2019'un turizm trendleri neler olacak?

Turizm sektörünün nabzını tutan duayen turizmci Hüseyin Baraner, 2019'un turizm trendlerini sıraladı.

Hüseyin Baraner Hüseyin Baraner 30/12/2018 22:27
2019'un turizm trendleri neler olacak?

Yıllardır dünyanın değişik noktalarında hareket halinde olduğumu bilenleriniz muhakkak vardır. Bu hareketlik içinde birçok kurum, kuruluş ve şirketlerin bazı işlerinini profesyonel çerçevede değişik piyasalarda zaman zaman üstlenmekteyim. Bu uluslararası çalışmalarının ve piyasa takibimin sonucu olarak bizzat bire bir yaşadığım ve tanık olduğum yeni trendleri sizlere her yıl kendi ismim ile sunacağım:

1-) Dünya otel ve konaklama yatırımları durmak bilmiyor. 2019’da dünyada projesi devam eden 17 bin otel var. Otelcilik ve konaklama hizmetleri kendi hizmet yapısı ve işletme geneleğinde farklılık kazanacak.

Longstay ve otel odasında rezidans türü yaşama talep artacak.

Sakin ve gürültüsüz otel arayışı içinde olan müşterilerin sayıları her yıl artış gösterecek.

Otellerde Kripto Para ile ödeme imkanları daha resmiyet kazanacak .

2-) Dünya  ekonomide resesyon yıllarına giriyor. Parası olanların bir kısmı tutacak, diğer kısmı çok özel ve elit yörelerde veya çok özel ve  exclusive tesislerde tatil yapacak. Parası  az olanlar ise, ekonomik paket imkanlarını takip edecek. Last minute satışları Türkiye’de ve Yunanistan’da azalacak; Bulgaristan, Tunus, Fas ve İspanya’da artacak.  Dünyada Mısır’a büyük özlem var. Talep yoğun ancak, 2019 Mısır satışları hem çok iyi, hem de beklenmedik terör saldırıları yüzünden çok kötü olabilir.

3-) Anadolu turizmi yeniden doğacak. Suriye’deki durumun son safhasının yaşatacağı bir kaç çok çetin  aydan sonra, bölgede güvenlik daha sağlam temele kavuşacak. Truva’nın başarısından etkilenerek Göbeklitepe için yapılacak daha deneyimli ve profesyonel uluslararası heyecan verici tanıtımlar ve etkinlikler, küresel piyasalarda daha çok kültür ve sanat ağırlıklı hizmet veren tur operatörlerini harekete geçirecek. Özelikle Amerika kıtasında, Japonya ve Batı Avrupa pazarlarında Anadolu turlarına ilgi artacak.

İstanbul Havaalanı’ndan Anadolu’ya gün içi aktarmalı  uluslararası bağlantıların sayısının artması ile uluslararası piyasalarda Anadolu turları için garantili tur teklifleri çoğalacak.

4-) Mavitur  (Blauereise) yeniden keşfedilecek. Deniz üstü lüks butik yaşam tarzı, içine wellness hizmetleri  de dahil edilerek giderek artacak. Yunan adaları ve Türkiye sahilleri arası maritim bağlantılara müşteri talebi artacak.

5-) Tur operatörlerinin kendi otel yatırımları ve ortaklıkları hızla devam edecek. Tatil ve denizi çağrıştıran güzel  isimler ile kendi seyahat satış kataloglarını devamlı olarak kendi otel markaları ile süsleyecek. Mayorka ve Belek’te sürpriz alımlar olacak .

6-) Glamping 5 kıtaya yayılacak. Doğa’yı bozmadan, sezonluk lüks, hatta ultra lüks çadırlarda Sibirya’dan, Patagonya’ya kadar doğa ve kültür içinde en otantik - özel günlere ve sıra dışı yeni deneyimlere ilgi artacak.

7-) Avrupa yüksek sezonda charter uçuşlarında sıkıntı yaşayacak. Uçakçılık sektöründe giderlerin ve müşteri hakları koruma mevzuatının yüklediği sorumlulukların artması, bu sektöre olan ilgi ve yatırımları frenliyor.

İspanya-Birleşik Krallık arası 2019 için planlanan milyonlarca koltuk hem pahalılaşacak, hem kısmen talep eksikliğinden dolayı uçuş planını değişiklerine sebep olacak.

Kendi marka uçak şirketleri ve filoları olan  ülkeler büyümeye devam edecek.

Türkiye bu konuda THY gibi global markanın muhteşemliği yanında (alfabetik sıra) Anadolujet, Atlasglobal, Corendon, Freebird, Onur, Pegasus, SunExpress ve Tailwind gibi uzun yıllardır uluslararası standartlarla hizmet veren büyük filosu ile en iyi duruma sahip 2019’a giren ülke olarak gösteriliyor.

8-) Tur operatörlüğünün online hizmetleri Alibaba konsepti gibi ürünlerin alıcılara sergilendiği açık platformlara dönüşmeye başlayacak. Ürün sahibi tur operatörü platformlarına kontrolden geçmiş, ürünlerini, turlarını vs yükleyip Tur Operatörü Platformu (TOP) üzerinden müşteriye ulaştırmaya çalışacak.

9-) Tehlikeli destinasyon kavramından sonra turizm sektörü ‘Sağlıksız destinasyon’ kavramı ile tanışacak. Destinasyonların ‘Hava su ve genel görüntü temizliği’ müşteri dikkatinde en önemli  puanlama ve satış alış kriterini oluşturacak.

10-) Afrika’da turizmin gelişmesi için AB’nin teşvikleri artacak.  Afrika’nın yeraltı kaynaklarının sömürüsü istihdam yaratamadı. Mülteci korkusuna karşılık AB Afrika’da yeni, yaratıcı, koruyucu ve istihdam sağlayan projeler arasında özelikle turizmi destekleyecek.

 Ayrıca Afrika turizmi  yeni İstanbul Airoprt ile beş kıtada çok daha farklı ve yüksek sayıda şehirden ulaşabilir olacak. THY ile  Afrika’nın 37 ülkesindeki 55 önemli şehri dünyaya açılacak.

11-) Aile turizmi artacak: ‘Büyük aile büyük mutluluk’, ‘3 nesil aile bir arada’ turizm pazarlama müdürlerinin dikkatini diderek daha fazla çekiyor. Bu yeni konsept ile dedeler, anneanneler, babaanneler torunlar hatta akrabalar  otel aile odalarını birbirine bağlayarak veya otel içinde mevcut villaları kiralayarak tatile çıkacak.

Online satış sitelerinde ‘XXL Aileler’ için 8 yataklı ve üstü villalara ve bağlantılı otel odalarına olan talep, yüzde 28 arttı.

12-) Lüks kavramı hissedilir konfor, zarafet ve ambiyansın  ana hatlarının yanında koruyucu ve sağlıklı kavramları ile bütünleşerek sadeleşecek; içi temiz ürün ile sağlık fışkıran yeni lüks tarz otel işletmeciliği abartı ve süsten arınacak.

Lüks kavramının trilogisi : Büyüleyici ambiyans, şaşırtıcı hizmet, koruyucu donanımın yanında sağlıklı  beslenme lüks tatilin en değerli hizmeti olacak.

13-) Küresel müşteri profilinde en çok rağbet gören ve otel pazarlama müdürleri tarafından hedeflenen en üst segment ve millenials müşteri taleplerinde bünyesinde çeşitli, içi zengin, inandırıcı, dop dolu vegan hizmet sunan tesislere artış giderek hızlanacak.

14-) Aşırı turizm, özelikle kruvaziyer turizminin 4 ana limanını Mayorka, Venedik, Barcelona ve Atina’yı zorlayacak. Akdeniz’de kruvaziyer hareketliliği özelikle yüksek sezonda limitlerine teslim olacak.  İstanbul bilinen özeliklerinin yanında  bir fiziki denge sahası olarak ayrıca özel önem kazanacak.

15-) Sağlık turizminde hastaneden çok, doktor gücü önemsenecek. Paralı ve varlıklı sağlık turistinin arayışı nitelikli bina yatırımlarından daha çok konusunda yüksek ihtisas yapmış, derin tecrübeye sahip donanımlı doktorlara kayacak.

16-) Destinasyonların uluslararası spor etkinlikleri büyük müşteri kitlelerinin gözünde seyahat kararı için çok daha önem kazanacak. Yılda en az bir büyük veya önemli spor etkinliğine kendi ülkesinin dışında katılan müşteri sayısı, son üç yılda yüzde 23 arttı.

17-) Hızla yaşlanan yüksek sayıda ‘3’üncü nesil Avrupalı müşterileri’ hayata bağlamak, zinde kılmak ve yaşam sevincini yüksek tutmak için yeni tarz, kısmen  terapik spor, yürüyüş, wellness ve eğlence programlarına kurumsal çözüm getiren ‘Age friendly’ destinasyon ve beldelere ilgi artacak.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.