Avrupa'da bazı acenteler Türkiye'ye özel jetlerle turist taşımaya başladı

Pandemide yıldızı parlayan Türk sağlık sistemi bu alanda turist rekoru kırıyor. Türk Sağlık Turizm Derneği Başkanı Dr. Servet Terziler, "Avrupa'da bazı acenteler Türkiye'ye özel jetlerle turist taşımaya başladı" dedi.

16/01/2023 13:17
Avrupa'da bazı acenteler Türkiye'ye özel jetlerle turist taşımaya başladı

Türk Sağlık Turizm Derneği Başkanı Servet Terziler, bu alandaki gelirin 4 Milyar Doları aştığını söyledi. Terziler, 'Hastaların yüzde 60'ını Avrupalılar oluşturuyor. Hatta özel jetlerle gelenler var.' diye konuştu. Türkiye pandemide gösterdiği başarı nedeniyle sağlık turizminde marka haline geliyor. Geçen yıl 2 milyona yakın sağlık turistini ağırlayan Türkiye bu alanda 4 Milyar Dolara yakın gelir elde etti.

Bu rakamın tarihi rekor olduğunu söyleyen Türk Sağlık Turizm Derneği (TÜSATDER) Başkanı Dr. Servet Terziler, 1 milyon kişinin saç ekimine 2 Milyar Dolar harcadığını belirterek, "300 bin turist diş için 450 Milyon Dolar, 100 bin turist de estetik için 300 Milyon Dolar harcadı" dedi.

"Acenteler Türkiye'ye özel jetlerle hasta taşıyor"

100 bin kişinin ise karaciğer, böbrek, kemik iliği nakli, açık kalp ameliyatı gibi genel sağlık hizmetleri için geldiğini anlatan Terziler, Akşam'da yer alan haberde, "Bu alandaki gelir ise 500 Milyon Dolardan 1 Milyar Dolara çıktı" diye konuştu. Terziler bu artışı ise pandemide Türkiye'nin başarısına bağladı.

Terziler "Pandemide Avrupa'nın kokusu çıktı. Kendi vatandaşlarına hizmet veremediler. Türkiye ise kalitesinin ne kadar yüksek olduğunu gösterdi. Artık Avrupa'da sağlık turizmi için kurulan acenteler Türkiye'ye özel jetlerle hasta taşıyor. Marka haline geldiği için Türkiye'yi tercih eden geniş bir kesim oluştu. Hastalarımızın yüzde 60'ı Avrupa'danama artık Çin, Japonya ve Güney Kore'den bile geliyorlar" dedi.

■ Sağlık turizminde geçen seneyi nasıl kapattık?

Tarih rekor kırdık. 2022'ye 4 milyar dolar gelirle kapattık. 2019'da 3 milyar dolardı. 2022'deki 4 milyar dolar gelir hedefimiz pandemiden dolayı ötelendi, 2022'ye nasip oldu.

■ En çok gelir hangi kalemden geldi?

Cironun yüzde 45-50'si cironun saç ekiminden geldi. 1 milyon kişi saç ekimi için 1 milyar dolar bıraktı Türkiye'ye. Diş tedavisi için gelenler 450 milyon dolar, estetik için gelenler ise 300 milyon dolar bıraktı. Bu üç kalemden 3 milyar dolara yakın gelir elde ettik. Kalan 1 milyar dolar ise böbrek nakli, kemik iliği nakli, açık kalp ameliyatı gibi genel sağlık hizmetlerinden geldi.

■ Saç ekimi için 1 milyon kişi geldi dediniz. Diğer kalemlerle dağılım nasıl?

Estetikle 100 binin üzerinde hastayı misafir ettik. Bu hastalardan elde edilen ortalama gelir 3 bin dolar. Dişte ise hasta başı 1500 dolar gelir elde edildi. 300 bin diş hastası geldi. Genel sağlık hizmetlerinde ortalama gelir 10 bin doları buldu, yaklaşık 100 bin kişi ağırladık.

■ Bu yıl toplam gelir hedefiniz ne?

Turist sayısında 2 milyonu, ciroda ise 5 milyar doları geçmek istiyoruz. 2023 yılından çok umutluyuz. Ülkemiz her alanda ihracat rekorları kırıyor. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlama arifesinde olmamız hepimize ayrı bir motivasyon ve heyecan veriyor.

■ Ağırlıklı hastalar nerden geliyor?

Yüzde 60'ı Avrupa, yüzde 30'u Arap coğrafyasından geliyor. Ancak son zamanlarda Kanada, ABD, Arjantin, Brezilya, Güney Kore, Çin ve Japonya'dan da hastalar gelmeye başladı. Türkiye'nin sağlık turizmindeki kalitesi duyulduğu için artık uzak ülkelerden de gelmeye başladılar.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.