2019'da 105 yeni otel geliyor

2018’in morali ile yeni otel yatırımları hızlandı. HMT Otel Yatırım ve İşletme Danışmanlığı'nın yaptığı araştırmaya göre, 2019’da 105 yeni otel açılacak.

07/01/2019 22:16
2019'da 105 yeni otel geliyor

Hamit Topaloğlu-HMT Otel Yatırım ve İşletme Danışmanlığı

Başta İstanbul olmak üzere her Anadolu şehrine yeni bir otel geliyor. 43 şehirde açılacak olan otellerin %65’i üç ve dört yıldızlı, %35'i de beş yıldızlı otellerden oluşuyor. Yeni açılacak otellerin büyük bir kısmını, uluslararası zincirlerin “franchise” sözleşmeli otelleri oluşturuyor. Bir kısmının da, bağımsız özel marka ve Türk zincir markaları tarafından işletilmesi planlanıyor.

İstanbul ve Anadolu şehirlerinde açılacak yeni oteller, şehir oteli konseptinde olacak. Antalya, İzmir, Muğla ve Trabzon da planlanan yeni oteller ise, resort olarak planlanıyor. 2015 sonlarından başlayan ve 2016 ile 2017 yıllarında da devam eden kriz döneminin de son bulduğu ve sektörün yükseliş trendine girdiği, rahatlıkla söylenebilir.

2019 Altın Yıl Olacak

Türkiye turizmi hız kesmeden büyümeye devam ediyor. Sektör düşse de, kalkmasını biliyor. 2019’da yaklaşık 40 Milyar Dolar turizm geliri elde edileceğine, 40 milyondan fazla da turistin geleceğine inanıyoruz.

2018’e göre 2019’da, %20’ye yakın bir büyüme bekliyoruz. Krizden çıktığımızda büyüme daha çok, turist sayısı artışından kaynaklandı. 2019 fiyatların dengeye oturmasını ve büyümenin artan turist sayısı yanında, artan fiyatlardan da kaynaklanacağını öngörüyoruz. Döviz kurundaki artış sebebi ile iç turizmin daha hareketli geçeceğini düşünüyoruz.

Hamit Topaloğlu-HMT Otel Yatırım ve İşletme Danışmanlığı

Arz-talep dengesine uygun fiyatlandırma yapılması, çok önemli. Turizmin çeşitlenmesi ve 12 aya yayılması önceliğinin, devam etmesi gerekli. Sahil, kayak, kültür turları, gastronomi turları, yeni gelişen bölgeler (Kars, Karadeniz, Van destinasyonları), termal turizm, sağlık turizmi, hep hedefte olmalı. İstabul’un uluslarası kongre merkezi olma çalışmaları hızlandırılmalı ve pazarlamasına önem verilmeli. İstanbul’un ulaşım altyapısının hızlı bir şekilde çözülmesi gerekiyor.

Yeni Otel Yatırım Planlaması ve Hayata geçirilmesi

Turizmin hızla geliştiği ve pekçok yeni otel yatırımının planlandığı bu dönemde bile, otel yatırımcılarımız aynı hataları yapmaya devam ediyor. “Kulaktan dolma” bilgilerle, eşe dosta sorarak, çok ciddi yatırım kararı alıp, gerçekleştirmeye devam ediyorlar.

Ciddi boyuttaki bu yatırımların işi bilenlere danışılarak yapılaması, hem yatırım süresini kısaltır, hem de maliyeti düşürür. Çok ciddi ve detaylı bir fizibilite raporunun hazırlanması, doğru yerde, doğru otel felsefesinin benimsenmesi, doğru konsept ve markaya karar verilmesi, bir otel yatırımı için çok önemlidir. Unutmayın, oteli açtığınız gün misafire ihtiyacınız var.

Bu nedenle; yatırım kararı alır almaz, otelin marka ve konsepti belirlenir belirlenmez, pazarlama faaliyetleri başlamalıdır. En pahalı malzemeleri alarak, en iyi otelleri yaparak otel dolmaz. Açtığınız gün otelin dolmasını beklemeyin. Bunun için çok önceden pazarlama yapmak gerekir. Otelin doğru işletilmesi ve doğru pazarlanması, karlılığın arttırılması açısından çok önemidir. Doğru yere doğru otelin yapılması çok önemli olsa da, yeterli değildir.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.