Alaçatı'da yaşamanın hazzı Hazz Alaçatı

Mübadele sonrasında Rumlardan kalma bir köy olan Alaçatı‘yı ilk keşfedenlerden biri olan Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Elif Duru‘nun beldede 20 yıl önce inşa ettiği eşsiz taş ev, yenilenen konseptiyle Hazz Alaçatı olarak hizmet vermeye başladı. 

07/08/2018 20:24
Alaçatı'da yaşamanın hazzı Hazz Alaçatı

ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü mezunu olan Elif Duru, yüksek lisansını ABD Cincinnati Üniversitesi Sahne Tasarımı bölümünde burslu olarak yaparken, üniversitenin özel teklifiyle Yönetmenlik bölümünde de eş zamanlı yüksek lisans eğitimi aldı.

ABD‘de geçen yılların ardından İsviçre‘ye yerleşen Elif Duru, kullanılmayan veya zayıf işlevlerdeki mekanları yeniden ve başka işlevlerde hayat bulacakları  mekanlara  dönüştürerek  önemli çalışmalara  imza attı.

Hayali gerçek oldu 

İsviçre‘nin Basel şehrinde resim ve sanat galerisi de açan Duru, içinde atölyesinin de yer aldığı sanat galerisinde kendi  heykel ve seramik çalışmalarını gerçekleştirdi. Uzun süren İsviçre yılları sonrasında Türkiye‘ye dönerek İstanbul‘a yerleşen Duru, bu kez mimari ve renovasyon çalışmalarının yanı sıra mücevher tasarımı ve üretimiyle de uğraştı.

Duru‘nun en eski hayali de, daha 10 yaşında bir çocukken Eski Foça sahilindeki bir taş evde geçirilen yazdan kalan özleme dayanıyor... Yıllar sonra da  mimari bir dergide görülüp yıllarca saklanılacak ve bir gün kendi taş evini yapma fikrine vesile olacak eski bir sarayın taş odasının renovasyon yazısının kendisinde bıraktığı arzuya... Anılar, hayaller, bilgi ve tecrübe birleşiyor... ve kendisine yapacağı taş  evin  yerini aramaya başlıyor...

Alaçatı‘da taştan bir güzellik

Duru, aradığını 20 yıl önce Alaçatı‘da buldu. Mübadele yıllarında Rumların geride bıraktığı köylerden biri olan Alaçatı henüz bugünkü popülerliğine kavuşmamışken, beldeyi ilk keşfedenlerin arasında Duru da vardı. Duru, Alaçatı‘da mahalle sakinlerinin arabalarını park ettiği, bir köşesinde tek bir odası kalmış, içinde bir atın tutulduğu, yıkık dökük, izbe bir evin yer aldığı arsada karar kılmıştı.

Elif Duru, bu mekan ve arsadan yarattığı Hazz Alaçatı‘nın hikayesi hakkında şunları söylüyor: “1999 yılında arsayı bulduktan sonra önce planları çizdim. Ardından eski taş evlerden çıkma taşları, ahşapları ve kiremitleri bulmak gerekti. Her bir taş tek tek taraklandı, duvarların dış tarafında hiç derz kullanılmadı. Bu sebeple taş örgüsüyle diğer Alaçatı evlerinden farklılık gösteriyor ve çok daha önceden yapılmış izlenimi veriyor. 

İnşaası iki yıl sürdü

Ahşap ve dövme demir işçiliği de dahil olmak üzere iki yıl süren inanılmaz , emeğin, sanatın ve zanaatın harmanlanmasıyla hayalimdeki taş ev ortaya çıktı. Evin duvarlarının kalınlığı 50 santimetre. Avluya bakan bir iç cumba, ev içinde üç adet galeri, Alaçatı serini için bir teras, avluda bir yüzme havuzu, ana yatak odasındaki galeriden inilen hamamda tek parça mermerden oyulmuş bir jakuzi ve salonda serin akşamlar için devasa bir şömine bulunuyor. Evin şimdiki konsepti için, ilk tasarlandığı zamanlardaki rustik kuzineli mutfağa, Hazz Alaçatı'nın bütün ihtiyaçlarını karşılayacak  modern bir bar ekledik."

20 yıllık taş ev şimdi Hazz Alaçatı

Elif Duru‘nun 20 yıl önce yaptığı ve halen üst kattaki odalarını yaşam alanı olarak kullandığı bu eşsiz taş ev artık Hazz Alaçatı olarak farklı bir konseptle kapılarını yeni müdavimlerine açtı. Hazz Alaçatı, Temmuz 2018 itibarı ile 'iyi müzik, üst segment içecekler, kusursuz servis' mottosuyla şık bir bar ve lounge olarak hizmet veriyor.

Bossa Nova, Jazz, Oldies ve Lounge müzikleri eşliğinde Reserve Single Malt Whisky çeşitleri, Küba puroları, seçkin şaraplardan oluşan kavı, iyi harman kahveleri ve zarif sunumlarıyla yeni konuklarına sakin ve rafine bir hizmet sunmayı vadediyor.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.