Aşk ile 50 yıl boyunca fotoğraf çekmek…

Fotoğraf sanatçısı... Recep Peker Tanıtkan...! Gazetecilik, foto muhabirliği, savaş muhabirliği, fotoğraf sanatçılığında, ülke ülke, şehir şehir, insanın, doğanın renklerinin peşinde dağ, dere, tepe, sarı sıcakta, donduran soğukta geçen 50 yıllık bir yaşam, Recep Peker Tanıtkan’ınki...

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 25/03/2021 13:27
Aşk ile 50 yıl boyunca fotoğraf çekmek…

Ankara’nın yoğun siyasi yaşamında, gazeteci ve foto muhabiri olarak ülkenin her köşesine yaptığı gezilerde, siyasetçiler ve insanlarımızın ilişkilerinden fotoğraflar, Dünya’nın çeşitli ülkelerindeki savaşları izlemek için savaş muhabirliği yaptığı zamanlarda insanların yaşamlarından kesitler yanında, doğanın renklerini fotoğraflamakla geçen bir serüvenin ve 50 yıllık fotoğraf sanatının birikimine sahip bir sanatçı.

Sanatçıyla tanışmam, Datça’da çalıştığım 1997 yılının bir yaz günü Turizm ofisine gelip, Datça’da fotoğraf çekmek, haber yapmak istediğini belirterek kendisini gezdirmemi istemesiyle olmuştu. Datça’yı gezerken o fotoğraf çekiyor, ben de fotoğraf makinamla çaktırmadan aynı kareleri çekmeye çalışıyordum.

Turizm Bakanlığı’nın 1990’lı yılların başında başlattığı, Doğa Yürüyüşü, Buharlı Tren Turları, İnanç Turizmi, Yeşil Turizm gibi Alternatif Turizm projelerine katılmış olma tecrübesi ile tanıtım için ihtiyaç duyulan karelere ulaşması kolay oluyordu. Sayesinde Turizm Müdürlüğü’nün arşivi bir ustanın karelerini kazanmıştı.

Yıllar içerisinde bana da fotoğraf çekme tutkusunu aşılamıştı. 2005 yılında fotoğraf makinalarında dijitalleşme başlayınca, bana küçük bir makina aldırmış, Ankara ve civarında   beraber fotoğraf çekmeye gitmeye başlamıştık.

Beypazarı’nın Kirmir Çayında fotoğraf çekerken suya düşmüş, bana ilk sorusu "Fotoğraf makinasına bir şey oldu mu" olmuştu. Soran bakışım üzerine,’ fotoğraf çekildiği andır, o kareleri bir daha çekemeyiz’ cevabıyla farkında olmadan fotoğraf çekme konusunda bir ders daha almıştım.

2010 yılının karlı bir gününde, aynı makinayla Brüksel’de Leopold Parkında göl, kuğu ve beyazın tonlarını fotoğraflamış, evin yolunu tutmuştum. Beypazarı’nın Kirmir Çayının sularından kurtardığım fotoğraf makinasını düşürmüş olduğumu anlayınca, makinanın kaybolduğuna değil, çektiğim karelerin kayboluşuna hayflanıp, Recep Ustaya hak verdiğimi unutamıyorum. 

Çorlu’da 1951 yılında doğan Recep Peker Tanıtkan’ın fotoğraf çekme tutkusu üniversite öğrenimi için Ankara’ya geldiğinde 1971 yılında başlamış, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu Radyo-Televizyon Bölümünde okumuş ama aynı dönemde Günaydın gazetesinde gazetecilik yaşamına atılmış. Foto muhabirliği de yapan Recep Tanıtkan,1976 yılında okulu bitirdiğinde Barış gazetesinde çalışma hayatına devam etmiş.

Bir süre, Kulis Dergisi Yazı İşleri Müdürlüğü yaptıktan sonra Bulvar gazetesi, ardından 1987 yılında Tempo Dergisi’nde başlayan çalışma hayatından 2005 yılında emekli olmuş. Gazeteciliğinin aktif yıllarında yurtiçinde ve yurt dışındaki seyahatlerinde muhabirlik, foto muhabirliği gezdiği ülkeler ve şehirlerdeki doğa ve insana dair görüntüleri karelerinde yansıtırken fotoğraf sanatının derinliklerine dalmış. Ankara’da çeşitli kuruluşlara özel dergi çıkaran, Tanıtkan fotoğraf sergileri açmak için daha fazla zaman bulmuş.

Dünya’da ve ülkemizde düzenlenen fotoğraf yarışmalarında, 2 Dünya,3 Avrupa,66 Türkiye Birincilik ödüllerinin yanında, 385 ikincilik, üçüncülük; 542 mansiyon olmak üzere 998 ödül almış ve genç kuşak fotoğraf sanatçılarının lehine artık yarışmalara katılmama kararı almış. 2017 yılından itibaren de 3 ayda bir yayınlanan Sanatım dergisini çıkarmaya başlayarak, dergicilik ve fotoğraf sanatçılığını beraber yürütmeye başlamış. 

Ankara’da Pet Holding salonunda Pınar Köksal’ın himayelerinde ve destekleriyle 1999 yılında İlk Sergisini açarak fotoğraflarını Ankaralıların beğenisine sunan sanatçı, bugüne kadar yurtdışında ve yurt içinde yüzlerce karma sergiye katılmış ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde 45 kişisel sergi açmış.

Fotoğraf Sanatçılığının 50.yılını, açmayı planladığı Ankara, İstanbul, İzmir, Bodrum ve Paris sergileriyle kutlamak için yola çıkmış. Tanıtkan Pandemi kurallarına uygun olarak, ilk 2 sergisini İstanbul ve Ankara’da sanatseverlerin beğenisine sunmuş.

Fotoğraf Sanatçısı, Ankara, İstanbul’dan sonra İzmir, Bodrum sergilerinden sonra,2022 Şubat’ında, 50.sergisini Dünya’nın sanat merkezi kabul edilen Paris’te açacak. Serginin küratörlüğünü Arman Berberyan’ın yapacağı sergide, Recep Peker Tanıtkan’ın 50 yılda çektiği karelerden bir demet sunulacak.

Fransa’nın başkenti Paris’te açacağı sergiyle Türk Fotoğraf Sanatının gücünü sanat severlere sunacak olan Recep Peker Tanıtkan’ın, aynı zamanda Türkiye’nin doğa ve kültürel zenginliklerinden karelerle ülkemizin tanıtımına büyük katkı yapacağını düşünüyorum…


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.