Ankara Kalesi At Pazarı Sanat Sokağı...

Bütün kentlerin tarihi dokuyu içinde barındıran semtleri gezginler, tatilciler ve kısa ziyaret için kente gelenler ile zamanlarını değerlendirmek isteyen kentliler için çekim merkezleri ve uğrak yerleri olmuş ve şehirlerin en canlı yerleri arasında gösterile gelmiştir.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 31/12/2019 23:40
Ankara Kalesi At Pazarı Sanat Sokağı...

Adil Çulhaoğlu

Bu yazıma bir barış sektörü olan turizmi etkileyen olumsuz gelişmelerin dünya ile paylaşılmasında sanat ve barışın birlikte mesajlar verebilecekleri bir dostluk ortamının varlığına güvenmemiz ve bunu çok iyi kullanmamız gerekeceği düşüncesini turizmcilerin yaptıkları işin özellikle bu günlerde sanat tarafını daha çok ortaya çıkarabileceklerini, sıradan mesaj ve bildirilerin katkıdan uzak mesajlarına sığınmayacaklarını, hatırlatarak başlamak istiyorum.

Geçtiğimiz yıl Ankara Kalesi, At Pazarı Sokağı’nda butik bir sanat atölyesinde açtığım’ Tatil Yörem Datça’ sergisiyle, 1988 yılında Anadolu Medeniyetleri Müzesindeki memuriyetim sırasında bir süre Ankara Kalesi ve çevresindeki uğrak yerlerimi yıllar sonra yeniden keşfettiğim; Ankara Kalesi ve At Pazarı Sanat Sokağı sık sık gittiğim yerler olmaya başladı.

Kale Girişinden itibaren Surun dış cephesinde sıralanmış kuruyemiş ve bakliyat satanların sergi tezgâhları rengârenk görünümüyle eskisinden fazla ilgi çekmeye devam ediyor. Kale Meydanı, At Pazarı Sokağı, Samanpazarı Yokuşu, Salman Sokak ve çevresindeki sokaklarda çocukluğumuzun eşyalarıyla, alet edevatıyla karşı karşıya gelebilmek mümkün. Harabe halindeki  hanlar,evler, restore edilmiş, tabakhanelerden yayılan deri kokuları yerini,kafeterya ve lokantalardan yayılan iştah açan kebap ve kahve kokularına bırakmış…,Bakırcılar,Dericiler,Halı kilim satanlar,kalaycılar her türden ,eski eşya satan  büyüklü küçüklü  dükkanlar, antikacılar,lokantalar ve kafeteryalar yan yana tarihi binaları canlandırıp günümüze geçmişten kesitler aktarıyorlar.Rahmi Koç Müzesi, Erimtan Müzesi ve Divan pastanesi Ankara kalesinin ayrı bir zenginliği olmuş.

Her türlü eskinin yeninin bulunabildiği dükkânların yanında resim, heykel, el işi atölyeleri ve sanat galerileri Kaleiçi ve özellikle At Pazarı sokağı Ankaralı sanatçıların sergi açtıkları merkez haline gelmiş ve Türk Kültürü ve Sanatını yansıtan sergiler gezenlerin büyük ilgisini çekmeye başlamış.

Son zamanlarda At Pazarı Sokağındaki Emin Antik Sanat Galerisi’nden İbrahim Bey,Galeri Z’den Fatma Hanım, Ata Sanat’tan Nergis Hanım,İkizler Sanat’tan Murat Bey,Turaç Sanat’tan Hülya Hanım,Akşit Sanatevi’nden Şerif Bey bir araya gelip, belirledikleri ortak bir tarihte sergilerini  açmaya başlamalarıyla Sokakta canlılık artmış.

Sanatçılar sanatseverler,sanat eleştirmenleri  aynı tarihlerde buluşmaya başlamışlar.Sanatçıların gerçekleştirdiği canlı performanslar  ayrı bir çekim gücü yaratmış.Her ay yapılan  bu sanatsal  aktiviteler bu sokağın çehresini değiştirerek, Ankara Sanat Dünyasında ‘At Pazarı Sanat Sokağı ‘ kazandırmış görünüyor.

Ankara’da Sanat sezonunun ardından, sanatçıların tatil yörelerine gitmesiyle, yaz aylarında At pazarı Sanat Sokağı’nda sanat galeri ve atölyeleri koleksiyonlarındaki oluşan eserleri kalıcı karma sergilere dönüştürüp, yerli ve yabancı turistlere Ankaralı Sanatçıların eserlerini sunmaya devam ediyor ve Sokağın canlılığına katkıda bulunduğu gibi ve Barışa, sevgiye dayalı geçmişi ve insancıl temaları  ile Türk Kültürü ve Sanatı tanıtılmaya devam ediyor.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.