15.ALMAN TURİZM ZİRVESİ

Prof. Dr. Volkan Altıntaş Prof. Dr. Volkan Altıntaş 31/12/2019 23:40

Avrupa Parlamentosu Milletvekili İsmail Ertuğ’un danışmanı sıfatıyla ilk buluşmamızı 17-18 Ekim tarihlerinde Berlin’de düzenlenen 15.Turizm Zirvesi’nde Alman Turizmcilerle bir araya gelerek yerine getirdik.

 

Çeşitli ülke Bakanlarından, Büyükelçilere, tur operatörlerinden, acentalara ve otelcilere, akademisyenlerden, siyasetçilere kadar çok geniş bir yelpazede gerçekleşen bu organizasyon bu sene on beşinci yılını kutladı.

 

Alman Seyahat Birliği (DRV) eski başkanı ve Federal Turizm Ekonomisi Birliği (BTW)’nin şu anki başkanlığını yürüten Klaus Laepple organizasyonun ev sahipliğini üstlendi. Toplantıda özellikle Euro bölgesindeki ekonomik kriz, Almanya içinde turizm sektörüne konan vergiler ve gece uçuş yasakları zirvenin ana konuları içinde idi. Bunun yanında Arap ülkelerinde ortaya çıkan demokrasi hareketlerinin Almanya içinde yakından izlendiği bir gerçek. Bölgenin 2012 yılında geçtiğimiz yıldaki kayıpları telafi etmeye yönelik tedbir ve girişimlere 15.Turizm Zirvesi’nden başladıkları aşikar. Şöyle ki Mısır ve Tunus Turizm Bakanları’nın bu organizasyonu yakından izlemeleri ve katılımları önemli bir işbirliğinin adımı olarak adlandırılabilir.

 

Almanya’nın Kongre turizmindeki Avrupa’daki liderliğinin 2020’ye nasıl taşınacağı ve rakiplerin durumu da tartışma konularından idi. Kongre turizminde konuşulanların özellikle Türk kongre turizmi adına çalışmalarda bulunanların dikkate alması gereken noktalar olduğu kanaatindeyim. Bu konudaki liderliğin nasıl sürdürülebilir olması, yeşil kongre turizmi gibi farklı konular tartışıldı.

 

İkinci günde Alman Dışişleri Bakanı Westerwelle’nin açıklamaları turizm camiası tarafından çok yakından izlendi. Özellikle turizm sektörüne konan vergi yükü, vize muafiyeti ya da iyileştirmeleri ile Rusya ile yakın zamanda kalkması planlanan vize konusunda detaylı bilgileri paylaştı. Ayrıca Mısır, Tunus gibi ülkelerde ortaya çıkan sürecin belki çok daha uzun bir süreçte iyileşme göstereceği düşünülse de bu ülkelerin ellerindeki potansiyelin ve turizm açısından değerlerinin Alman halkı için önemli olduğunu da ifade etti.

 

Bu Zirve’de katılımcıların çeşitliliği ve organizasyona verdikleri önem ile Almanya’nın turizm ile ilgili hedeflerini bu ortamda çok net bir şekilde ifade ettiğini düşünüyorum. Toplantıda zaman zaman Türkiye’ye de vurgu yapılarak bu yılı çok başarılı geçirdiği ve bölgedeki olumsuz havadan en çok Türkiye’nin faydalandığı ifade edildi. Ancak 2012 yılında bu ortamı iyi değerlendirmeye yönelik girişimlerde bulunan Mısır, Tunus gibi ülkeler dışında İspanya, İtalya ve diğer Avrupa ülkeleri temsilcileri ile kıta dışından yoğun katılımlar dikkate alındığında, Türk turizmi adına sürecin yakından izlenmesi gerektiği kanaatini taşıyorum. Alman halkının turizme bakışı yanında turizmin politik yanının da olduğunu bu Zirve bize bir kez daha hatırlattı. Bu nedenle bu tip çalışma ortamlarını yakın takip etmek ve süreci izlemenin fayda getireceği kuşkusuz. Türk turizmi adına, turizmde sahaya inmek ne kadar gerekli ise turizmde neler konuşulup neler paylaşıldığını bilmek de bir o kadar önemli diye düşünüyorum. Bakalım 16.Turizm Zirvesi’ne kadar neler olacak…Hep birlikte göreceğiz..Hepimizin her yönüyle daha aktif, katılımcı ve paylaşımcı olmamız gerektiği bir dönemin başladığını bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Başarıyı ne kadar öteye taşıyabileceğimizi işte bu ayrıntı bize gösterecektir.

 

Berlin’den sevgilerle,

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.