Ayasofya'da tarihi taşların üstüne laminant parke döşendi

Ayasofya, tarih boyunca farklı kültürlerin izlerini taşıyan eşsiz bir yapı olarak bilinir. Ancak müzeden camiye dönüşümünün ardından, yaşanan değişiklikler ve restorasyon uygulamaları gündemi meşgul etmeye devam ediyor.

22/01/2024 13:21
Ayasofya'da tarihi taşların üstüne laminant parke döşendi

Son olarak, tarihi taş merdivenlere laminant parke döşenmesi kararı, hem estetik hem de tarihi açıdan tartışmalara neden oldu. Sanat tarihçisi Oğuzhan Karadirek'e göre, Ayasofya'nın yoğun ziyaretçi akınına uğraması, yapı üzerindeki aşınma ve yıpranma nedeniyle böyle bir uygulamanın yapılmış olabileceği düşünülebilir.

Hem kapıdaki değişiklik hem de parke uygulamasının görünüşü eleştiri alsa da Karadirek, Bolu Olay'da yer alan habere göre, restorasyonun devam ettiğini ve parkelerin tarihi taşlara zarar gelmemesi için ek bir önlem olabileceğini belirtiyor.

Ücretli giriş ve yapılan diğer düzenlemeler

Ayasofya'da yapılan değişiklikler sadece estetik düzenlemelerle sınırlı değil. Artık ibadet haricinde yapıya girişler ücretli hale getirilmiş durumda. İmparator Kapısı bölümüne geçiş yasaklanmış ve ibadet edilen alan ile turistik gezi yapılan üst galeri bölümü ayrılmış durumda. Turistlerin üst galeriye çıkabilmek için ödemeleri gereken ücret ise, dikkat çekici.

Giriş ücretleri ve yapılan düzenlemelerin etkileri

Üst kattaki galeriye çıkmak isteyen yerli turistler için belirlenen ücret, döviz kuruyla birlikte yüksek bir meblağa ulaşıyor. Turist rehberlerinin içeride anlatım yapmasının yasaklanması, ziyaretçilere audio guide kullanma zorunluluğu getirilmesi ve bu cihazların maliyeti, ziyaretçiler arasında memnuniyetsizlik yaratmış durumda. Ayrıca, başörtüsü mecburiyeti devam ederken, kapıda satılan örtülerin fiyatları da dikkat çekiyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.