"Antep mutfağı" Oxford'da tadılacak...

Gaziantep mutfağının seçkin ürünleri İngiltere'de Oxford Yemek ve Aşçılık Sempozyumu'nda boy gösterecek.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
"Antep mutfağı" Oxford'da tadılacak...

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tarafından, Gaziantep mutfağını kurumsallaştırmak, ulusal ve uluslar arası arenada tanıtımını gerçekleştirmek amacıyla 163 yemek tarifi, 'Güneşin ve Ateşin Tadı Gaziantep Mutfağı' ismiyle kitaplaştırıldı. Beş yemek ustası araştırmacının katkı sağladığı ve 2 yıllık çalışmanın ürünü olan kitap eşliğinde de 'Gastronomi Dünyasının Gaziantep Mutfağını Keşfi' isimli proje hazırlandı. Proje kapsamında, Gaziantep mutfağının seçkin ürünleri İngiltere'de Oxford Yemek ve Aşçılık Sempozyumu'nda boy gösterecek.

GTO, 2010 yılının Şubat ayında Gaziantep mutfağının tanıtımı amacıyla, bir yemek kitabı hazırlanmasına karar verdi. Kitapla ilgili her biri yemek konusunda araştırmaları ve kitapları olan Akten Köylüoğlu, Sermin Ocak, Özden Özsabuncuoğlu, Gonca Tokuz ve Ragıp Güzelbey'in yer aldığı bir komisyon oluşturuldu.

Komisyona, GTO Kültür ve Turizm Komisyonu üyeleri de destek verdi. Çalışmalar sonucunda Antep mutfağını temsil eden, yaşayan ve kaybolmakta olan 163 tarif seçildi. Kitaptaki tüm metinler Aylin Öney Tan tarafından kaleme alınırken, komisyon üyelerinin daha önce basılmış olan yemek kitaplarındaki tarifler ve bilgilerle karşılaştırıldı. Bütün bu çalışmalar ışığında da tarifler tek bir formata oturtuldu, tariflerin başına editörün araştırmaları ve izlenimleriyle ek metinler yazılıp notlar düşüldü. Yapılan özverili çalışmalar sonrasında da son şekli verilen kitap, Yapı Kredi Yayınları tarafından basılarak raflardaki yerini aldı.

Kitap eşliğinde ise bir de 'Gastronomi Dünyasının Gaziantep Mutfağını Keşfi' isimli proje hazırlandı. İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Gaziantep İl Özel İdaresi ile Mutfak Dostları Derneği ortaklığında yürütülen proje kapsamında, kitabın İngilizcesi hazırlandı. Kitapta yer alan tarifler eşliğinde Gaziantep mutfağını tanıtan İngilizce-Türkçe 12 dakikalık bir tanıtım filmi çekildi. Kitap ve projenin tanıtımı da GTO Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi.

Burada bir konuşma yapan ve kitabı hazırlama sebeplerini açıklayan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, "Gaziantep mutfağı hemen herkes tarafından dile getirilen önemi bilinen bir mutfak. Ama tanıtım açısından ve uluslar arası platformda, genelde de ulusal platformda çok da fazla detayı bilinmeyen bir mutfak. Ama biz bu bağlamda yıllardır münferit olarak götürülen birçok çalışmaya da şahit olduk. Özellikle de hem akademisyenlerin hem de birçok bu konuda emek vermiş kitap yayınlamış yazarların emeklerine teşekkür ediyorum.

Ayrıca özel sektör ve devlet nezdinde de bu konuda birçok çalışma yapıldı. Fakat ulusal ve uluslar arası tanıtım konusuna geldiğimizde bu konuda pek fazla mesafe alamadığımızı gözlemledik. Buradan hareketle 2 yıldır öncelikle 5 yemek yazarımız bu konuda çok büyük emek vermiş kitaplar yayınlamış yazarları bir araya getirdik. Kültür ve turizm komisyonumuzu da bu konuda görevlendirdik. İlgili tüm personel arkadaşlarımızla el ele 2 yıldır bir çalışma götürüyoruz. Gaziantep mutfağını değişik sıkmayan kısa anlatımlarla özünü kaybetmeyen şekilde ulusal ve uluslar arası tanıtmak ve sunmak amacıyla karşınızdayız." ifadelerini kullandı.
 
Ayrıca proje kapsamında Gaziantep mutfağı, dünyanın en saygın uluslararası gastronomi organizasyonlarında da boy gösterecek. Bunlardan ilki de 6-8 Temmuz tarihlerinde Londra'da gerçekleştirilecek Oxford Yemek ve Aşçılık Sempozyumu olacak.
 
Sempozyumda, uzmanlar tarafından bildiri sunulacak ve gala yemeğinde de dünyaca ünlü yaklaşık 300 gurme, yemek yazarı ve basın mensubu Gaziantep yemeklerini tadacak. Gaziantep ekibi, sempozyumun bu yılki teması olan dolmalar ve sarmalar konusuna uygun olarak da 700 adet özel kitapçık hazırlayacak.
 
GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, İstanbul ve İtalya'nın Torino şehirlerinde de çeşitli fuarlarda stantlar açacaklarını kaydederek, "Bütün havayolları, limanlar, turistik noktalarda tanıtım noktasında gayretlerimiz devam edecek." diye konuştu. (Cihan)

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.