Ada sakinleri isyanda... Adalar Milli Park yapılsın, giriş ücretli olsun
Bayramda İstanbul’da kalanların bazıları da Adalar’a gitti. Kimi gezmek kimi de denize girmek için. Günübirlikçilerle tıka basa dolan Adalar’da yaşayanlar eve hapsolduklarını belirterek, ‘Adalar Milli Park yapılsın, giriş ücretli olsun’ diyor.
Dokuz güne çıkarılan Kurban Bayramı tatilinde şehir dışına çıkmayıp da İstanbul’da kalanlar, vapurların da ücretsiz olmasını fırsat bilerek gezmek ve denize girmek için sabahın erken saatlerinden itibaren Adalar’a gitmek üzere Kabataş ve Eminönü vapur iskelelerinde uzun kuyruklar oluşturdu. Adalılar ise bayram tatillerinde kalabalık nedeniyle evlerine hapsolduklarını söylüyor.
Adalar’a gitmek için dün Kabataş’taki vapur iskelesine giden ve vapura binmek için bekleyenler, iskele önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Bu kalabalık vapura bindiğinde de izdiham yol açtı. Sırada bekleyenler vapur kapıları açılır açılmaz birbirlerini iterek ve ayaklarına basarak vapura koşmaya başladı. Hınca hınç dolan vapurda oturacak yer kalmayınca insanlar yerlere oturarak seyahat etti.
Büyükada’da plajlar da tıka basa doldu
Büyükada, Heybeliada, Kınalıada, Burgazada’ya gitmek isteyenlerin çoğu günübirlikçi tercihini Büyükada’dan yana koydu. Büyükada’nın çarşı ve sokakları birlikte seyahat ettiğimiz vatandaşların da gelmesiyle oldukça kalabalıktı. Adaya gelenler, adayı gezmek için kiralayacakları elektrikli araç kiralama noktalarında da uzun kuyruklar oluşturdu. Büyükada’da plajlar da tıka basa doldu.
Hafta sonları özellikle bayram tatili döneminde günübirlik Adalar’a gidenlerden esnaf mutlu olsa da ada sakinleri şikâyetçi. Adalı 74 yaşındaki Bedros Manas, bayramda dışarı çıkamadıklarını belirtip, şunları dedi: “Rahatsız edici bir kalabalık var. Özellikle hafta sonları dış kapıyı zincirliyorum. Evden de akşam 9’dan önce çıkmıyorum. Bir de gelen bu insanlar çöplerini yere atıyor ve arkalarından biz toplamak zorunda kalıyoruz.”
Milli Park olmalı
Başka bir ada sakini olan İhsan Eker (68) de “Kalabalıktan yürünmüyor. Her yerde yabancı var. Gelenlerin yüzde 20’si Türk ise yüzde 80’i yabancı” diyerek yoğunluktan şikâyetçi oldu. Esnaflar ise adaya gelenlerden mennun olduklarını söyledi.
Milliyet'ten Çiğdem Yılmaz'ın haberine göre; Ada Dostları Derneği’nin Başkanı avukat İbrahim Aycan, “İstanbul’un dört yanı deniz, ortası Boğaz ama denize girecek yer neredeyse kalmadı. Bu da Adalar’a akına yol açıyor. Kazanç işletmeciye, çöp ve pislik ise belediyeye ve Ada halkına kalıyor. Adalar’a gelen herkes belli bir para ödeyerek ilçeye girebilmeli, toplanan para belediye bütçesine aktarılarak sorunların çözümü için harcanmalıdır.
İstanbul’un çeperlerindeki yerli halkın yanı sıra Asya ve Afrika’nın derinliklerinden İstanbul’a sığınmış, atölyelerde, şurada burada gün yüzü görmeden çalışan, yaşayan çoğu genç insan da Adalar’a koşuyor. ‘Adalar’ın Milli Park ilan edilmesi’ önerisi bir an önce uygulamaya konmalı.“
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: