Anne ile oğlu kış turizmini patlattı...

Köyünü Antalyalılar'ın dinlenme yeri haline getirip sonra dağcılık turizmine el atan anne ve oğul, 3 köyü ihya etti. Bölgede açılan 150 gözlemecide bin köylü istihdam oldu, dünyanın dört bir yanından da yılda 5 bin dağcı turist akın etti.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Anne ile oğlu kış turizmini patlattı...

Ne KOSGEB desteği, ne banka kredisi kullanmadan fikirlerini ve alın terlerini ortaya koyan Antalyalı anne ile oğul, 3 köydeki binden fazla kişiye yeni bir istihdam yarattı, yılda 5 bin dağcı turistin geldiği turizm bölgesi oluşturdu. Aile bütçesine katkı olması için 17 yıl önce oğlu Şenol Kan ile birlikte gözlemecilik yapan Kezban Kan'ın öncülüğüyle, Çağlarca, Akdamlar ve Hacısekiler başta olmak üzere tarımla uğraşan bölgedeki binden fazla köylüye ek gelir kapısı aralandı.

Peş peşe 150 köy kahvaltısı işletmesi açan ve hafta sonları tarlaları ile bahçelerinde yetiştirdiklerini burada kurdukları pazarda kentlilere sunan köylüler, işe ilk başladığında gülüp dalga geçtikleri Kezban Kan'a şimdi minnettar. Özellikle hafta sonlarında Antalyalıların kahvaltı taleplerine yetişemeyen gözlemeciler, kendilerine yardımcı olması için civardaki köylüleri gündelikçi olarak çalıştırıyor.

Kahvaltıcıların bölgesini Orman Bölge Müdürlüğü'nden 1999 yılında kiralayıp işletmelere aidat karşılığı devreden Çağlarca Muhtarı Mustafa Kayrak, elde ettikleri gelirle Türkiye'nin en zengin muhtarlıklarından biri olduklarını söyledi. Birçok altyapı giderlerini kendileri karşıladıklarını belirten Kayrak, "Tarlaları sulayan kanalı açacak kepçe için İl Özel İdaresi'ne gitmiyoruz. Özel şahıstan 3 günlüğüne 6 bin TL'ye kiralayıp işimizi görüyoruz" dedi.

Bundan 4 yıl önce oğul Şenol Kan, köyünün yanındaki Feslikan Dağı'nda tırmanış yapmak isteyen dağcıların konaklayabileceği bir kamp alanı kurdu. Kendi elleriyle 4 tane bungalov yapıp 100 çadırın kurulabileceği arsasını turizm alanına çeviren Kan, şu anda Yeni Zelanda- 'dan Brezilya'ya kadar dünyanın dört bir yanından gelen dağcıları ağırlıyor.

Eylül ile Haziran arasında bölgedeki 7 dağcı kamp alanına yılda en az 5 bin turist geldiğini söyleyen Kan, bunun için hiçbir tanıtım da yapmadıklarını söyledi. Burayı gören dağcıların birbirlerine haber vermesi, yurt dışındaki ilgili dergilerde ve internet sitelerinde yabancıların yaptığı tanıtımla her yıl daha fazla turist geldiğini anlatan Kan, işletmesine

Talep olmasına rağmen herşey dahil konaklama yapmadığını vurgulayan Kan, "Tüm dağcı kamp işletmecileri olarak karar aldık ve herşey dahil sistemi uygulamıyoruz. Civardaki alabalık restoranlarından, gözlemecilerden, köy bakkallarından da alışveriş yapmalarını sağlıyoruz" diye turizmci anlayışını tüm bölgeye yaymaya çalıştıklarını ifade etti.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.