2012 TURİZM İÇİN KÖTÜ BİR YIL MI OLACAK?

Şaban Ali Yaşaroğlu Şaban Ali Yaşaroğlu 31/12/2019 23:40
Evet, yalnız 2012 değil sonraki yıllarda da bu gidişle turizm için sevindirici yıllar olamayacağı düşüncesindeyim. Çünkü dünya geçmişin çok yönlü devlet adamlığı ile donanımlı liderlerin yokluğu ve yoksulluğunu yaşamaktadır.

Günümüzün çapsız ve yeteneksiz politikacılar geleceğin dünyasında doğacak olanlarının yaşamlarını kolaylaştırıcı bir dünya düzeninin uğraşını verecekleri yerde, geçmişe saplanıp, eskimiş ve sararmış sayfalarını karıştırmakla meşguller.

Bu ilkel davranış ve tutumlarıyla da ülkeler ve halklar arasında kin ve nefret tohumlarını ekmekte ve insanları birbirleriyle düşman etmektedirler. Öyle ki masum insanların hayatlarını da kıyılmasına sebep olmaktadırlar.

Bir turizm eğitimcisi olarak dünyamızdaki bu görünüme baktığımda; evrensel bir kaos ve kargaşanın ayak seslerini duyar gibi oluyorum.

Dünyanın düzeni çağdaş ve ileriye dönüştürecekleri bir yerde, günlük politikanın peşinde koşan siyasilerin ikiyüzlülüğü nedeniyle insanlığı geriye taşımaktadırlar. Hâlbuki turizm, insanlar ve halklar arası dostluğu ve tanışıklığı güçlendiren bir etkileşim olduğu ve bu özelliği ile de dünya barışına güçlü katkılarda bulunacağı bir yerde 2012’nın dünyasından insanlığı kaygılandırmakta, siyasi ve ekonomik krizlere sebep olmaktadırlar.

Acaba bu duruma 1841 yılında ülkeler arası ilk organize tur kavramını gerçekleştiren ve ‘’ turizm babası’’ sayılan Thomas COOK bu duruma ne derdi bilemem. Ama ‘’turizm değerleri denince öncelikle insan sevgisi akla gelir’’ diyen bu insan herhalde dünyamızın bu günkü haline baktıkça pek sevinemezdi. Çünkü insanla düşen insanla kalkan ve temel ürünü hizmet olan bu sektörde misafirlik kavramı öncelik taşımaktadır. Ancak misafir memnuniyetini sağlayacak insanın da çağdaş bir eğitimden geçmiş olması şarttır.
Turizmde uygar insan tipini yetiştirmede altın anahtar ise yaşamla birlikte sürdürülen eğitimdir.

İnsanoğlu artık yaşanmaz bir dünyayı değil, hoşgörü, sevgi, huzur ve barış içinde yaşanabilir bir dünyanın özlemini çekiyor. Turizm uluslar arası bir kültür alışverişi olduğuna göre her ülkenin  evrensel ölçütlere titizlikle bağlı bulunması gerekir.

Söylemek istediğim; UNESCO’nun 1981’de 152 ülke’nin ortak imzası ile tüm dünyaya yayınladığı ‘’ATATÜRK KİMDİR?’’ başlıklı şu bildiride:

’Uluslar arası anlayış, işbirliği ve barış yolunda çaba göstermiş üstün bir kişi;
Olağan üstü devrimler gerçekleştirmiş bir devrimci;
Sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder;
İnsan haklarına saygılı;
Dünya barışının öncüsü;
Bütün yaşamı boyunca insanlar arasında;
Renk, din, ırk ayrımı gözetmeyen;
Eşsiz bir devlet adamı;
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu.’

Günümüzün dünyasında insanlığın ortak özlemi, KEMAL ATATÜRK’ün dünyaya ve insanlığa bakışı gibi devlet adamlarının ortaya çıkması ve yeni yılda, güler yüzlü insanların bu dünyanın her tarafında güven içinde dolaşabilmesi,barış içinde kaynaşabilmesi ve mutlulukla ülkelerine ve yuvalarını dönebilmesi hepimizin dileği olsun.

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.