Avrupalıların yüzde 18’i, Türk köylerinde tatil yapmak istiyor...

Avrupalı turistlerin yüzde 18'i Anadolu'da bir köy evinde tatilini geçirmeyi planlıyor. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Yüksek Danışma Kurulu (YDK) üyesi Dr. Yusuf Örnek, Anadolu'da çevre, bitki örtüsü zenginliğini, sivil mimari ve doğal yapısını muhafaza eden yüzlerce köyün kültür turizmine elverişli olduğunu söyledi.

31/12/2019 23:40
Avrupalıların yüzde 18’i, Türk köylerinde tatil yapmak istiyor...

Örnek, Almanya'da 14-49 yaş grubu düzenli seyahat yapan 8 bin turist üzerinde yaptıkları anket çalışmasında yüzde 18'nin Türkiye'de veya başka bir ülke köyünde tatil yapmayı istediklerinin ortaya çıktığını ifade etti. Tarihi Kentler Birliği(TKB)'nin Antalya'nın Manavgat ilçesi Kumköy Beach Hotel'de yapılan Side Semineri'nde 'Türkiye'de Kültür Turizmi ve Köylerin Yaşamdaki Yeri' konulu konuşma yapan Örnek, özellikle Torosların eteğindeki çoğu köylerin kültür turizmine çok uygun olduğunu kaydetti.

 Dünyada en fazla tatil yapma kültürüne sahip milletin Almanlar olduğunu belirten Örnek, 80 milyon nüfuslu ülkenin 60 milyonunun her yıl düzenli bir şekilde tatil yaptığını dile getirdi. Anadolu'nun her hangi bir köy evinde tatil yapmak isteyen turist sayısının 10 milyonluk sayıya tekabül ettiğine dikkat çeken Örnek, bunun turizmciler tarafından çok iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Örnek, "Torosların eteğindeki dağ köylerindeki gençler sahildeki otellere çalışmaya geldi, köylerimiz boş kaldı. Aslında kültür turizminin canlandırılacağı yerler köylerimiz. Anket çalışmamızda turistlerin yüzde 55'i bir köy evinde aile ile birlikte 4-7 gün arası kalabileceğini belirtiyor. Köy turizmini tercih eden turistlerin yüzde 90'nı entelektüel, gelir seviyesi yüksek ve paralı turistler. Haftalık tatil harcaması ise ortalama 2 bin 500 euro." diye konuştu.

Toros bölgesinin coğrafi yapısının her türlü turizm yapımına elverişli olduğunun altını çizen, köy turizminin yaygınlaşmasında en önemli faktörün, bozulmamış doğa, temizlik, sivil mimari yapının korunması ve yöre insanının asırlardır süren gelenek, görenek, anane ve örflerini sürdürmeleri olduğunu kaydetti.

Örnek, insanlar yabancı bir dil bilmese de en güzel iletişimin hiç tanımadığın görmediğin insanlarla gönül ve sevgi diliyle anlaşması olduğunu kaydetti. Avrupa ülkelerinde yaptıkları pazar araştırmasında Türkiye'ye gelen bir turistin ikinci defa asla gelmem dediğine hiç rastlamadıklarını belirten Örnek, bununda Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Macaristan, Lüksemburg, Macaristan, İsveç, İsviçre, Norveç, Rusya, Finlandiya, Portekiz, ve Danimarka gibi ülkelerinde Made in Turkey, Made by Tourism markasının oluştuğunun göstergesi olduğunu dile getirdi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.