Albümler de birer takvimdir

Yeni yılı karşılamaya hazırlandığımız bu günlerde yaşamımızın kaydedildiği fotoğrafları ve bunların saklandığı albümleri anmadan geçmek olmazdı.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 31/12/2019 23:40
Albümler de birer takvimdir

Adil Çulhaoğlu

Fotoğraf, Posta Kartı ve Pullar: Gençlik yıllarımızın fotoğraf albümlerini, pul veya kartpostal koleksiyonunu (albümünü) göstermek üzere arkadaşlarını davet etme esprisini hatırlamayan yoktur herhalde. Yaşamımızın izlerini taşıyan fotoğrafları,  mektupları ve posta kartlarının üzerinde yörelerin ve yılların izlerini taşıyan pulları dostlarımızla paylaşırken albümlerin sayfalarını çevirip, dedelerin ninelerin, amcaların, dayıların, annne ve babaların kimisi sararmış siyah beyaz fotoğraflarından renkli fotoğraflarında çocukluğumuzun izlerini arayabildik.

Arkadaşlarımızdan, tanıdıklarımızdan aldığımız kartpostallarla başka şehirleri, ülkeleri tanırdık, seyahate çıkma duygusu özlemlerle birlikte gezileri hayal etmeye başlardık içimizde. Özellikle yabancılar için gidilen yerden posta kartı göndermek bir gelenekti. Hem fotoğraf paylaşımı olur hem de pul biriktirenler için güzel bir imkân sağlanırdı dostların katkısı ile. Oysa günümüzde, dijital kameralardan fotoğrafların bilgisayarlara aktarılmasıyla hangi dosyaya yüklediğimizi aramaya başladık, içimizde silinme kaygısını taşıyarak.

Öğrencilik, askerlik ve yıllarımızı dolduran anılarımızı başka nerede bulabiliriz. Günümüzde Askerlere hafta sonu fotoğraf makinesi kiralayan iş yerlerinin, akıllı telefonlara yenildiği bir süreçten geçiyoruz. Arkadaşlarımızı akıllı telefonlardaki kayıtları paylaşmaya davet ettiğimiz günlerdeyiz. Pul koleksiyonu ise sadece PTT Pul Müzesi’nde kaldı.

Pulların birer anı ve yılların özelliklerini ülkelere, tüm insanlara aktaran değerlerini görmek isteyenleri bu müzeyi ziyarete davet etmek istiyorum.

Filatelistleri bu anlamda yılları saklayan bir meslek kolu olarak da kutlamak gerekiyor.

 Fotoğraf Albümlü Günlere Dönüş....

Fotoğraf çekmeye başladığım ortaokul yıllarında tepeden bakılan körüklü Lycia marka bir makinem vardı. Makinedeki makara film bitince heyecanla Kadirlideki Foto Abuzer'e makineyi götürüp filmin banyo edilip resimlerin çıkmasını heyecanla beklerdim. Foto Abuzer ‘ iyi olmayandan basmadım’ deyip fotoğrafları gösterip fotoğraf çekme tekniklerini de anlatırdı vakti olduğunda. İyilerin sayısının fazla olduğunu öğrendiğimde sevinirdim. Yine de heyecanla ilk çay bahçesine dalıp, zarftan çıkan resimleri defalarca incelerdik arkadaşım Hacı ile. Birbirimizi bazen eleştirsek de, sonunda albüme yerleştirmek için resimlerimizi paylaştığımızı unutmuyorum.

Günümüzde dijital kameralarla çektiğimiz fotoğraflardan beğenmediklerimizi silip, seçtiklerimizi dosyalayıp bilgisayarda kaydediyoruz. Çoğu zaman da seçmeden bilgisayara atıyoruz. Bilgisayarda bir yanlış tuşa basılması sonucu silinme, çay ya da su dökülmesi sonucu bilgisayarın çökmesi gibi nedenler bir daha çekemeyeceğimiz fotoğrafların yok olma tehlikesiyle bizleri karşı karşıya bırakıyor.

 Böyle bir kazaya mahrum kalanlarımız, yedekleme yapıp yapmadıkları sorusuyla, cd ve flash belleklere yöneliyor.

Freud insanların psikolojik olarak sağlıklı kalabilmeleri ve mutlu bir yaşam sürmeleri için, geçmişteki yaşam evrelerinin birbirine sağlıklı bir şekilde bağlanmasının zorunlu olduğunu ifade eder ve yaşamımızın evrelerini birbirine bağlamada resimlerin yardımının çok büyük olduğunu belirtir.

Bu yüzden olsa gerek, ailece oturduğumuz akşamlarda albümlerdeki resimleri karıştırmaya başlayıp birbirimize tanımadıklarımızı sorup hikâyelerini dinleyerek geçmişe uzanmak hüzünlü anlar yaşatsa da farklı duygular yaşayarak mutlu hissederiz kendimizi. Geçtiğimiz günlerde ve de fotoğraflar arasında ortaokul, lise ve üniversite yıllarından başlayıp günümüze uzanan bir yolculuğu eski yaptıktan sonra bu farklı duyguyu yaşadım.

Albümlerdeki fotoğraflarda dökülmüş çay, kahve ve su damlası resimlerde leke bırakıyor ama resimleri yok etmiyor. Bu yüzden olsa gerek, çekilen resimlerden önemli olanların bastırıldığı ve albümlere yerleştirildiği günler bize pek uzakta değil gibi...

Gönlümüzce yaşayacağımız ve güzel anılarla aktaracağımız mutlu yıllar diliyorum.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.