Akdamar Kilisesi’ne İbadet İzni Çıkmadı...

Van Valisi, tarihi Akdamar Ermeni Kilisesi’nin 2010’da ibadete açılabileceğini söylemişti.?Kültür Bakanlığı ise kilisenin anıt müze olarak kalacağını açıkladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Akdamar Kilisesi’ne İbadet İzni Çıkmadı...

Türkiye ile Ermenistan arasında geliştirilen sıcak ilişki kapsamında restore edildikten sonra ibadete açılacağı açıklanan kiliseyle ilgili tartışmalara son noktayı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay koydu. Günay, Akdamar Kilisesi’nin ibadete açılmayacağını ve haç takılmayacağını söyledi.

Vali: İbadete açılabilir
Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesi için 10 Ekim 2009’da imzalanan protokolle hızlanan Ermeni açılımını destekleyen turizmciler, hükümetin Akdamar Kilisesi’ni de ibadete açması isteminde bulundu. Van Valisi Münir Karaloğlu, bir süre önce yaptığı açıklamada, “Kültür Bakanlığı ile gerekli yazışmalar yapıldı. Kilise 12 Eylül 2010’da ibadete açılabilecek” demişti. Karaloğlu, açılışa Ermeni din adamlarını da davet edeceklerini ifade etmişti. Ancak Kültür Bakanlığı Ermenilere ait tarihi Akdamar Kilisesi’nin ibadete açılmasına onay vermedi.
BDP Van Milletvekili Özdal Üçer’in, “Akdamar Kilisesi’nin haç takılarak ibadete açılması konusunda bir çalışma yapılıp yapılmadığı, kilisenin restorasyon çalışmalarının özensiz ve aslına uygun olup olmadığı” yönündeki sorularını yanıtlayan Günay, Akdamar Kilisesi’nin bakanlığa bağlı bir anıt müze olarak ve yalnızca ziyaret amaçlı kullanıldığını söyledi. Günay, şu bilgileri verdi:

İnanç turizmi olmayacak
“Anılan tarihi mekân, inanç turizmi kapsamında Hıristiyanlarca ayin, dua, dini içerikli sempozyum gibi etkinliklerin düzenlenmesi için izin verilen mekânlar listesinde bulunmuyor. Söz konusu anıt müzeye haç takılarak ibadete açılması ve burada ayin yapılmasına izin verilmesi konusunda herhangi bir çalışma yok.”
Kilisenin restorasyon çalışmalarının projeye uygun olarak yapıldığını da belirten Günay, “Restorasyon projelerinde yerine konulması gereken haç olmadığından herhangi bir haç yapılmamıştır” dedi.

Akdamar Anıt Müzesi’nin açılışı, 29 Mart 2007’de yapılmış, açılışa dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un yanı sıra Ermenistan Kültür Bakan Yardımcısı Gagik Gyurjan (sağdan ikinci), Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan ile Türk ve yabancı konuklar katılmıştı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.