Atatürk Havalimanı'na modern kavşak

Türkiye'nin yurt dışına açılan en büyük havalimanı olan Atatürk Havalimanı'na ulaşımı sağlayan toplam 7 adet köprünün yer aldığı iki katlı kavşak inşaatı 2010 yılı Nisan ayında tamamlanarak havalimanı ve kente kesintisiz ulaşım sağlanacak.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Atatürk Havalimanı'na modern kavşak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) arasında yapılan protokol gereğince Atatürk Havalimanı önünde yapılacak ''Atatürk Havalimanı Önü Katlı Kavşak ve Bağlantı Yollarının Düzenlenmesi İnşaatı'' çalışmalarında kritik aşama olan kavşak inşaatına başlandı.

Atatürk Havalimanı kavşak ve bağlantı yolları inşaatı yapımını 52.9 milyon TL ihale bedeli ile alan ÖZKA İnşaat A.Ş'nin Proje Müdürü İnşaat Mühendisi Ömer Faruk Çankaya, çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Çankaya, Atatürk Havalimanı kavşağı ve bağlantı yollarında, özellikle Dünya Ticaret Merkezi ve Fuar alanlarında geniş katılımlı fuar ve organizasyonların düzenlendiği dönemlerde yaşanan trafik yoğunluğunun giderilmesi için bu çalışmalara başlandığını, çalışmaların 2010 Nisan ayında bitirilmesinin planlandığını, böylece yaşanan sorunun tamamen çözüleceğini kaydetti. Çankaya, ''çalışmalar bitirildiğinde E-5 Yolu-Havalimanı-Dünya Ticaret Merkezi ve Fuar Alanı-Florya arası ile Florya- Dünya Ticaret Merkezi ve Fuar Alanı- Havalimanı ve E-5 Yolu arasında hiç trafik ışığı ile karşılaşmadan kesintisiz seyahat edilebilecek'' dedi.

Şu anda E-5'ten ve Florya yönünden Atatürk Havalimanı ve Dünya Ticaret Merkezi ve Fuar alanına gitmek isteyen bir kişinin en az 3-5 trafik ışığı ile karşılaştığını ve trafiğin açık olduğu zamanlarda ortalama 15 dakika zaman kaybettiğini ifade eden Çankaya, kavşak çalışmaları bitince Atatürk Havalimanı'na kesintisiz ulaşılacağını, kente de zaman kaybetmeden gidebileceğini söyledi. Çankaya, çalışmalar tamamlandığında THY Kargo terminali, THY Teknik A.Ş ve VIP Salonu'na da kesintisiz ulaşım sağlanacağını kaydetti.

2 KÖPRÜ VE 2500 METRE BAĞLANTI YOLU BİTTİ 

Çankaya, çalışmalar kapsamında 300 metre uzunluğunda 7 adet yerinde dökme köprü ve 7750 metre yol imalatı yapılacağını ifade ederek, şu anda 135 metre uzunluğunda 2 adet köprü ve 2500 metre bağlantı yolunun tamamlandığını, Florya'dan Atatürk Havalimanı'na U dönüşünü sağlayan köprünün ise trafiğe açıldığını bildirdi.

Kavşak çalışmalarına aralık ayında başlandığını, 7 gün 24 saat esasına göre, 24'ü mühendis toplam 350 personelin üç vardiya halinde çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden Çankaya, çalışmaların 5000 metre uzunluğunda 250 bin metrekarelik bir alan içinde devam ettiğini belirtti. Çankaya, iki katlı kavşak yapımı sırasında mevcut üst kot durumunun korunacağını, bunun için trafik akışının yapılacak alt geçitlerden sağlanacağını ifade etti.

Havalimanı A kapısı girişinin adeta ''ufo'' görüntülerini hatırlatan dairesel bir şekilde inşa edildiğini dile getiren Çankaya, bu modern görüntünün, kente ilk kez gelen kişileri etkileyeceğini umduğunu söyledi.

225 BİN METREKÜP HAFRİYAT, 220 TON ÇELİK

Çankaya, projenin tamamının 7,5 kilometre asfalt kaplı yol, 7 adet köprü, 225.000 metreküp toprak kazısı, 13.000 metre fore kazık, 3000 metre istinat duvarı, 20.000 metreküp sanat yapıları betonarme işi, 4.000 metrekare toprakarme, 40.000 ton asfalt kaplama, 10.000 metre atıksu ve yağmur suyu hattı, 4.000 metre oto korkuluk, 5.000 ton demir işi, 2.450 metrekare havaalanı giriş kanopisi, 220 ton çelik işinden oluştuğunu belirtti.

Projenin büyük bölümünün tamamlandığını ifade eden Çankaya, yaklaşık 25.000 metreküp kazı işi, 3.000 metre fore kazık, 800 metre istinat duvarı, 10.000 metreküp sanat yapıları betonarme işi, 800 metrekare toprakarme, 20.000 ton asfalt kaplama, 4.000 metre atık su ve yağmur suyu hattı, 4.000 metre oto korkuluk ve 2.000 ton demir işinin ise önümüzdeki dönemde tamamlanacağını bildirdi. Çankaya, ''Atatürk Havalimanı kavşağı tamamlandığında Türkiye'nin çağdaş ve modern yüzü olacak'' dedi.

Çankaya, havalimanı ve çevresinde zaman zaman karayolu trafiğinde sıkışıklık yaşanabildiğini ifade ederek, bu nedenle Ulaşım ve Trafik Düzenleme Komisyonu'nun Atatürk Havalimanı önü ve çevresinin trafiğini 3 Eylül 2009 tarihinde 150 gün süreyle geçici olarak yeniden düzenlendiğini hatırlattı.

Ömer Faruk Çankaya, trafik yoğunluğunu, Atatürk Havalimanı'ndaki 06-24 olarak adlandırılan kısa pistin uzatılması ve uçak hangarı inşaatı çalışmaları ile bölgede devam eden İSKİ'nin Ayamama deresi ıslah ve biyolojik arıtma inşaatı çalışmalarının da etkilediğini sözlerine ekledi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.