2012’de sektöre imza attık...

Mardan Palace Otel’in Genel Müdürlüğü’nü yürüten Cumhur Özen, “2012, Mardan Palace’ın sektörde kabul gördüğü yıl oldu. Hem büyük tur operatörleriyle, hem incentive organizasyon düzenleyen, grup getiren acentalarla çok verimli çalışmalara imza attık” dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
2012’de sektöre imza attık...

Halil ÖNCÜ

Antalya'nın Kundu sahilinde Azeri asıllı Rus iş adamı Telman İsmailov tarafından 3 yıl önce 1.3 Milyar Dolara yaptırılan 5 yıldızlı Mardan Palace Otel’in Genel Müdürlüğü’nü yürüten Cumhur Özen, Turizm Aktüel’e 2012 yılını değerlendirdi ve 2013 turizm sezonundan beklentilerini açıkladı.

2012 yılında turistlerin, çeşitli sosyo-ekonomik problemler ve  Avrupa’yı derinden etkileyen ekonomik kriz nedeniyle  destinasyon değiştirdiklerini  belirten Özen, “Asya’ya seyahatler geçmişte olduğu gibi 2012’de de  çok revaçtaydı. Antalya, ikinci hatta üçüncü tercihe düştü. Uzakdoğu ülkeleri, Banghok, Singapur en çok tercih edilen yerler oldu. Antalya’ya beklenen talep gelmedi. Sayılarda artış olmuş olabilir ama, gayri safi milli hasılaya bakıldığında gelir olarak geçen seneye göre çok geride olduğumuzu görebiliriz” dedi.

2012, Mardan Palace’ın sektörde kabul gördüğü yıl oldu...

Mardan Palace’ın sektörde üçüncü yılını geride bıraktığını ve artık tercih edilen, bilinen, müdavimleri olan oteller arasında bulunduğunu söyleyen Cumhur Özen, “2012, Mardan Palace’ın sektörde kabul gördüğü yıl oldu. Hem büyük tur operatörleriyle, hem incentive organizasyon düzenleyen, grup getiren  acentalarla çok verimli çalışmalara imza attık. Aynı zamanda Antalya’ya katkıda bulunan organizasyonlar gerçekleştirdik.

2011’de yapmış olduğumuz işlerin çoğunluğunu oluşturan ‘Incntive’de çok yoğun bir yol izledik. Daha iyi bir planlama yaptığımız için cirolarımız çok çok daha arttı. Turizm sektörüne daha büyük  katkılar yapmaya çalışıyoruz. 2012 yılında turistler, çeşitli sosyo-ekonomik problemler  ve  Avrupa’yı derinden etkileyen ekonomik kriz nedeniyle  destinasyon değiştirdi.  Asya’ya seyahatler 2012’de çok revaçtaydı. Antalya kinci hatta üçüncü tercihe düştü. Uzakdoğu ülkeleri, Banghok, Singapur çok reveçta oldu. Antalya’ya beklenen talep gelmedi. Sayılarda artış olmuş olabilir ama, gayri safi milli hasılaya bakıldığında gelir olarak geçen seneye göre çok geride olduğumuzu görebiliriz.

Turizm camiası olarak bu durumu erken fark ettik. Buna da fiyatları düşürerek tepki verdik. Paxı arttırdık ama totalde gayrisafi milli hasıla düştü. 2013’ün daha iyi bir yıl olmasını bekliyoruz. Eğer Uzakdoğu trendi  devam ederse, geçen senenin tekrarını yaşayabiliriz” diye konuştu.

“Mardan Palace olarak, Hintli düğünlerini Türkiye’ye ilk biz getirdik”...

Mardan Palace, özellikle Hint düğünlerini n gözdesi oldu. Hint düğünlerinin yapıldığı mekanların bazı özellikler taşıması gerektiğinin altını çizen Cumhur Özen,  “Hint düğünlerinde en az iki, maksimumum yedi gün kutlama yapılıyor. Onlar için, tesisin içinde kullanabilecekleri venuelerin yani alanların çokluğu önem taşıyor. Biz bu anlamda çok fazla mekana sahip olduğumuz için, farklı farklı yerlerde çeşitli kutlamalar yapılabildi. Bu venuelerin özellikle süslemeleri ve sunduğumuz servisin kalitesi, Hintlilerin Antalya’ya yönelmesine sebep oldu. Biz Mardan Palace’ta  iki adet Hint düğünü gerçekleştirdik. Mardan Palace olarak, Hint düğünlerini Türkiye’ye ilk biz getirdik. 

Burada amaç çok düğün almak değil, getireceği gelirdir. Bir işi kitleye dökmek yerine butik yapmak, hem kazançlı hem de yüksek kaliteli işlerin ortaya çıkmasını sağlıyor’’ şeklinde konuştu.

“Yeni pazarlara açılıyoruz’’...

Antalya'da Kundu’da  180 bin metrekarelik bir alana kurulan ve 2 bin yatak kapasitesi ne sahip olan Mardan Palace Otel, 75 Milyon Dolara mal olan dev akvaryumu ve dünyanın en büyük SPA merkeziyle de öne çıkan bir tesis.

Dünyanın dört bir yanından her yıl binlerce turiste ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Genel Müdür Özen , “ Biz baştan beri, geldiği yerin geleneklerini, göreneklerini, yemeklerini, tatlarını, iklimini, denizini, kumunu, güneşini, tarihi yerlerini merak eden  insanları hedefledik. Bu da global turizm demek. Bizim kuzeyden güneye, güneyden kuzeye her halktan misafirimiz var. Yeni pazarlar keşfetmeye çalışıyoruz. Yaptığımız ataklarla yeni pazarların dikkatlerini çekmeye çalışıyoruz.

Antalya, Çinli ve Japon turistlerin Anadolu turu yaptıkları bir güzergahın üzerinde bulunuyor. Çinli ve Japon turistler, Anadolu güzergahının üzerindeki şehrimizde bir iki gün konaklıyorlar. Böylece, kış aylarında da tercih edilebilir bir durumda oluyoruz’’ dedi.

“İlk hedefimiz Uzakdoğulu turistler”...

“Antalya’nın bilinirliğini arttırmaya yönelik çalışmalarda da en önde yer alıyoruz. Batı Kalkınma Ajansı da bu konuda büyük destek veriyor. Onların bu konuda öncülük yaparak değişik pazarlardan Türkiye’ye getirdikleri gazetecileri, seyahat acentası  temsilcilerini ağırlayarak, Antalya’nın bilinirliliğini sağlamaya çalışıyoruz. Irak’tan Brezilya’ya kadar çeşitli ülkelerin basın mensuplarını, tur operatörleri liderlerini, karar mercilerini otelimizde ağırladık. Buna da devam edeceğiz.

Şu andaki hedefimiz, Uzakdoğulu turistler. İkinci etapta hedefimizde, 2013’te büyüyen bir pazar olacağını düşündüğümüz Irak pazarı var. Bu yüzden 2013’te Irak pazarında güzel bir başlangıç yapacağımıza inanıyorum. İran pazarında geçen yıl kötü bir sezon yaşadık. Nedeni, uçuştaki tek yetkililiktir. Bu sene bu problemler çözülebilirse büyük ölçüde verimlilik alınabileceğini düşünüyorum. Devalüasyonun  İranlı turistin azalmasına neden olarak gösterilmesinie katılmıyorum. Zaten İran’dan buraya seyahat eden kişiler, Dolara endeksli yaşayan bir kite. Sonuçta buraya zengin ve orta halli zümre geliyor. Bu onlar için sorun olmaz’’ diyen Cumhur Özen, 2013’ün kolay bir sezon olamayacağını vurguluyor.

“Ürününün değerini düşürmeden, doğru zamanda doğru fiyata satmak gerekiyor”...

Bir ürününün değerini düşürmeden doğru zamanda doğru fiyata satmak gerektiğini belirtirken Genel Müdürü Özen, “ 2009 yılında vermiş olduğumuz açılış resepsiyonun katkıları, daha sonra yapmış olduğumuz çeşitli önemli işler, Antalya TV Ödülleri’nin vermiş olduğu ivme, ev sahipliği yaptığımız ulusal kongreler,  iyi tanıtım, doğru pazarlama ile öndeyiz. İran pazarında son iki sene çok önemli başarılar elde ettik. Getirdiğimiz pax sayısı çok fazla olmasa da, gelir oldukça yüksekti.

Bir ürününün değerini düşürmeden doğru zamanda doğru fiyata satmak gerekiyor. Pazarın durumuna göre, yeni pazarlara açılmak daha akılcı bir yöntem. Bir destinasyona gelecek turist kitlesi başka bir yere yöneldiyse, reklam ve  pazarlamamızı bunu  tolere edecek şekilde değiştirirsiniz. Turisti çekebilmek için fiyatı düşürmek yerine, başka bir destinasyonun fiyatını hızlandırmaya çalışıyoruz. Oradaki fiyatımızı düşürmüyoruz, aksine aynı miktarda tutuyoruz fakat paxımız azalıyor. Bu daha gelişmiş etik bir yöntem” diye konuştu.

                                                                                                                            


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.