2019 Türkiye’de Göbeklitepe, Antalya’da Aspendos Yılı

Aspendos Yılı kapsamında tanıtım faaliyetlerinin planlandığı Antalya’da turizmin temsilcileri, Vali Münir Karaloğlu başkanlığında bir araya gelecek.

12/02/2019 12:38
2019 Türkiye’de Göbeklitepe, Antalya’da Aspendos Yılı

Tanıtımla ilgili taleplerden yıllık planlamalara pek çok konunun gündeme geleceği toplantıda, ‘Aspendos Teması’nın kullanılacağı fuarlar öncesi strateji belirlenecek.

Aspendos Yılı kapsamında antik kentlerle ilgili koruma ve tanıtım çalışmalarına hız kazandıran Antalya Valiliği, bugün ve yarın düzenlenecek toplantılarda turizmcileri bir araya getirerek, 2019 sezonunda güç birliğiyle başarıyı artırmayı hedefliyor.

TURİZMİN GÜNDEMİNE ASPENDOS OTURACAK

Antalya’da turizmi çeşitlendirme ve 12 aya yayma projesi kapsamında ilan edilen Aspendos Yılı kapsamında antik kentlerde restorasyon ve kazı çalışmalarının yanında tanıtım konusunda da önemli adımların atılacağını açıklayan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, ortak hedefin Antalya markamızı güçlendirerek yarınlara taşımak olduğunu söyledi.

TANITIM FİLMLERİ VE FUARLAR

Ceren Deniz imzalı habere göre, tarihi korumak ve tanıtmak için başlatılan çalışmalardan bahseden Vali Karaloğlu, “Birkaç antik kentimizde eş zamanlı kazılar ve bir yandan da restorasyon çalışmaları devam ediyor. Kazı ekiplerimizi destekledik, güçlendirdik. İnşallah, daha çok tarihi kentimize ve eserimize gözümüz gibi bakıp en kısa sürede restore ederek ziyaretçilerimizle buluşturacağız.

Aspendos’un arkasında bu kente su getiren ve antik çağdan kalan muhteşem su kemerleri ve muhteşem bir Selçuklu eseri olan Alaeddin Keykubad Köprüsü var. Bütün bu varlıklarımızı, şehrimize gelen misafirlerimizin gündemine taşımak için hazırladığımız tanıtım filmlerinin yanında uluslararası turizm fuarlarında yapılacak tanıtım faaliyetleri üzerinde çalışıyoruz” şeklinde bilgi verdi.

PERGE YILI GÜZEL GEÇTİ

Vali Karaloğlu, geçen yıl başlayıp devam eden marka çalışmalarıyla ilgili de şöyle konuştu: Antalya dünyanın en fazla antik kentine sahip şehirlerinden birisi olarak ne yazık ki antik kentlerimizi turizmimize kazandıramıyorduk. Geçen yıl ilan edilen Perge Yılı vesilesiyle oteller ve tur şirketlerine Perge’nin tanıtımına daha çok önem vermelerini ve turistleri Perge’ye getirmeleri için ricada bulunduk.

Okullarımızda dersimiz Antalya adında bir ders başlattık ve birçok öğrencimizin Perge’yi ziyaret etmesine vesile olduk. Başlangıç için iyi bir verim aldık. Bu seneki önceliğimiz de Aspendos… Aspendos’un sadece antik kentten ibaret olmadığını göstererek hak ettiği marka değerine ulaşması için çalışmalara başladık.”

SEKTÖRÜN TALEPLERİ

Turizm acentecileri, otelciler ve rehberlerle bir araya gelerek sektörün taleplerini maddeler halinde belirlediklerini aktaran Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, turizmcilerle birlikte hazırladıkları görüşleri içeren raporu Antalya Valiliği İstişare Kurulu Toplantısı’nda sunacaklarını söyledi. Yavuz, toplantılarda öne çıkan bazı önerileri şöyle sıraladı:

“Oteller İtalyan, İspanyol, Türk, Avrupa, Arap gecesi gibi özel programlar düzenliyorlar. Aspendos Yılı’nda her otel bir akşamını bu temaya ayırıp ‘Aspendos Gecesi’ organize edebilir ve o akşam misafirlerini Aspendos Tiyatrosu’na götürebilir. Müzisyenler ve dansçılarla antik tiyatroda düzenlenecek programlar hem turistler için çok ilgi çekici olacaktır, hem de yılın 6-7 ayında Aspendos’ta hareketlilik sağlanacaktır.”

ETKİNLİKLER HALA BELLİ DEĞİL

2019 ve 2020’nin kültür aktivitelerinin de bir an önce belirlenmesi gerektiğini belirten Yavuz, “Tanıtım katalogları mart ayında basılıyor. Aspendos’ta ekim ayında düzenlenen Devlet Opera ve Bale Festivali’nin programı hala belli değil. Avrupa’daki turizm kentlerinde 2020’nin etkinlikleri tüm ayrıntılarıyla belliyken biz bu konuda geç kalıyoruz.

Antalya’da tatil planlayan turistlere otellerin yanında kentin etkinlik programını da sunmalıyız. Taleplerimizden biri de turizm fuarlarıyla ilgili etkin bir çalışma yapılması. Bütün ilginin Antalya’nın üzerinde olacağı fuarlara palas pandıras gidiyoruz.

Fuar dönemi öncesi güç birliği oluşturarak iyi bir organizasyon yapmak çok doğru olur. Ayrıca Antalya gibi 13 milyonluk bir turizm destinasyonunun kendine ait bir web sayfası olmalı. Dijital çağda turist Antalya’da hangi tarihte nerede ne olduğunu bir arada görebilmeli” dedi.

YENİ BİR TANITIM PROGRAMI YOLDA

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca ise, Aspendos Yılı hazırlıkları ve sektörün beklentileri konusunda şöyle bilgi verdi: “Antalya Valisi Münir Karaloğlu başkanlığında Antalya’da bir turizm toplantısında bir araya gelip önerilerimizi ileteceğiz. Geçen yıl ilan edilen Perge Yılı’nın pozitif etkilerini yaşadık. 2019’un da Aspendos Yılı ilan edilmesi turizm sektörünü sevindiren doğru bir adım oldu.

Bu kararın Antalya’ya önemli ölçüde katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Tanıtımla ilgili kararlara dahil olup ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, bölgesel tanıtımların yanında ülkesel tanıtımların da öne çıkacağı bir program hazırlığı içinde olduklarını söyledi.

Uluslarası turizm fuarları öncesi yapılması gereken planmalar için taleplerimizi Turizm Bakanlığı’na, Valiliğe ve ilgili kurumlara ilettik. Son dönemde yapılan fuarlar Aspendos temalı yapıldı. Bu uygulama bundan sonraki fuarlarda da devam edecek.”


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.