11 havayolu şirketine, 800 Milyon Euro ceza...

AB komisyonu hava yük taşımacılığında kartel kurmakla suçladığı 11 havayolu şirketine, toplam 800 Milyon Euro para cezası kesti. 310 milyon Euro ile en büyük ceza Air France/KLM şirketine kesildi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
11 havayolu şirketine, 800 Milyon Euro ceza...

AB Komisyonu Ticari Rekabet Komiseri Joaquin Almunia, cazaları dün açıklarken, AB’nin hiçbir şeklide kartelleşmeye göz yummayacağını belirtti. Ceza ödemesi gereken 11 havayolu şirketi arasında Air France/KLM, British Airways, Singapore Airlines, Japan Airlines, SAS, Quantas, Air Canada, Cathay Pacific, Lina (Şili), Air Canada ve Martinair gibi tanınmış isimler var.

 

Toplam 11 havayolu şirketine kesilen cezaların toplamı 339,4 milyon Euro’yu bulurken, British Airways şirketine kesilen ceza ise 104 milyon Euro olarak kesinleşti. AB yasalarına göre havayolu şirketlerine kartelleşme suçundan bir senede en fazla yılık cironun yüzde 10’u kadar ceza kesilebiliyor. Almunia, buna rağmen 11 şirketin 3’ünden bu cezaları ödeyemeyeceklerine dair bilgi aldıklarını söyledi. Almunia, bu şirketlere karşı, cezayı taksitle ödemek gibi farklı uygulamalara gidilebileceğini söyledi.

 

SAS havayolu ise, komisyonun kestiği cezalara karşı AB mahkemelerine gideceklerini belirtti. Lufthansa ise ceza almadı zira kendinin de dahil olduğu kartelleşmeyi AB’ye şikayet eden taraftı. Yani Lufthansa kendini de şikayet etmiş oldu ve 2006 yılından bu yana komisyonun kartelleşmeye karşı verdiği mücadelede destek oluyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.