124 Milyon Dolar'lık iptal

Bir dönem 558 bine çıkan İsrailli turist sayısı, Mavi Marmara’dan sonra 80 bine düştü. İsrail’in özür dilemesiyle düzelmeye başlayan ilişkiler, Gazze olayıyla yine gerildi. Binlerce İsrailli tatilini iptal etti.

31/12/2019 23:40
124 Milyon Dolar'lık iptal

İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın “Türkiye’ye gitmeyin” uyarısı üzerine, Türkiye’de tatil planlayan İsraillilerin yüzde 50’si rezervasyonlarını iptal etti. İsrail’in Gazze’ye başlattığı kara harekatına karşı Türkiye’de protesto gösterilerinin artması nedeniyle İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı “Zorunlu haller dışında Türkiye’ye gitmeyin” uyarısı etkisini gösterdi. Binlerce İsrailli ‘güvenlik’ gerekçesiyle Türkiye’ye gelmekten vazgeçti. Tatil için valizlerini hazırlamış olan İsrailliler, son anda rotalarını başka ülkelere çevirdi.

560 bine dayanmıştı

İsrail’den Türkiye’ye gelen turist sayısı, 2008’de 600 bine kadar yükselmişti. 2009’da Davos’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e, İsrail’in Gazze’ye müdahalelerini gündeme getirmiş ve kendisine yeterince söz verilmediğini belirtip, “One minute” diyerek oturumu terketmişti. Olaydan sonra İsrail Dışişleri Bakanlığı, “Türkiye’ye seyahat etmeyin” uyarısında bulununca, Türkiye’ye gelen İsrailli turist sayısı 2009’da 311 bine gerilemişti.

Mavi Marmara olayı

2010’da Gazze’ye yardım malzemesi götüren Mavi Marmara gemisine İsrail askerleri baskın düzenlemiş, gemi yolcularının bir kısmı ölmüş ve birçok kişi yaralanmıştı. Olay sonrasında İsrail bir kez daha “Türkiye’ye seyahat etmeyin” uyarısı yapmış ve 2010 yılında Türkiye’yi ziyaret eden İsrailli turist sayısı 109 bine düşmüştü.

İlişkiler düzeliyordu

Gerginlik nedeniyle İsrailli turist sayısı 2011’de 79 bine, 2012’de 83 bine düştü. İsrail’in Mavi Marmara olayı nedeniyle özür dilemesi üzerine ilişkiler düzelmeye ve turist sayısı artmaya başlamıştı. Ancak Gazze’ye kara harekatının başlamasıyla trend yine tersine döndü. 

Başaran Ulusoy TÜRSAB Başkanı: Tamamen durdu

 “İsrailli turist sayısı 600 binlere kadar çıkmıştı. Olaylar nedeniyle turist sayısı düştü. Son hadiseden sonra İsrail’den yapılan seyahat uyarısı üzerine İsrail’den Türkiye’ye turizm hareketi tamamen durdu. Türk turizminin genel hedefleri içinde bu kayıp telafi edilemeyecek bir kayıp değil. Türkiye’nin Gazze’de yapılanları kabul etmesi, çocukların öldürülmesini görmezden gelmesi mümkün değil. Ancak turizm barışla varolan bir sektör. Ortadoğu coğrafyasındaki çatışmalar turizmi olumsuz etkiliyor. Akdeniz’e giren cruise gemileri İskenderiye, Lübnan, İsrail limanlarına uyrayamıyor, gemilerin sadece Atina‘ya, İstanbul’a gelmesi yeterli olmuyor. O zaman rotalarını Uzakdoğu’ya kırıyorlar. Bu da gelişmekte olan cruise sektörüne darbe vuruyor.”

SERDAR ÜNSALAN Kalanit Tur Genel Müdürü: Artık toparlanmaz

“İsrail’den en çok turist getiren acenteyiz. Hazirana kadar 30 bin, temmuzda 9 bin turist getirmiştik. Ağustos için 8 bin rezervasyonumuz vardı, 4 bini iptal etti. Bu yıl 75-80 bin turist hedefimiz vardı ancak artık bu sayı yakalanamaz. Toplamda da 160 binin üzerinde İsrailli turist bekleniyordu, bu rakam da tutmaz. Otelleri sürekli iptal geçiyoruz. Uçak rezervasyonları devam edecek ama kontenjanları doldurmak artık mümkün değil. Bu durum ancak 2-3 yılda düzelir.”

Türkiye’ye yeni hattan vazgeçildi

İsrail’in Gazze’de yüzlerce kişinin ölümüne yol açan saldırılarının ardından ülke turizmi büyük bir darbe yedi. İsrail’in önde gelen gazetelerinde Haaretz, Kore Havayolları’nın ardından Norwegian Havayolları’nın ülkeye uçuşları durdurduğunu, İsrail yönetiminin Türkiye’ye açılması planlanan yeni bir uçuş rotalarını askıya aldığını ve ülkedeki otelcilik sektörünün rezervasyon iptalleri nedeniyle zararının 124 milyon doları bulduğunu yazdı.

‘Dramatik küçülme yolda’

İsrail Havaalanları Yönetimi’nin (IAA) İsrailli turistlerin güvenliğini gerekçe göstererek 2015’e kadar Türkiye’yle açılması planlanan yeni rotaları askıya aldığını belirten gazete, IAA yöneticisi Giora Rom’un, “Türkiye’ye yönelik İsrail pazarı dramatik biçimde küçülecek” sözlerine yer verdi.

Gazete, Türkiye’ye gelen İsrailli turist sayısında Mavi Marmara’dan sonra büyük azalma olduğunu ancak son dönemde toparlanmaya başladığını yazdı. Gazete, 2014’ün ilk yarısında İsrail’den Türkiye’ye, transferler dahil, 715 bin kişinin uçtuğunu belirtti.

124 milyon dolarlık iptal var

Gazete İsrail’deki Türk charter uçuşlarını temsil eden KTA International CEO’su Shai Pardo’nun rezervasyon iptalleriyle ilgili durumun “korkunç” olduğu yönündeki sözlerini de aktardı. İsrail Otel Birliği ise Gazze’deki saldırıların yarattığı rezervasyon iptallerinin yabancı turistlerden 340 milyon şekel ve İsraillilerden 85 milyon şekel olmak üzere toplam 425 milyon şekel (124 milyon dolar) zarara yol açtığını bildirdi. (Fehim Genç –Milliyet)

……………….


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.