Almanya karıştı... Otelciler ve devlet karşı karşıya

Almanya'da oteciler, gastronomlar ve tur operatörleri, Paskalya'da tatil ve seyahatlerin başlamasını talep ediyor.

Hüseyin Baraner Hüseyin Baraner 17/02/2021 12:13
Almanya karıştı... Otelciler ve devlet karşı karşıya

16 Federal Eyalet Başbakanı ve Şansölye Angela Merkel’in bir sonraki toplantısı 3 Mart'ta yapılacak. O zamana kadar,  şirketlerin en geç ne zaman, nasıl ve hangi koşullarda tekrar misafir kabul edebileceğini belirten belirli bir zaman çizelgesine ivedilikle ihtiyaç olduğu bildirildi. 

Alman otelciler isyanda

Federal Almanya Otel ve Restoran Derneği Başkanı Guido Zöllick, "Paskalya tatilinin tamamen iptal edilmesi kesinlikle kabul edilemez. Bu sektörümüzün yüzüne atılan başka tokattır” diyerek, siyasilere ateş püskürdü.

Alman turizmciler taleplerini şöyle sıralıyorlar:

- Anayasal bir devlette yaşıyoruz ve siyasetçilerden işletmelerin -gerekenden bir gün daha uzun süre kapalı kalmamaları için- mümkün olan her şeyi yapmalarını bekliyoruz.

- Bizi ve işletmelerimizi gereksiz yere kapatmayınız!

- Bu amaçla sorumlu siyasilerin aşılama oranı hızlıca artırmalarını ve ücretsiz hızlı testler çoğaltılmasını talep ediyoruz.

- Girişimcilerin ekonomik olarak ayakta kalmaları ile mükellefsiniz.

- Yüz binlerce iş yerinin kurtarmalıyız.

- Sadece oteller, restoranlar değil, bira fabrikaları, içecek üreticileri, gıda tedarikçileri, toptancılar ve çamaşırhaneler de önemli kayıplar yaşadı ve ivedilikle yeni siparişlere ihtiyaçları var.

- En geç Paskalya’da normale dönmek istiyoruz

Tur operatörleri, havayolları, otelciler ve müşteriler  2021 tatil sezonu için hazırlıklarını tamamladılar ve start düdüğünün çalmasını bekliyorlar.

Alman seyahat devleri ne diyor?

FTI Group Genel Müdürü Ralph Schiller, "Neredeyse bir yıllık pandemiden sonra, birçok kişi rahatlatıcı bir mola vermeye can atıyor. Bu nedenle, insanların güvenli bir şekilde seyahat etmesini sağlamanın bir yolunu bulmak için siyasiler ile ortaklaşa çalışmalıyız.

Geçen yıl tur operatörleri olarak sunduğumuz organize seyahat şeklinin güvenli bir şekilde çalıştığını ispatladık.  Burada, test edilmiş hijyen konseptleri ve kapsamlı bir test altyapısı önemli bir rol oynadı ve oynamaya devam ediyor, Güvenli bir Paskalya tatilinin uygun bir test konseptiyle mümkün olacağına kesinlikle inanıyoruz" diyor.

Maalesef bu sene Almanya'da Paskalya tatili olamaz 

Buna karşılık Federal Saksonya Eyaleti Başbakanı Michael Kretschmer, önümüzdeki birkaç hafta içinde Almanya'da turizm için şans görmediğini belirterek, "Ben doğruları söylüyorum. Maalesef bu sene Almanya'da Paskalya tatili olamaz" dedi ve tüm tepkileri üzerine çekti.

Kretschmer'in parti arkadaşı Federal Almanya Schleswig-Holstein Eyaleti Başbakanı Daniel Günther, hemen karşı çıktı. Başbakan Günther, "Ben Almanya içi turizmin mümkün olacağına inanıyorum. Paskalyaya hala yedi hafta var,  ne olursa olsun tatilleri şimdi iptal etmek yanlış olacaktır” dedi.

Hem federal hükümet, hem de eyalet politikacıları hızlı bir geri dönüşü gerçekçi olarak görüyorlar. Buna karşılık Alman Turizm endüstrisi ve özellikle TUI, mümkün olan en kısa sürede yeniden tatil ve seyahat işine başlamayı arzululadıklarını yeniden vurguladılar.

Bu gelişmeler karşısında  TUI hisseleri yüzde beşlik bir artış yaşadı

Alman vatandaşları krize duyarlı ve pragmatik olarak yaklaştılar.

BAT Vakfı'nın bilimsel direktörü Ulrich Reinhardt, “Almanlar seyahat etmek yerine, çoğu 2020'de kısmen zorla, kısmen de büyük belirsizlik ve enfeksiyon korkusundan dolayı evde kaldı” dedi.

Federal İstatistik Dairesine göre, Almanlar geçen yıl mecburen daha fazla tasarruf etti. Ülke çapında, tüm özel hanehalklarının tasarruf oranı 2019'a göre yüzde 5,4 puan artarak yüzde 16,3’e ulaşarak  tarihi bir yüksekliğe yükseldi. 

Yapılan son araştırmalara göre, Almanların çoğu tasarruf edilen para ile tatile çıkmak, seyahat etmek ve kişisel sağlık ve zindelik programları için harcama yapmak istiyor.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.