“Die Story”

Prof. Dr. Volkan Altıntaş Prof. Dr. Volkan Altıntaş 31/12/2019 23:40

Bazen sizin söyleyemediklerinizi ya da söylemek istemediklerinizi başkaları söyleyince önce şaşırır, zaman zaman kızar ya da farklı bir psikolojiye bürünürsünüz ya işte bu sözler Almanya’nın ARD kanalında yayınlanan “Die Story” adlı kısa belgesel tadında bir dosyada kendini gösterdi bana. Konu uzun yıllardır herkesin eleştirisi “herşey dahil” ile ortaya çıkan turizm gerçeği.

Biz bu gerçekleri turizmde çalışan dostlarımızdan gayet iyi biliyoruz. Peki bu gerçeği bir de Türkiye’nin turizminde en iyi dostlarından Almanlardan duymak nasıl bir duygu dersiniz? Tarih 13 Temmuz 2013. ARD web sitesinde Türk turizminin geldiği nokta ve turizm- yerel halk gelişimine ilişkin çarpıcı analizler mevcut.

Almanya’dan ortalama 300-400 Euro gibi bir fiyat aralığında Türk Turizminin başkenti Antalya bölgesinde turizmin sefasını sürenlerden çok cefasını çekenlerin işlendiği bir program. Herşey dahil sistemi ile günde 15-16 saat çalışıp yaşanmayacak ücretle çalışmak zorunda kalanlar, işleri iyi gitmeyen ve büyük oteller ile rekabet edemeyen küçük girişimcilerin düştükleri nokta, ücretlerini alamayan turizm çalışanları, sağlıksız ortamlarda yaşayan otel çalışanları, uykusuz bir şekilde günün neredeyse tamamını yollarda geçiren şoförler, polisleri atlatmaya yönelik araçlardaki hileli belgeler, turizm sektöründe sigortasız çalışanlar, çocuk çalışanlar, sağlıksız olduğuna inanılan herşey dahil ile körüklenen yeme-içme sektörü gibi yıllardır Türk turizminin kanayan en önemli konuları bu programda ana hatlarıyla gözler önüne seriliyor.

Kimilerine göre art niyet, kimilerine göre Türk turizmini çekemeyenlerin işi kimilerine göre ise gayet sıradan bir klasik turizm anlayışının sergilendiği bir program “Die Story”. Ama yaşananlar masal değil tüm çıplaklığıyla herşey dahilin yarattığı turizm gerçeği. Turizmden daha fazla pay alması gereken halkı ararken, elde edilen büyük pastaya ortak olmak bir yana, tam tersine daha fazla fakirleşen ve turizmin olumsuzluklarını üstlenen bir turizm gerçeği burada konuşulanlar.

Burada konuşulanlar bence turizmden de öte hayata bakışı sorgulatan, adalet, eşitlik ve paylaşım duygularının nasıl törpülendiğinin bir kanıtı. Burada yaşananlar büyük otel patronlarının bakışı yanında devletinin çalışanına ve insanlarına bakışının yansıması.

Burada yaşananlar Dünya Turizm liginde ilk sıralara oynayan bir ülkenin rakamlar dışında insanlarına odaklanmasının zamanı geldi de geçiyor dendiği bir sürecin yansıması. Kısacası bu Türkiye gerçeği…

Not: Programı izlemek isteyenler için: www.ardmediathek.de/wdr-fernsehen/die-story/die-story-schnaeppchen-urlaub-tuerkei-sonne-strand-und?documentId=15759000

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.