Airbnb yüzünden oteller boş kalıyor… Personel çıkarmalar bu yüzden oldu

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Bodrum Temsilcisi Yiğit Girgin, otellerdeki dolulukların istenilen ölçüde olmaması nedeniyle personel çıkışlarının başladığını söyledi. Girgin, “Otelcinin yatırımlar var, bir taraftan da hem personel hem de yiyecek-içecek ve enerji maliyetleri artıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı Airbn gibi uygulamaları çok sıkı takip altına almalı” dedi.

25/07/2023 17:25
Airbnb yüzünden oteller boş kalıyor… Personel çıkarmalar bu yüzden oldu

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Bodrum’da otellerin büyük bölümünün doluluk oranlarının yüksek sezon olmasına rağmen yüzde 55-60 civarlarında olduğu belirtildi.

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Bodrum Temsilcisi Yiğit Girgin, otellerdeki dolulukların istenilen ölçüde olmaması nedeniyle personel çıkışlarının başladığını söyledi.

Kayıt dışı ekonomi oluştu

Birçok otelin personel daralmasına gittiği şeklinde duyumların arttığını belirten Yiğit, Avrupa’daki gibi 'Kiralık Tatil Evleri’'(Airbn) uygulamasının kayıt dışı ekonomi oluşturduğuna dikkat çekti. Yiğit şunları kaydetti.

"Temmuz’da bölgemizde otellerin dolulukları iç açıcı değil. Otelcinin yatırımlar var, bir taraftan da hem personel hem de yiyecek-içecek ve enerji maliyetleri artıyor. Kiralık Tatil Evleri, Villa turizmi gibi nedenlerle kayıt dışı ekonomi oluştu. Hazine ve Maliye Bakanlığı Airbn gibi uygulamaları çok sıkı takip etmeli. Oteller bunlardan etkileniyor. Personel çıkarmalar erken başladı. Ağustos’ta doluluklar yüzde 70’in altında yüzde 50’lerde. Eylül ayını daha konuşmuyoruz bile… Almanlar fiyatlar nedeniyle gelmedi. Ruslar da savaş yüzünden gelemedi" dedi.

Konutları devre mülk gibi kiralıyorlar

Ekonomim'den Fikri Cinokur'un haberine göre, Kemer Turizmci ve İş İnsanları Derneği (KEMİAD) eski başkanı ve otel işletmecisi Ali Nail Kılıç, Kemer’de otellerdeki doluluk oranlarının yüzde 40-60 seviyelerinde olduğunu söyledi.

Kemer’de otomobil sayısının çok arttığını bunun da otellerde iç pazar turistin yoğunlukta olmasının göstergesi olduğunu belirten Kılıç, şunları kaydetti.

"Kemer uzun yıllar Rus turistin tercih ettiği bir bölge idi. Avrupalı da Rus turistler Türkiye’yi pahalı buluyor. Büyük otellerde çıkışların başladığı yönünde duyumlar gelmeye başladı.  Ruslar Antalya’da 30 bin, İranlılar da 9 bin konut satın almış. Yabancılar konutlarını whatsap gruplarında kendi vatandaşlarına kiraya veriyor. Devre mülk gibi satıyor. Satın aldığı konutun bedelini de birkaç yılda karşılıyor. Bu çok ciddi ekonomik kayba yol açıyor.’’


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.