklaşık 800 bin olan konaklama tesislerinin toplam yatak kapasitesini, Kasım ayı itibarıyla 2,2 milyona yükselterek %175 arttırdık.

Tesislerin tamamının Bakanlık Belgeli olmasını zorunlu hale getirerek, nitelikli turizm konusunda çok gerekli bir süreci de tamamlamaya yaklaştık. Tüm bu rakamlar bize şunu gösteriyor, Türkiye olarak turizmde artık dünyanın süper ligindeyiz. Bu işi en üst seviyede yapan ülkeleri rakip olarak görüyor ve hedeflerimize uygun bir şekilde ilerliyoruz. 

2028’de ise, hedefimiz çok daha büyük. Turizm gelirinde çıtayı 100 Milyar Dolar seviyesine çıkaracağız. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki hedeflerimize yine omuz omuza ulaşacağımızdan hiç şüphem yok” diye konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.