2024'te turizm sektörünü en çok 'O' zorlayacak

Uzmanlara göre, sürdürülebilirlik taahhütlerinde bulunan turizm şirketleri, 2024 yılında en büyük zorluğu sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye personelde yaşayacak.  

24/10/2023 12:25
2024'te turizm sektörünü en çok 'O' zorlayacak

Bu süreçte şirketler, yeni nesilleri aramaya, marka yaratmaya ve sektörde çalışmanın prestijini yaratmaya odaklanırken sürdürülebilirlik anlayışını süreçlerine dahil etmeye çalışıyor. Çünkü gelecekte rekabetçi olmak buna bağlı. Turizmdatabank'ta yer alan habere göe, kalifiye insanları bulma, kitle turizmi ile lüks turizm arasında bir denge kurmanın zorlukları rekabet gücünü korumak için sürdürülebilirliğe nasıl bağlı kalınacağı sektörün 2024’te karşı karşıya kalacağı zorluklardan sadece birkaçı.

Bu görüşler İspanya’da yapılan Geleceğin Anahtarları: 2024’te turizmin zorlukları” masasının üyeleri tarafından belirtildi. İspanya Dışişleri Bakanlığı'na göre, 2024 yılında sektör büyük bir güç ve dayanıklılık anı yaşayacak, ancak bu yılın değerlerini korumak zor. Bu yüzden büyüme hızı yavaşlayacak. Jeopolitik durum ve turizme etkisine de belirleyici olacak.

Yetenek eksikliği çözümleri:

Turizmde işgücüne değer verilmesi sorunu, Kovid-19’dan önce de mevcuttu, ancak sonrasında büyük bir sorun haline geldi. Bu nedenle eğitim yoluyla kalifiyeleri çekmek için kamu-özel ortak vizyonu ortaya konmalıdır.

Geçmişte sektör daha az nitelikli insanları çekiyordu ve onlar eğitiliyordu, ancak artık onları turizmin ne anlama geldiğine dahil etmek için baştan itibaren, okullarda bile nitelik ve dönüşüme ihtiyacımız var.

Bu nedenle, profesyonelleri farklı eğitim ve kariyer seviyelerinde onurlandırmak, çalışanlara turizmde çalışmanın ne kadar harika olduğunu, mutluluk endüstrisini, coşkuyu ve insanların deneyimlerini aşılamak için hepimiz güçlerimizi birleştirmeli. Maaş seviyesindeki piyasanın esnekliği ile ilgili olarak yakın gelecekte de bu sorunda iyi çalışmaların ortaya çıkması gerekir.

Kalifiye insan sorununa neden olan faktörler

Kalifiye insan sorununa neden olan faktörleri bertaraf etmak için, eğitim sorununun zaten okulda yaşandığını, insanların dijital alanda eğitim almaya başladı. Sektörün prestijini, daha iyi maaş artışları sunmanın bir amacı olduğu söylemini de öne sürmeli.  Yapay zeka ve otomasyon gibi teknolojiler aracılığıyla, doldurulması zor olan belirli pozisyonlara odaklanarak, insanları ek katma değer sağlayacak görevlere ayırmak.

Üretken sistem ile yetenek arasındaki önemli fark, yalnızca İspanya için değil aynı zamanda Avrupa için de önemli bir zorluk ve ülkemizin trenddeki değişime liderlik etmesi için bir fırsat.

Kitle turizmi sürdürülebilir olabilir mi?

Başarılı varış noktalarının en büyük ikilemi budur. Ancak tüm bölgeler için aynı çözüm yok. Herkes kendi taşıma kapasitesini, hangi altyapıya sahip olduğunu ve turist ile bölge sakini arasındaki dengenin nasıl sağlanacağını bulmalı.

Nasıl bir turizm modeline sahip olmak istiyoruz? Ziyaretçi ve sakin deneyimi pahasına, nüfusa yönelik olumsuz dışsallıklar yaratarak başarılı destinasyonlarda büyümeye devam edebilirsek; hangi noktadayız. Cesur kararlar alabilmek için bu teşhisi, beklenen çok sayıda ziyaretçi karşısında gerçekleştirmeliyiz.

Kitle turizmi ile lüks turizm arasında bir denge sağlamak gerekli

Olgun destinasyonlarda mesele denge ve farkındalık, kargo kapasitesinin, gelenlerin hacminin, altyapı kapasitesinin vb. yönetilmesi meselesidir. Ziyaretçiye bu olumlu deneyimi sunmak ve bu deneyimin site sakinine de bulaşması çok önemli.

Ziyaretçilerin daha kişisel ve ayrıcalıklı deneyimler aradığı kitle turizmi ile lüks turizm arasında bir denge sağlamak gerekli. Önemli olan, herkesin kendini özel hissedeceği, onlara sunulan hizmetlerin aklınızdakilerle, tatil beklentilerinizle örtüştüğü destinasyonlar yaratmaktır. (Hosteltur)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.