Ankara Rusya'dan kapsamlı vize muafiyeti istedi

Rusya'nın "kısmi vize muafiyeti" kararına Ankara'dan "Memnunuz ama devamını bekliyoruz" yorumu geldi.

07/02/2019 11:18
Ankara Rusya'dan kapsamlı vize muafiyeti istedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iş seyahati için ve TIR- kamyon şoförü olarak Rusya'ya giden Türk vatandaşlarına uygulanan vize rejimini kaldıran imzayı atmıştı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Rusya'nın resmi pasaportlar ile TIR sürücülerine yönelik vizeleri kaldırmasına yönelik yaptığı açıklamada, "İki ülke arasında 2010 yılında imzalanan Vize Muafiyeti Anlaşması'nın tüm hükümleriyle uygulanmasını ve umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımıza da en yakın zamanda vize muafiyeti getirilmesini bekliyoruz" denildi.

Açıklama şöyle:

"1 Kasım 2018 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye-Rusya Federasyonu Konsolosluk İstişarelerinde mutabık kalındığı üzere, Hizmet ve Hususi pasaport hamili vatandaşlarımız ile uluslararası taşımacılık yapan sürücülere uygulanan vizelerin kaldırılmasına ilişkin Başkanlık Kararının, Devlet Başkanı Putin tarafından bugün (6 Şubat) imzalanmış olmasını memnuniyetle karşılıyoruz.

Uygulamanın en yakın zamanda başlatılmasına ilişkin görüşmelerimiz Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı ile devam etmektedir.

İki ülke arasında 2010 yılında imzalanan Vize Muafiyeti Anlaşması'nın tüm hükümleriyle uygulanmasını ve umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımıza da en yakın zamanda vize muafiyeti getirilmesini bekliyoruz" denildi.

İki ülke ticaretine yeni boyut kazandıracak

Bu arada Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Rusya'ya iş seyahati için gidecek olan Türk vatandaşları ve tır şoförlerine yönelik vize uygulamasının Rusya Devlet Başkanı Putin'in onayıyla kaldırılmasının, iki ülke ticaretine yeni bir boyut kazandıracağını söyledi.

Sputnik'te yer alan habere göre, kararın Türkiye'nin en önemli pazarlarından birisi olan Rusya'da Türk ihracatçıları için yeni fırsatları, yeni ihracat bağlantılarını yakalamak ve hızlandırmak adına kritik önemde bir imkan sağlayacağını ifade eden Başkan Gülle, "Rusya Türkiye'nin en önemli ticari partnerlerinden birisi. Vize serbestisi iki ülke arasındaki ticareti olumlu yönde etkileyecektir" dedi.

 

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.