Avrupa'ya seyahat edeceklere uyarı

Avrupa'da Temmuz ayında etkisini gösteren sıcak hava dalgası yeniden hissedilmeye başlandı. İngiltere'de yetkililer, uyarı yayınlarken, İspanya'da termometreler 40 dereceyi gösterdi. Uzmanlar, Avrupa'ya seyahat edecekleri de uyardı.

10/08/2022 12:04
Avrupa'ya seyahat edeceklere uyarı

İngiltere, İspanya, İtalya, Portekiz, Almanya ve Yunanistan… Avrupa yeniden sıcak hava dalgasının etkisi altına girdi. İngiltere’de sıcaklıklar 34 dereceye kadar yükselirken, ülke genelinde yangınlarla mücadele sürüyor.

Ülkenin meteoroloji servisi Met Office, önümüzdeki dört gün için Met Office kehribar renkte uyarı yayınlarken, “Bu düzeyde bir sıcaklık sonrası hastalık ve ölüm sadece yüksek riskli gruplarda değil, sağlıklı ve formda olanlar arasında da meydana gelebilir” dedi.

İNGİLTERE’DE ‘HORTUM YASAĞI’ BAŞLIYOR

İngiltere’de kavurucu sıcaklarla mücadele ederken, aşırı sıcakların yine ulaşıma sekte vurma ihtimali gündemde. Met Office, araçların lastiklerinin aşırı sıcaklar nedeniyle patlayabileceği uyarısında bulunurken, özellikle otoyola çıkanlara dikkat çekti.

İngiltere'de su kullanımına kısıtlama: 'Hortum kullanma yasağı' geliyor

Bir süredir aşırı sıcakların etkisini yaşayan İngiltere’de ülkenin en büyük su ve atık su hizmetleri şirketi başkent Londra ve çevresinde su kullanımına kısıtlama getirileceğini açıkladı. 

BBC’nin haberine göre, Londra dahil, ülkenin güneyinde birçok bölgede 15 milyon kişiye hizmet veren Thames Water, gelecek haftalarda “hortum yasağını” uygulamaya koyacaklarını duyurdu. Öte yandan, ekime kadar sürebileceği belirtilen kısıtlamalar kapsamında, bahçe işleri ve yüzme havuzların doldurulması gibi işlerde aşırı su kullanımının yasaklanması bekleniyor.

HAVA SICAKLIĞI 40 DERECEYE ULAŞTI

‘Carbon Brief’ tarafından yapılan araştırmaya göre, aşırı sıcaklardan en çok ölümün yaşandığı dördüncü şehir İspanya’nın Madrid kenti oldu. Madrid’de hava sıcaklığı 40 dereceye ulaşırken, halka ‘dikkatli olun’ çağrısı yapıldı.

Öte yandan, İspanya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden El Pais, ülkenin kuzeybatısındaki Galiçya bölgesinde hafta sonu 7 noktada çıkan yangınları söndürme çalışmalarının devam ettiğini yazdı. Boiro ve civarında yaklaşık 2 bin hektarlık alanın yandığı, buradaki yangının henüz kontrol altına alınamadığı belirtildi.

İtalya’da da İtalyan ANSA ajansının Ulusal Araştırma Konseyi İklim ve Atmosfer Enstitüsü (ISAC-CNR) kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, temmuz ayı sıcaklıkları ortalamanın 2,26 derece üzerinde seyretti. Enstitüye göre, ilk 7 ay boyunca kaydedilen yüksek sıcaklıklar sebebiyle 2022 en sıcak yıl olma yolunda ilerliyor.

AVRUPA’YA SEYAHAT EDECEKLERE UYARI

Portekiz Ulusal Hava Durumu Kurumundan yapılan açıklamada da Portekiz ana karasında temmuzun aşırı sıcak ve yağış açısından da aşırı kurak bir ay olduğu belirtildi. Ülkede, hava sıcaklığı bakımından kayıtların tutulduğu 1931'den bu yana Temmuz 2022’nin en sıcak ay olarak kayıtlara geçtiği bildirildi. Portekiz ana karasında 13 Temmuz 2022 “en sıcak gün” olarak kayıtlara geçti. Ülkede bu yıl en yüksek sıcaklık da 47 derece ile temmuzda ölçüldü.

Avrupa’ya seyahat etmeyi planlayan tatilciler sıcak havalara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıldı. Gelecek günlerde Madrid’de sıcaklıkların 39-41, Bordeaux’da 37-38, Roma’da 36-37, Cenevre’de 35-37 santigrat derece civarında seyretmesi bekleniyor.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.