Alanya'nın 19 yıllık 'Gazipaşa' hayali, suya düştü...

Turizm potansiyeline katkı sağlaması ve Antalya Havalimanındaki yoğunluğu azaltması amacıyla 50 trilyon harcanarak yapılan Gazipaşa Havalimanından, 19 yıl sonra hayal kırıklığı çıktı. Ulaştırma Bakanlığı, havalimanı yakınında bulunan dağ nedeniyle, büyük uçaklar için uçuş güvenliği olmadığına karar verdi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Alanya'nın 19 yıllık 'Gazipaşa' hayali, suya düştü...

Antalya’daki Gazipaşa Havalimanından, 19 yıl sonra hayal kırıklığı çıktı. Havalimanının uluslararası uçuşlara açılmayacak ve sadece küçük uçaklara hizmet verecek. Gazipaşa Havalimanının uluslararası uçuşlara açılamayacak ve sadece 50-60 kişi taşıyan uçaklara hizmet verebilecek.

MHP Antalya milletvekili Hüseyin Yıldız, Gazipaşa Havalimanı konusunu TBMM’ye getirerek, 354 bin nüfusun yaşadığı ilçeler arasında olan havalimanının pistinin uzatılarak uluslararası seferlere ve büyük uçaklara açılmasını istedi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, MHP’li Yıldız’a Gazipaşa Havalimanı ile ilgili olarak yapılan son inceleme sonuçlarını aktardı.

YANLIŞ YERE YAPILDI...

Havaalanının, ancak küçük gövdeli uçaklara hizmet verebileceğini belirten Bakan ‘’ Pisti uzatsak da durum değişmiyor. Pilot 5 bin 400 fitin altında bir teknik sorun yaşanıp pas geçmek isterse, bu mümkün değil. Muhtemel bir kazaya davetiye çıkarmaktır’’ dedi.

Havalimanının yanlış yere yapıldığını açıklayan Bakan Yıldırım ‘’Böyle bir risk olduğu müddetçe bu sorumluluğu ne vicdanen ne de hukuken almamız mümkün değildir. Havaalanının bulunduğu bölgedeki pistin kuzeyindeki dağ, her boyutta uçağın kullanımını engelliyor. Havaalanı yapılmış ama hemen yanı başındaki dağın orada olduğu unutulmuş ve böylece bugünkü rakamlarla 50 trilyona yakın bir harcama yapılmış ’’ dedi.

 

19 YILDA TAMAMLANDI AMA…

1991 yılında programa alınan Antalya’nın Gazipaşa ilçesindeki havalimanının yapımına, 1994 yılında Antalya Valiliği tarafından başlandı. 1998’de ise yapımı Ulaştırma Bakanlığına devretti. Bakanlık da kaynak yetersizliği nedeniyle işi tasfiye etti. 2001 yılında da havaalanını yatırım programından çıkarıldı.

2007 yılında ise havalimanı TAV’a devredildi. TAV, iki yıl içinde 1.825 metrelik pisti 240 metre daha uzattı, uçak park sahası ve yeni apron yapıldı. Aydınlatma, itfaiye, garaj binaları, uçuş kontrol kulesi tamamlandı. Seyrüsefer cihazları da faaliyete geçti.

 

Havaalanı, 13 Temmuz 2009 tarihinde işletmeye açıldı. Ancak Ulaştırma Bakanlığı uçuş güvenliği olmadığı gerekçesiyle bu havalimanına büyük gövdeli uçakların inmesine izin vermiyor. Bugüne kadar 50 trilyon para harcanan havalimanı halen sadece küçük uçak trafiğine açık bulunuyor.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.