Avrupa'da ikinci büyük iflas: FTI nasıl iflas etti?

FTI Touristik GmbH bugün iflas başvurusunda bulundu ve Münih Yerel Mahkemesi iflası kesinleştirdi. Almanya'nın üçüncü büyük tur operatörü, diğer grup şirketlerinin de önümüzdeki günlerde iflas başvurusunda bulunacağını duyurdu.

03/06/2024 15:14
Avrupa'da ikinci büyük iflas: FTI nasıl iflas etti?

Mali açığın çift haneli milyon avro seviyesinde yenilendiğinden bahsedildi ve Federal Maliye Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı ile görüşmeler yapıldı. Ancak Almanya'nın üçüncü büyük tur operatörü artık başka çıkış yolu görmüyor. İflas davasının başlatılması için Münih Yerel Mahkemesine başvuruda bulunuldu.

Verilen bilgilere göre başlangıçta sadece tur operatörü markası FTI Touristik bundan doğrudan etkileniyor. Ancak daha sonra diğer Grup şirketleri için de ilgili başvurular yapılacaktır. Berlin merkezli yan kuruluş Windrose Finest Travel ticari faaliyetlerine devam edecek. FTI Grubu, Meine Volksbank Raiffeisenbank'a ait olan TV kanalı Sonnenklar.TV'yi veya Sonnenklar. TV, 5 vor Flug ve Flugörse markaları altında işletilen franchise seyahat acenteleri ile TVG'yi içermemekte.

Uzun yatırımcı sürecinden sonra rezervasyon yapma konusundaki isteksizlik

Tur operatörü grubunun tüm müşterileri için bir destek hattı (+49-89-710451498) ve SSS ve iletişim bilgilerini içeren bir web sitesi kuruldu.

Uzun ve karmaşık bir yatırımcı sürecinin ardından FTI, Nisan 2024'te ABD'li Certares şirketi liderliğindeki bir yatırımcı konsorsiyumunun şirkete katıldığını duyurdu. Ancak şirkete göre, yatırımcı girişiyle ilgili olumlu haberlere rağmen o tarihten bu yana rezervasyon rakamları beklentilerin oldukça altında kaldı. Medyada ITB ile ilgili haberler zaten rezervasyon yapma konusunda isteksizliğe yol açmıştı ve FTI CEO'su Karl Markgraf, Schmetterling konferansında bu önemli düşüşü kabul etti.

Oteller ve havayolları ön ödeme istedi

"Ayrıca çok sayıda tedarikçi avans ödemesinde ısrar etti. Sonuç olarak, yatırımcı süreci sonuçlanana kadar artık kapatılamayan likidite ihtiyacı arttı. Bu nedenle yasal nedenlerden dolayı iflas başvurusunda bulunmak gerekli hale geldi" tur operatörü.

Tur operatörü, başlamış olan turların planlandığı gibi tamamlanabilmesi için şu anda tüm hızıyla çalışıyor. Henüz başlamayan turların yarın Salı gününden itibaren iptal edilmesi veya kısmen tamamlanması bekleniyor. FTI, başlangıçta teknik sorunlar nedeniyle Pazar gününden bu yana rezervasyon alamıyor.

Henüz atanmamış geçici iflas yöneticisi ile işbirliği içerisinde, etkilenen yolcuların sürekli olarak bilgilendirilmesi ve gerekli önlemlerin operasyonel olarak uygulanmasına yönelik bir konsept üzerinde önümüzdeki günlerde çalışılacağı belirtildi.

FTI, Alman Seyahat Güvenliği Fonu (DRSF) kapsamındadır. Tur operatörü teminat olarak 200 milyon Euro tutarında nakit depozito yatırmak zorunda kaldı.

Avrupa'da ikinci büyük iflas

Thomas Cook Grubu'nun Eylül 2019'daki iflasının ardından, geçen mali yılda 4,1 milyar Euro gelir elde eden FTI'nın iflası, Avrupa tur operatörleri pazarındaki ikinci büyük iflas oldu. FTI Grubunda çoğunluğu yurt dışında çalışan toplam 11.000 kişi istihdam edilmektedir.

Bağlı kuruluşu Meeting Point, dünyanın her yerindeki gelen acenteleri ve çoğu şirkete ait olmayan yaklaşık 60 oteli içeriyor. FTI aynı zamanda Avusturya, İsviçre, Fransa ve Hollanda'da da tur operatörü olarak faaliyet göstermekte.

Belirsiz anlaşma, daha fazla kapsam boşluğu

Lufthansa, TUI ve Galeria Karstadt Kaufhof'un ardından FTI, Alman hükümetinin Ekonomik İstikrar Fonu'ndan (WSF) en yüksek miktarda yardım alan dördüncü şirket oldu: Almanya'nın üçüncü en büyük tur operatörü, bunun ardından toplam 595 milyon Euro elde etti Kovid salgını. Ayrıca şirketin bankası Unicredit, federal hükümet ve Özgür Bavyera Eyaleti tarafından garanti edilen 280 milyon Euro tutarında bir kredi verdi.

Certares, FTI'nın yükümlülüklerini üstlenmek için DSF ile anlaştı. Verilen 595 milyon Avroluk DSF yardımından yalnızca iki haneli milyonluk bir miktar geri ödendi. WSF'yi yöneten Federal Finans Ajansı, Certrares'e borcun 'piyasa fiyatından' satışında indirim vermişti; sektördeki söylentilere göre bu indirim %50 ila %80 civarında.

Alman Turizm Endüstrisi Federal Birliği (BTW) tarafından düzenlenen turizm zirvesinde Dertour CEO'su Ingo Burmester ve Lufthansa'nın yan kuruluşu Discover Airlines'ın CEO'su Bernd Bauer, anlaşma ve borç anlaşmasının nasıl gerçekleştiği hakkında daha fazla bilgi talep etti. Alman ekonomi gazetesi "Handelsblatt"ta yer alan habere göre, WSF yardımlarının karşılığını halihazırda ödeyen Lufthansa ve TUI'nin Maliye Bakanlığı'na müdahale ettiği söyleniyor. Dolayısıyla "bu çözümün gerçekleşip gerçekleşmeyeceği tamamen açık".

"Handelsblatt" raporuna göre FTI ve Federal Maliye Bakanlığı da hafta sonu şirket için yeni bir garanti için pazarlık yaptı. Bunun nedeni, organizatörün kapsamındaki çift haneli milyonlardaki açığın kısa sürede ortaya çıkması, ancak federal hükümetin daha fazla yardımı reddetmesiydi. Certares, 125 milyon Euro'luk yeni sermaye enjekte etme sözü vermişti. Ancak bu, Eylül ayının başında yapılması planlanan anlaşmanın kesinleşmesinden ('kapanış') sonra gerçekleşecekti.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.