Antalya ve İstanbul’da Sahibinden Satılık 5 yıldızlı oteller...

İstanbul'un satılık 5 yıldızlı otellerinde isimler titizlikle gizleniyor; fakat, bu otellerle ilgili bilgileri, başka otellerin pazarlamasını yapan aracılardan elde etmek, tahminleri almak da mümkün. Hürriyet Gazetesine bağlı Hürriyet Emlak dergisinde çıkan yazıda, satılık 5 yıldızlı otellerin özellikle Antalya ve İstanbul’da odaklandıkları belirtiliyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Antalya ve İstanbul’da Sahibinden Satılık 5 yıldızlı oteller...

Kimi otel icradan satışa çıkarılırken, kimine ise `sahibinden` satılık ilanları ile müşteri aranıyor. Otellerin satış ilanlarına bakıldığında yoğunluğun Antalya ve İstanbul`da olduğu dikkat çekiyor. Satılık oteller arasında ise ilginç isimler göze çarpıyor.

 

Plansız yatırım, yaşanan ekonomik kriz ile birleşince birçok turizmci de otelini satışa çıkardı. Turizm sektöründe tek yıldızlıdan, beş yıldızlıya, butik otelden pansiyona kadar binlerce turistik tesise `satılık ilanı` asıldı. Kimi otel icradan satışa çıkarılırken, kimine ise `sahibinden` satılık ilanları ile müşteri aranıyor. İcra ilanlarının yayınlandığı icradanihaleler.com`un verilerine göre icradan satışa çıkan otel sayısı 2007`de 50, 2008`de 74, 2009’da ise 186`ya ulaştı.

 

Otellerin satış ilanlarına bakıldığında yoğunluğun Antalya ve İstanbul`da olduğu dikkat çekiyor. Satılık oteller arasında ise ilginç isimler göze çarpıyor. Sektörde bazı otellerin satışı el altından gizli pazarlıklar sonucu yapılırken, bazıları için ise internet üzerinden ya da gazete ilanları ile alıcı arıyor.  Türkiye`nin önde gelen satış sitelerinden sahibinden.com`da bin 156 turistik tesisin satılık ilanı bulunuyor. Söz konusu tesisler arasında 485 otel, 212 pansiyon, 172 apart otel, 151 butik otel, 61 tatil köyü ve 43 motel bulunuyor.

 

İstanbul ne durumda?

İstanbul`da 5 yıldızlı otel yatırımları hız kesmeden sürerken, mevcut 5 yıldızlı birçok otel de satılmayı bekliyor. Türkiye`nin dört bir yanında yatırımcı bekleyen oteller arasında iki yıl önce de 6 milyon dolarlık yatırımla tamamen yenilenen İstanbul Yeşilköy`deki Çınar Hotel ve yine aynı şirket bünyesindeki Harbiye`deki iş oteli Bentley`de yer alıyor. Çınar Otelcilik A.Ş, bünyesindeki iki otel için 130 milyon Euro istiyor.

 

Satılık 5 yıldızlı otellerden bazılarının hurriyetemlak.com`da ilanı var, bazılarının ismini ise hiçbir yerde göremiyorsunuz. İnternetten satışa çıkan otellerin çoğunun ilanında yanıltıcı bilgiler veriliyor. Satılık 5 yıldızlı otellerin sahipleri, Otelini satıyor dedirtmemek için aracılara `gizlilik` şartı koşuyor. Satışa aracılık edenlerin sayısı ise bazı otellerde 7-8`e kadar çıkıyor. Bazen bir emlakçı, bazen bir üst düzey yönetici, bazen de hatrı sayılan, çevresi geniş kişiler devreye giriyor ve yerli-yabancı muhtemel alıcılarla temas kuruyor.

 

5 yıldızlı oteller için verilen irtibat numaralarından ulaştığımız isimler, kendi aracılık yaptıkları otellerin adını vermezken, satışa çıkan diğer bazı oteller ve otel zincirleri ile ilgili olarak ise yorum yapıyor. İşin ilginç yanı; verilen ilanlardan birinde, satılık otel zinciri için 500 milyon Euro yazması. Bu, yaklaşık 1 milyar 50 milyon TL`ye karşılık geliyor. Bu otelle ilgili olarak verilen ilanda, bilgiler kasıtlı olarak yanlış yazılmış. Bu otelin satışını üstlenen aracı, 900 oda, 1800 yataklı. İstanbul içi prestijli oteller zinciri, uluslararası nitelikte 5 yıldızlı oteller. Muhteşem Boğaz manzaralarıyla... gibi bilgiler veriyor. Aynı danışman; ulaştığımızda, İstenen rakam doğru, fakat bazı bilgiler farklı yazıldı diyor.

 

Satılık oteli başkası 'Çıtlattı'...

Otelin satışını üstlenen aracı değil; fakat başka biri, bu fiyatın ünlü bir oteller zinciri için istendiğini `çıtlatıyor` ve tahminini de yapıyor: Ben, bu zincirin Princess olduğunu düşünüyorum. İstanbul`un satılık 5 yıldızlı otellerinde isimler titizlikle gizleniyor fakat, bu otellerle ilgili bilgileri, başka otellerin pazarlamasını yapan aracılardan elde etmek, tahminleri almak da mümkün.

 

 

Ulaştığımız isimlerin verdiği bilgiler, Türkiye`nin en görkemli otellerinin bile aslında satılmayı beklediğini ortaya koyuyor. Halbuki, dünyanın ve Türkiye`nin önde gelen grupları ve bazı yabancı fonlar Türkiye`de lüks otel için veya ortaklık kurmak için fellik fellik otel-otelci arıyor.

 

Buna rağmen birçok ünlü otelin satılık olması dikkat çekici. Bazı gruplar ve yatırımcılar, yıllarca işlettikleri otelleri üzerine kâr paylarını da koyarak satarken; bazılarının ise Bu iş bana göre değil diyerek sektör değiştirme amacı taşıdığı anlaşılıyor. Bir oteller grubunun patronu için ise Bütün işlerini tasfiye ediyor yorumları yapılıyor. İstanbul`un önemli otellerinin pazarlamasını üstlenen Elimde 5 otel var diyen aracı, birçok otel sahibinin yüksek fiyat istediğini söylüyor.

 

İnternetten satılık (!) dünya devi...

Dünyanın en ünlü oteller zincirlerinden birinin otelleri için de bir danışman şirket ilan verdi, ancak ilginç bir şekilde bu zincirin adını gizleme gereği duymadı. Bu ilana göre, Kempinski oteller zincirinin 380, 1100 ve 1200 odalı otelleri alıcı bekliyor. Fakat, burada ifade edilen zincir olan Kempinski`nin İstanbul`daki otellerinden Çırağan Kempinski... Mülkiyeti devlette olan bu otelin mülkiyetinin değil işletmesinin devredilebileceği akla geliyor. Zincirin Türkiye biri Bodrum biri Antalya-Belek olmak üzere 2 oteli daha var. Dünyaca ünlü oteller zincirlerinin, böylesine büyük satışları internet yoluyla yapmaya çalışmaları 'Şüphe'yle karşılanıyor.

'Kabası bitmiş', 6 milyon dolar...

Bir başka danışman ise hurriyetemlak.com`da ilana çıkan 5 yıldızlı otellerden 350 milyon dolar istenen otelin Ceylan InterContinental olduğunu söylüyor. Bu otelle ilgili satış iddiaları 2.5 yıl önceye kadar dayanıyor. Fakat bu kez otelin, yeni sahipleri tarafından satıldığı iddiası ortaya atılıyor. İstanbul`un batısında; Silivri-Çorlu bölgelerindeki oteller de satılık. Bu otellerden, Çorlu yolu üzerindeki Silverside Hotel`in, geçenlerde el değiştirdiği belirtildi. Bölgede 5 yıldızlı otel yatırımları da hız kesmiyor. Kaba inşaat halindeki bir 5 yıldızlı otele 6 milyon dolar isteniyor. Aynı bölgede, bir gruba ait olan, biri `golf oteli` iki 5 yıldızlı otelin de satılacağı konuşuluyor. Bu otellerle ilgili, bölgedeki emlakçılar 'Sadece duyduk' diye ekliyor.

Mert Çiller otelini satılığa çıkardı...

Tepebaşı bölgesinde Bölgedeki oteller de satılığa çıkartılıyor. Meşrutiyet Caddesi üzerinde Pera Rose ve Pera Tulip adında iki oteli olan Mert Çiller’in ise, bu otellerden Pera Rose’u satılığa çıkarmış durumda. Çiller’in Pera Palas’ın hemen çaprazında, The Marmara Pera’nın hemen yanında yer alan otel için 11-12 milyon dolar istediği konuşuluyor.

Meşrutiyet Caddesi üzerinde otel inşaatı bulunan Orjin Grubun ise, buradaki otellerini satmayı istediği de yine konuşulanlar arasında.

 

Çınar Otel 110 milyon Euro...

Merhum sanayici Teyfik Ercan ve kardeşlerinin 1958 yılında açtığı otel Türkiye`nin ilk beş yıldızlı oteliydi. 1959 yılında Türkiye`de ilk kez yapılan Bilderberg toplantıları ile de adını duyuran otel, birçok ünlü ismi ağırladı. Otel; 110 milyon Euro’ya alıcı bekliyor. Çınar Otel`in yanı sıra aynı gruba bağlı Harbiye’deki iş oteli Bentley için ise 20 milyon Euro isteniyor.

Merit Otel Mersin; 26 milyon TL...

Satışa çıkarılan otellerden biri de Merit Otel Mersin.  Vakıfbank iştiraki olan Taksim Otelcilik’in işlettiği 4 otelden biri olan Merit Otel Mersin 1997 yılında açıldı. 27 katlı ve 246 odalı olan Merit Otel Mersin, daha önce Net Holding`e aitti. Otel ödenmeyen kredi karşılığında Vakıfbank’a geçmişti. Otel, şimdi Vakıfbank tarafından 26 milyon TL muhammen bedelle satışa çıkarıldı.

Kaya Grup İzmir Princess Otel’i aldı...

İzmir Princess Otel, 2009’un son aylarında yapılan ihale sonucu 51 milyon 600 bin lira ile Kaya Grubu`na geçti. Turizm sektöründe 1998 yılında beri faaliyet gösteren Kaya Grubu, İzmir Balçova’da bulunan İl Özel İdaresi`ne ait ve eski adıyla Princess olan oteli 20 yıl süreyle işletecek. Kazandığı son ihale ile birlikte Kaya Grubunun Türkiye ve KKTC`deki toplam otel sayısı 8 oldu

Grand Otel ile Araplar ve Avrupalılar ilgileniyor...

Bir yatırım danışmanı, Silivri bölgesinde satışını üstlendiği 5 yıldızlı otelin adını gizleme gereği duymuyor; 450 yataklı Grand Otel`in 1.5 aydır satılık olduğunu söylüyor. Yurt dışından talepler geldiğini söyleyen yatırım danışmanı, Turizm Yatırımcıları Derneği aracılığıyla veya yurt dışındaki gruplarla e-maillerle ve başka yollardan bağlantı kuruyoruz. Fiyata itiraz yok. Çünkü ilk etapta 80 milyon dolar olan fiyat zaten 65 milyon dolara kadar düştü. Görüşmeler sürüyor. Yurt dışından ağırlıklı olarak Kanada, İsviçre ve Arap ülkelerinden soran grup-yatırımcılar var. Arap ülkeleri arasında Bahreyn, Dubai var. Ayrıca İtalya üzerinden İtalya ve Almanya ile bağlantı kuruldu, ilgilenenler var. Arsa dahil aynı oteli sıfırdan yapmanın maliyeti 99 milyon TL diyor. (HÜRRİYET EMLAK-tourexpi)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.