AB hava sahaları 97 uçak firmasına yasak

''Uluslararası güvenlik standartlarını karşılamadıkları için Avrupa Birliği içinde faaliyet yasağına veya operasyonel kısıtlamalara tabi'' havayolu şirketi sayısı Kasım sonu itibarıyla 97'ye yükseldi.

29/11/2021 11:57
AB hava sahaları 97 uçak firmasına yasak

Avrupa Komisyonu'nun son aldığı kararla ''Avrupa Birliği (AB) Hava Güvenliği'' listesini güncelledi. Güncellemeyle, ülkedeki havacılık güvenliğinde yapılan iyileştirmelerin ardından Moldova'da sertifikalı tüm havayolları AB Hava Güvenliği Listesinden çıkarıldı. Bununla birlikte, uluslararası standartlara uygunluk konusundaki endişeler nedeniyle Listeye bir Rus havayolu şirketi eklendi.

Bu kapsamda, ''uluslararası güvenlik standartlarını karşılamadıkları için Avrupa Birliği içinde faaliyet yasağına veya operasyonel kısıtlamalara tabi'' havayolu şirketi sayısı 97'ye yükseldi. 

Ulaştırmadan Sorumlu Komisyon Üyesi Adina Vălean, son kararın ardından şu açıklamalarda bulunmuştu:

''Tüm hava yolcuları ve personel için en yüksek güvenlik düzeyini korumak en büyük önceliktir. AB'nin Hava Güvenliği Listesi, bunu başarmak için en etkili araçlarımızdan biri olmaya devam ediyor. İki yıllık yoğun bir çalışmanın ardından bugün Moldova'daki tüm havayolu şirketlerini bu listeden çıkarabildiğimiz ve onlara yeniden AB'ye uçmalarının kapısını açmış olduğumuz için özellikle mutluyum. Sıkı çalışmanın ve yakın işbirliğinin meyvelerini verdiğini gösteriyor.”

AB Hava Güvenliği Listesi, yalnızca AB'de yüksek güvenlik seviyelerinin korunmasına yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda bu karardan etkilenen havayollarının ve ülkelerin durumlarını iyileştirmesini de sağlıyor. Bu kapsamda, AB Hava Güvenliği Listesi, ülkeleri bir yasak gerekli hale gelmeden erken önlem almaya motive ettiği için önemli bir önleyici araç haline geliyor.

Listeye yeni alınanlar

Son güncellemenin ardından 7 havayolu şirketinin listeye alınmasıyla AB semalarına gidişi yasaklanan havayolu şirket sayısı 97'ye yükseldi.

Afganistan, Angola (2 havayolu hariç), Ermenistan, Kongo, Demokratik Kongo, Cibuti, Ekvator Ginesi, Eritre, Kırgızistan, Liberya, Libya, Nepal, São Tomé ve Principe, Sierra Leone ve Sudan'daki havayolu şirketleri ''bu ülkelerdeki havacılık otoriteleri tarafından yetersiz güvenlik gözetimi'' nedeniyle listede yer alıyor.

Yedi ayrı havayolu şirketi ise ''ciddi güvenlik eksikliklerine'' göre belirlendi. Bu şirketler Avior Airlines (Venezuela), Blue Wing Airlines (Surinam), Iran Aseman Airlines (İran), Irak Airways (Irak), Med-View Airlines (Nijerya), Skol Airline LLC (Rusya) ve Air Zimbabwe (Zimbabve).

AB Hava Güvenliği Listesi aslında iki liste içeriyor. Birinci liste Avrupa'da faaliyet göstermesi yasaklanan tüm havayollarını kapsıyor. İkinci listede ise Avrupa'da belirli koşullar altında faaliyet göstermesi kısıtlanan havayolları bulunuyor. İlave operasyonel kısıtlamalara tabi şirketler AB'ye yalnızca belirli uçak türleri ile uçabiliyor. Bu listede Iran Air (İran) ve Air Koryo (Kuzey Kore) yer alıyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.