Ankara turizm üssüne dönüşecek!...

2. Uluslararası Kültür Turizmi Zirvesi 22-23 Kasım 2012, Kültür Turizmi Fuarı ise 22-25 Kasım 2012 tarihlerinde Ankara’da yapılacak. Zirve ve Fuara ulusal ve uluslararası düzeyde geniş katılım bekleniyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Ankara turizm üssüne dönüşecek!...
Kültür ve turizmin tüm türlerini içinde barındıran Türkiye, Ankara’da düzenlenecek zirve ile akıllara kazınacağa benziyor…  2’inci Uluslararası Kültür Turizmi Zirvesi ve Fuarı, 22-25 Kasım 2012 tarihlerinde Ankara’da yapılacak. Bu yıl ki zirvenin ana teması, ‘Kültür Yolları ve İnanç Turizmi’ olarak belirlendi. Zirvede turizm sektörünün tüm aktörleri, kültür turizmi ile ilgili artılar ve eksileri masaya yatıracak ve yeni bir stratejinin ana hatlarını çizecek. Fuar ise Türkiye’nin kültür potansiyelinin daha somut bir şekilde görünür hale gelmesi için bir fırsat olarak değerlendiriliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Turizmi Derneği tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Kültür Turizmi Zirvesi için geri sayın başladı. Organizasyonun zirve bölümü 22 - 23 Kasım 2012 tarihlerinde, fuar bölümü ise 22 - 25 Kasım 2012 tarihlerinde Ankara’da Congresium ATO Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek. 

Yön Grup tarafından organize edilen 2012 Kültür Turizmi Zirvesi ve Fuarına ulusal ve uluslararası düzeyde yoğun bir katılım bekleniyor. Altındağ Belediyesi, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD), Turizm Profesyonelleri Derneği (SKAL), Turist Rehberleri Birliği (TUREB), Gazi Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi tarafından desteklenen “2. Uluslararası Kültür Turizmi Zirvesi ve Fuarı” konuyla ilgili kamu, özel sektör, üniversite, STK ve UNESCO temsilcilerini Ankara’da buluşturacak.

Kıyı turizmi tamam ya kültür turizmi?
Kültürel açıdan büyük bir tarihi mirasa sahip olan Türkiye’nin kıyı turizminin yanı sıra kültür turizminde de ulusal ve uluslararası arenada hak ettiği noktaya gelmesini amaçlayan ve artık geleneksel hale gelen zirve her yıl farklı bir tema ile yoluna devam ediyor. Bu yıl, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kültür Turizm Derneği tarafından ilki düzenlenen “Kültür Turizmi Zirvesi”nin bu yıl ki teması “Kültür Yolları ve İnanç Turizmi” olarak belirlendi ve Kültür Fuarı ile bütünleştirildi. Geçen yıl ki tema, ‘Açık Hava Müzesi Türkiye’ olarak duyurulmuştu.

Zirvenin temel amacı, Ankara’nın ve tüm illerin ulusal ve uluslararası arenada marka niteliğini artırmak ve bu amaç için turizm sektöründe tercih edilen bir destinasyon oluşmasına katkı sağlamak. Anadolu’nun dünyadaki en önemli uygarlıkları tanıklık etmesiyle en fazla kültürel mirasa sahip ülkelerden biri olan Türkiye’nin daha etkin tanıtılmasının hedeflendiği zirvede, konuyla ilgili dünyadaki eğilimler ve örnekler de tartışılacak.

Kültürel miras ve dünya barışı!
Küreselleşen dünyada kültürel mirasların korunup bir anlamda paylaşılması ise dünya barışına katkı sağlayacak en önemli olgulardan biri olarak kabul ediliyor. Bu bağlamda, önemsenen en önemli konu, kültürel mirasların korunması… Zirve bu açıdan, kültür yolları başta olmak üzere Türkiye’deki kültürel değerlerin korunmasında yurtiçinde yapılması gerekenlere de ışık tutacak. Yanı sıra bu alanda uluslar arası işbirliklerinin, kurulması ile ilgili bir yol haritası oluşturulmaya çalışılacak.
Türkiye’nin kültür turizminde dünyada hak ettiği noktaya gelmesi amacıyla yola çıkılan zirve kapsamında ayrıca Türkiye’nin tarihi Kültür Yolları’na dikkat çekilerek, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılmasına ilişkin yeni stratejiler belirlenecek ve bu alandaki 2023 hedeflerine ulaşma konusunda yapılması gerekenler ele alınacak.

Kültür turizmi stratejik öncelik haline getirilmeli
Geçen yıl “Açık Hava Müzesi Türkiye” temasının işlendiği Kültür Turizmi Zirvesi Sonuç Bildirisi’nde Türkiye’nin kültür turizmi kapsamında sayılan değerleri ulusal, bölgesel ve yerel politikalarla ve stratejilerle korunması, geliştirilmesi ve desteklenmesi gerekliliği vurgulandı.
Kıyı turizminin bir ülkenin turizminin gelişmesi için tek başına yeterli olmadığına dikkat çekilen Sonuç Bildirgesi’nde Türkiye’nin turizm alternatiflerinin çeşitlendirilmesi ve kültür turizminin stratejik öncelik haline getirilmesi gerektiği belirtildi. Bildirgede ayrıca turizm sektörü için sürdürülebilir kalkınma stratejisinin, ‘kapsamlı, katılımcı, politik irade tarafından desteklenen, sağlam temellere dayanan araştırmalar sonucu elde edilen, yeterli kaynakların tahsis edildiği ve izlenen bir stratejik plan’ olarak algılanması gerektiği ifade edildi.

Sonuç bildirgesinin diğer unsurları şöyle:

-Stratejik planın uygulanabilmesi için, sürdürülebilir kalkınma stratejilerinin etkinliği, esnek, dinamik, kapasite oluşturulmasına olanak veren bir yapıda olması gerekmektedir.
-Her ölçekteki yetkilerin kimler tarafından, nasıl, nerede kullanacağının bilindiği bir planlama yapılmalıdır.
-Stratejik hedeflere ne ölçüde ulaşılabildiği ve tüm sektörel etkinliklerin bu açıdan doğru yörüngelerde olup olmadığı değerlendirilmelidir.
-Turizmi etkisi altında bulunduran iç ve dış koşulların sürekli izlenerek proje ve program bazındaki hedeflerin öngörülen süreler içerisinde gerçekleşip gerçekleşmediğinin ölçülmesi ve planlama sürecine geriye besleme yoluyla bilgi aktarılması gerekmektedir.

Kültür turizmi nedir?
Kültür turizmi, kişilerin ziyarete gittikleri yerlerde bulunan tarihi ve bir ulusa ait değerleri görmek ve tanımak amacıyla gerçekleştirdikleri turizm çeşidi olarak tanımlanıyor. Buna göre eski sanat eserlerin, tarihi yapıların ve onlara ait kalıntıların görülmesi, araştırılması, dini amaçlı seyahatler,  yerel mutfaklar, festivaller ve fuarlar, tiyatro ve sinema, müzik ve dans, lisans ve edebi çalışmalar ve kültürleri tanıma amacı ile yapılan seyahatler kültür turizmi içinde yer alıyor.

BÜYÜK ZENGİNLİK’ NE KADAR TANINIYOR?
Zirvede, kültür Yolları ve İnanç turizmi konusunda muhteşem bir potansiyele sahip olan Türkiye’nin bu zenginliğinin daha etkin tanıtımı konusunda yapılması gerekenler, tartışılarak, yeni bir strateji belirlenmeye çalışılacak.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.