Antalya turizmi kurtulacak İstanbul için çalışmak lazım

1 ay içinde ilk Rus turistlerin geleceğini ama eski rakamların yakalanmasının biraz zaman alacağını söyleyen söyleyen TÜROB Başkanı Timur Bayındır, "İstanbul için durum farklı. Buraya gelecek turistler güvenlik garantisi istiyor"dedi.

31/12/2019 23:40
Antalya turizmi kurtulacak İstanbul için çalışmak lazım

Rusya ile yaşanan krizin aşılmasıyla birlikte özellikle Akdeniz Bölgesi’ndeki turizmciler gelecek Rus turist kafilelerini beklemeye başladı. Dünya'da yer alan habere göre Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, 1 ay içinde ilk Rus turistlerin geleceğini söyleyerek, eski rakamların yakalanması için ise biraz süre gerektiğine dikkat çekti. Rusya’daki tüm organizasyonun dağıtıldığını hatırlatan Bayındır, onların tekrar yapılandırılmasının ardından 2017’de her şeyin eski haline dönebileceğini kaydetti.

Buna karşın İstanbul için durumun daha farklı olduğunu söyleyen Bayındır, “Buraya gelecek turistler güvenlik garantisi istiyor. Benim uzun yıllardır müşterim olan Avrupalı turistler son terör olayının ardından rezervasyonlarını iptal ettirdiler. Güvenlik garantisi veremezsen Rus ve İsrailli turistlerdeki artış da sınırlı olur” dedi.

Timur Bayındır, turizmde oluşan sıkıntılara karşın fiyatların çok düşmemesi gerektiğini dile getirerek, “Fiyatlar çok düşerse bir daha yükseltmek çok zor. Biz mesela İstanbul’u Avrupa’daki fiyatlara yaklaştırmıştık. Bir anda millet ‘borç var, harç var kimi bulursam alayım’ diye indirdi. Şimdi öyle bir vaziyete geldik ki mesela yüzde 50 doluluklarla otelin bütün masrafl arını görebiliyorduk. Şimdi fiyatları düşünce yüzde 65 doluluğu yakalamamız gerekiyor. Dolman lazım ki ödeyebilesin. Gelmeyince müşteri ödeyemiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

THY ucuz biletle turizmi destekler

Rusya krizinin aşılmış olmasıyla birlikte turizmdeki durumun bugünden yarına olmasa da 2017’de düzeleceğini kaydeden Bayındır, Rusya’da dağıtılan organizasyonun o zamana kadar yeniden kurulabileceğini ve eski Rus turist sayılarının yakalanabileceğini ifade etti. Türk Hava Yolları’nın (THY) da bu yıl Rusya’dan gelecekler için belli sayıda ucuz bilet satarak turizmi destekleyeceğini bildiren Bayındır, özellikle güney illerindeki sorunun bu şekilde çözüleceğini anlattı. Buna karşın İstanbul’daki sorunun çözülmesi için de çalışılması gerektiğini vurgulayan Bayındır, İstanbul’a gelen turistlerin özellikle Avrupalılar olduğunu ve son terör olayından sonra güvenlik garantisi istemeye başladıklarını açıkladı.

Kendisinin uzun yıllardır müşterisi olan Avrupalıların rezervasyonlarını iptal ettirdiğini belirten Bayındır, güvenlikleri garanti edilmezse Rus ve İsrailli turistlerin de sınırlı sayıda kalabileceğine dikkat çekti. Türkiye’de yatak enfl asyonu yaşanma tehlikesi olduğunun altını çizen Bayındır, şöyle devam etti: “Nüfusu yüksek, ekonomisi düzelen ülkelerde tanıtım yapmamız lazım. Tanıtıma çok önem vermeliyiz. Mutlaka Çin, Hindistan, Güney Afrika gibi yeni pazarlar araştırmamız lazım. Gelen turistleri kaybetmeyeceksin bir kere. Bunlar gelmeye devam edecek. Çünkü sürekli yatak arz ediyorsun.

Müşteri sabit kalır yatağı çoğaltırsan yatak enfl asyonu olur. Hem yatakların daha ucuza gider, yenileyemezsin hem yayılır ortalığa kimse para kazanamaz. Pastanın dilimleri küçülür. Dolayısıyla bunları muhafaza edebilmek şart. THY’nin direk uçuş yaptığı bir çok ülke var. THY’nin her destinasyonuna bir pazarlama ağı kurmak, bunlara uygun pazarlama stratejisi hazırlamak lazım.”

2017’yi kurtarmak için çalışmaya bugünden başlamalıyız

Turizmin tanıtım bütçesinin çok az olduğunu dile getiren TÜROB Başkanı Timur Bayındır, 35 milyar dolarlık getirisi olan turizm sektörünün tanıtım bütçesinin 100 milyon dolarlarda olduğunu, bunun sektör getirisinin yüzde 1’ine çıkarılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’de gişe getirisinin yüksek olacağı fi lmler çekilmesi gerektiğini anlatan Bayındır, "2017'yi kurtarmak için yarına kalmadan başlamak lazım çalışmaya. Bugün yapılması gereken şeyler de var. Hükümetin de personel, SGK desteği gibi destekler vermesi lazım. Öte yandan İngiltere’de, Fransa’da, Almanya’da, Rusya’da neyin daha etkili olacağını, neye meraklı olduklarını bilip ona göre stratejiler geliştirmeliyiz. Pazar odaklı çalışılmalı. Bir slogan bulup, bunu her dile çevirip, aynı sloganı kullanarak olmaz” açıklamalarında bulundu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.