2010 dünya turizm sektörü için, en önemli 6 yeni trend...

Küresel ekonomik krizin etkileri tam olarak ortadan kalkmasa da, ön satışlar ve turizm uzmanlarının raporları açıkça, 'İnsanlar seyahat etmeye devam edecek' diyor. Yeni şartlar altında seyahat etmeye ve tatil yapmaya devam edecek kişilerin nelere öncelik vereceklerini bütün sektör yakından takip ediyor. İşte seyahat sanayisinin dev kuruluşlarına göre en önemli 6 yeni trend:

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
2010 dünya turizm sektörü için, en önemli 6 yeni trend...

* Krediler, taksitler, indirimler, yeni pazarlama metotları

 

Bankalara sıkı bir işbirliğine giden dev tur operatörleri, tüketicilere uygun şartlarla ve kolay alınabilinen krediler verilmesini sağlayacak. Banka yolunu tercih etmeyen tatilcilere ise, faizsiz taksitli ödeme teklif edilecek. Oteller ise, Dubai örneğinde olduğu gibi, prestiji de bir yana bırakıp, önemli fiyat indirimleri ve ölü sezon için özel kampanyalar düzenleyecekler. Elbette bütün bunlara sektör temsilcilerinin yani pazarlama modelleri eşlik edecek. Asimetrik pazarlama ve sanal pazarlama, bunlara sadece  iki örenk.

 

* Arama ve araştırma

 

Artık turizm tüketicisi daha profesyonelleşti. Nerdeyse her tatilci, bir turizm uzmanı kadar kendini eğitti. Ne istediğini biliyor ve artık sadece katalogların renkli sayfalarını ve satıcının süslü sözlerine güvenmiyor. Kendisi araştırıyor. Tatil değerlendirme ve sosyal ağ siteleri, sektör içinde ciddi bir güç haline gelmiş durumda. Bir tüketici için artık yeni bir destinasyon veya otel yok, ilk defa oraya gelmiş olsa bile, internetten o kadar bilgi toplamış ki, o ilk defa geldiği destinasyonu adeta avucunun içi gibi biliyor.

 

* Konaklama sektöründe yeni bir oyuncu: Kruvaziyerler

 

Eskiden smokin giymeden güvertesine bile çıkmayan zenginler, bir kruvaziyerde tatil yaptıklarında şunu biliyorlardı: Biz-bize’yiz, yani hepimiz zenginiz. Artık durum değişti. İspanya’da bir resort otelde tatil yapabilen herkes, bir kruvaziyerde de tatil yapabilir. Üstelik kruvazir tur operatörleri, her türlü isteğe açıklar: Her şey Dahil konseptinden, gemide yapılacak estetik ameliyata kadar. Kruvaziyer turizmi önümüzdeki yıl da piyasaya damgasını vuracak.

 

* Futbol’un cazibesi

 

İspanyol turizm sanayisi şu veya bu şekilde yüzde 15 oranında futbol sanayisine bağlı. Bu devasa bir rakam. Dünyanın değişik destinasyonları şimdiden ‘futbol kulübü transfer’ yarışına girdiler. Sadece bu takımların kış kampları için değil elbette. Sponsorluk anlaşmalarından, ulaşıma ve konaklamaya kadar, turizm sektörü önemli bir kitleyi yeniden keşfetti. 2010 yılının en önemli turizm hareketi, kuşkusuz Güney Afrika’da düzenlenecek olan Futbol dünya Şampiyonası olacaktır.

 

* Çocuklar ücretsiz kampanyaları

 

Palmiyeler altındaki bir tatil için kişi başı fiyat belki cazip görünüyor olabilir ama bir de eşinizi hesaba katıp, 8-12 yaş arası 3 çocuğunuz varsa, durum değişebilir. Özellikle küçük çocuklara ödenen para, kimi ebeveynlerin bir şekilde ‘zoruna gidiyor’: “Onlar bişey yemez ki, bizim yanımızda yatarlar? Olmaz mı? gibi lafları acentalar çok duymuştur.” Bunu fark eden otel ve tur operatörleri, bu işkenceye bir son verip, tüketicinin kalbini kazanmak istiyor. 12 yaşına kadar çocuklar ücretsiz ibaresi giderek daha fazla katalogların sayfalarını süslüyor.

 

* Her şey dahil konsepti

 

Bu tatil bana toplamda ne kadara mal olacak? Bunu özellikle sınırlı bütçeli babalar bilmek ister. Zira yarım pansiyon konseptinde bunu kestirmek güç, hele bir de çocukları varsa işin içinde daha da güç. Özellikle bir ülkeye ilk defa gidiyorsanız. Düne kadar herşey dahil konseptini yerden yere vuran otel, destinasyon ve hatta ülkeler, giderek artan oranda bu sisteme geçmeye başladılar. Üstelik Türkiye gibi ülkeler, herşey dahil sisteminin, kaliteyi düşürmeden de uygulanabileceğini ispat ettiler. (tourexpi)

 

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.