ABD, Southwind’in Boeing ile Rus turist taşımasını engelledi

Rus havacılık sektörüne yaptırım uygulanmasının ardından Rus turistleri Türkiye'ye taşımak üzere 2022 yılında kurulan Türk havayolu şirketi Southwind'e ABD'den beklemediği engel geldi. ABD makamları Southwind Havayolları’nın Amerikan Boeing 737 MAX ile Rusya’ya uçuş gerçekleştirmesini engelledi.

08/06/2023 12:08
ABD, Southwind’in Boeing ile Rus turist taşımasını engelledi

Rus havayolu şirketlerinden iki kaynağın Izvestia’ya verdiği bilgiye göre, ABD makamları Southwind Havayolları’nın Amerikan Boeing 737 MAX ile Rusya’ya uçuş gerçekleştirmesini engelledi.

Rusya Federasyonu’ndaki büyük havayolu şirketlerinden bir kaynak, Southwind’in o zamandan bu yana Rus havayolu şirketlerine başvurarak yolcularını halihazırda satılmış biletlerle taşıma talebinde bulunduğunu belirtti. Başka bir kuruluştan bir kaynak da Southwind’in kendilerine benzer bir talepte bulunduğunu doğruladı.

Izvestia’nın edindiği bilgilere göre, ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu tarafından 3 Mart’ta yayınlanan son listede henüz Southwind’e ait bir uçak bulunmuyor. Southwind’in bağlı olduğu tur operatörü Pegas Touristik’in Genel Müdürü Anna Podgornaya, İzvestia ile yaptığı görüşmede sadece bu durumun satılan turları etkilemeyeceğini söyledi.

"Turlar etkilenmeyecek. Başka havayolları, başka uçaklar var”

Anna Podgornaya aynı zamanda Southwind’e yönelik uçuş yasağıyla ilgili olarak “Ne havayolu şirketinden ne de yasağı başlatandan” resmi bir belgeye sahip olmadığını da sözlerine ekledi. Airlinehaber'in aktardığına göre, “Izvestia” Rusya Ulaştırma Bakanlığı ve Rosaviatsia’nın yanı sıra ABD Ticaret Bakanlığı’na da sorular yöneltti.

Kuzeyden güneye

Southwind Airlines, 2022 yılında Antalya’da Pegas Touristik seyahat tarafından özellikle Rusları Türkiye tatil beldelerine taşımak için kurulmuş bir Türk charter havayolu şirketi. Southwind’in filosunun kısmen Rus Nordwind Havayolları’nın (Pegas Touristik holdinginin bir parçası) eski uçaklarından oluştuğunu ve mürettebatının da uçuşlar için görevlendirildi.

Flightradar ve Planespotter’a göre, havayolu şirketinin filosunda sekiz Airbus ve Boeing bulunuyor ve bunların arasında sadece üç Boeing 737 MAX var. Havayolu, daha önce Rusya’nın S7 Havayolları’nın filosunda bulunan bir MAX daha almayı bekliyor. Aynı zamanda, son zamanlarda Rusya’da TC-GRJ ve TC-GRO numaralı sadece iki MAX işletildi. Her ikisi de Amerikalı kiralayan Air Lease Corporation’a ait.

Flightradar’a göre, Rusya’da en son 1 Haziran’da uçtular (sırasıyla Ufa ve Novosibirsk’e). Daha sonra bu uçaklar Antalya’dan Almanya ve İsviçre’ye uçuşlara konuldu.

Trajedi değil

Rusya Tur Operatörleri Birliği Başkan Yardımcısı Artur Muradyan, Southwind Boeing MAX tarafından Rusya’ya yapılan uçuşların kısıtlanmasının tatsız olduğunu, ancak kritik olmadığını söyledi.

Halihazırda Türkiye’ye yapılan uçuşların sayısı gerekli miktarı aştığı için, bu haber sadece Pegas Touristik’i etkileyebilir. Ancak endişe verici bir soru ortaya çıkıyor: Amerikan bundan sonra ne kadar ileri gitmeye istekli olacak?

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.