Apronda buz faciası...

Atatürk Havalimanı’nda önceki gece 237 yolcusuyla Bangkok’a gidecek olan Türk Hava Yolları’na ait TK- 60 sefer sayılı Airbus A-340 tipi yolcu uçağına, uçuş öncesi yoğun kar yağışı nedeniyle de-icing (buzlanmayı önleyici kimyasal sıvı sıkılması işlemi) uygulandı. İşlem bittikten sonra pist başından alana girmek için manevra yapan uçağın kanadı, de-icing aracına çarptı. Çarpmanın etkisiyle aracın sepetinde bulunan Apron Techizat Operatürü Güven Alkan yere düştü. Araç da Güven Alkan’ın üzerine devrilerek ölümüne neden oldu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Apronda buz faciası...

Kazada yaralanan araç sürücüsü Adem Yüksel ise özel Ataköy Hastanesi’ne kaldırıldı. Kaza sonrası kanadında hasar meydana gelen uçak ise hangara çekildi. Türk Hava Yolları’ndan bir yetkili, kazayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirtti.

 

Arıza felakete yol açtı...

 

Yetkili, kazayı da şöyle anlattı: “İlk incelemelere göre, de-icing aracı arızalanmış. Yerdeki bir teknisyen pilota ‘hareket edebileceğini’ söylemiş. Uçağın sol kanat ucu, yanından uzaklaşamayan aracının sepetine çarparak, kazaya neden olmuş. İnceleme sürüyor.”

Kazadan sonra adliyeye sevkedilen Kaptan Pilot Mehmet Y. savcılıkça serbest bırakıldı. Uçağı pist başına götüren Follow-Me (beni takip et) aracının sürücüsü Süleyman Bozkurt ise, taksirle ölüme sebebiyet vermek suçlamasıyla çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Bu arada kanat ucundaki hasar nedeniyle hangara çekilen uçağın yolcuları da, TK 060 sefer sayılı başka bir uçakla yaklaşık 9 saat rötarlı olarak uçabildi.

 

DE-ICING NEDİR...

 

KAR ve sıfırın altındaki aşırı soğuk havalarda, uçakların gövde ve kanatlarında oluşan buz, hem kalkış sırasında ek bir ağırlık oluşturduğundan hem de kanatların kaldırma gücünü olumsuz etkileyip uçağın havada tutunmasını zorlaştırdığından tehlike yaratır. Buzun çözülmesi ve tekrar buz oluşmaması için uçak gövdesi, özel araçlarla alkol ve glikoz karışımı sıvı püskürtülerek yıkanır.

 

Ölen operatörün 1 ayı kalmıştı...

 

Atatürk Havalimanı’nda bir uçağın kanadının çarpması sonucu yaşamını yitiren Apron Techizat Operatörü 46 yaşındaki Güven Alkan’ın Sefaköy İnönü Mahallesi Hürriyet Sokak’taki evinde yas var. İki çocuk annesi Müşerref Alkan, eşinin bir ay sonra yaş haddinden emekli olacağını belirterek, şöyle konuştu: “Onu hep öperek ‘Alllah’a emanet ol’ der, işe gönderirdim, ölüm haberini aldık. Kazanın nasıl olduğunu tam bilmiyorum. Ama eşim çok dikkatli biriydi. Sorumlular cezalandırılsın. Kanı yerde kalmasın.”

 

Güven Alkan’ın cenazesi Adli Tıp Kurumu Morgu’nda yapılan otopsi işlemlerini ardından yakınları tarafından alınarak, Sefaköy İnönü Mahallesi Ulu Camii’ne getirildi. Alkan’ın cenazesi, bugün öğleyin burada kılınacak cenaze namazının ardından Kanarya Mezarlığı’nda toprağa verilecek. (DHA)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.